Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Λίμνη Κερκίνη




Και μια αφήγηση για τη λίμνη Κερκίνη από το χρήστη Ζωή (ή averfoula):

Ένας απο τους πιο κοντινούς προορισμούς απο τη Θεσσαλονίκη, περίπου μια ώρα, είναι η λίμνη Κερκίνη, όπου εκει μπορεί κανείς να έχει διαφορετικές δραστηριότητες και εμπειρίες ανάλογα με την εποχή που την επισκέπτεται.Εγω έχει τύχει να βρεθώ εκεί την εποχή που έρχονται τα αποδημητικά πουλιά για να μεταβούν σε πιο ζεστά κλίματα και η εικόνα που είχα να αντιμετωπίσω ήταν απερίγραπτα όμορφη.

Καταρχήν είχα την αίσθηση ότι βρίσμομαι μέσα στην ταινία του Νιλς Χόλγκερσεν (για όποιους θυμούνται τη σειρά), ήταν πρώτη φορά που έβλεπα τόσες πάπιες , χήνες, πελεκάνους, ερωδιούς και ότι άλλο κοντινό σε πτηνό να προσγειώνεται και να απογειώνεται, το Ελ. Βενιζέλος δεν έχει τόση κίνηση τον αύγουστο. Ξαφνικά ο ουρανός μαύριζε απο το κοπάδι που κατέβαινε ή άσπριζε ανάλογα με το χρώμα των πτηνών.

Για να κάνεις την περίμετρο της λίμνης χρειάζεται αρκετή ώρα και ίσως μια φορά να μην είναι αρκετή.Στη βόρεια πλευρά υπάρχει ένα κέντρο προστασίας, ενημέρωσης σχετικα με τα είδη που βρισκουν εκει καταφύγιο και μπορώ να πω ότι ήατν αρκετά πρόθυμοι να σε ενημερώσουν παρά τα φτωχά μέσα που έχουν στη διάθεσή τους.

Επίσης σου δίνεται η δυνατότητα να νοικιάσεις μια βάρκα με ειδικές προδιαγραφές για τη λίμνη και να κάνεις μια μίνι κρουαζιέρα, δεν το δοκίμασα γιατί δεν με έπεισαν οι ειδικές προδιαγραφές, ή ίσως γιατί πεινούσα και προτίμησα να κατευθυνθώ προς την παραδοσιακή ταβέρνα πάνω απο το χωριό Μοναστηράκι, απο όπου έχεις μοναδική θέα προς όλη τη λίμνη και την πεδιάδα που απλώνεται στα πόδια σου.

Στο χωριό Λιθότοπος αν θυμάμαι καλά υπάρχει η δυνατότητα να κάνεις ιππασία και μάλιστα αν το οργανώσεις πιο νωρίς μπορείς να κλείσεις ένα σαββατοκύριακο σε καταφύγιο πάνω σε βουνό όπου θα φτάσεις με άλογο...Όσοι τολμηροί ας προβούν!

Εκεί κοντά βρίσκονται και τα Άνω Πορόια γνωστα, αλλά για μένα αρκετά τουριστικά σε σχέση πάντα με τη γύρω περιοχή. Επίσης είναι περιοχή που εκτρέφει βουβάλια, μια απο τις λίγες περιοχές όπου μπορεί κάποιος να γευτεί βουβαλίσιο κρέας σε διάφορες εκδοχές.


Η εκδρομή στη λίμνη είναι κάτι εντελώς διαφορετικό για ανθρώπους όπως τους περισσότερους απο εμάς που δεν έχουμε μεγαλώσει κοντά σε τέτοιο περιβάλλον, δεν είναι η εκδρομή στη θάλασσα, δεν μοιάζει με την εκδρομή σε βουνό, είναι μοναδικό γιατί έρχεσαι σε επαφή με κατοίκους αυτού του πλανήτη που έχουμε δει μόνο σε ντοκυμαντέρ ή σε περιοδικά.Οι περισσότεροι απο εμάς πιστεύουμε οτι τέτοιες περιοχές βρίσκονται μόνο σε εικόνες απο τα παιδικά μας χρόνια που δημιουργήθηκαν απο παραμύθια ή απο την παιδική μας φαντασία.

Αυτή η αίσθηση είναι πιο έντονη σε ανθρώπους που μένουν σε μαγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη και έχουν αρκετό καιρό να ξεφύγουν απο τα τείχη τους.
Επιστροφή στη φύση λοιπόν.

2 ΣΚΕΨΕΙΣ:

averfoula 12/8/09, 10:13 μ.μ.  

και άλλες φωτο θέλει το κοινό

Ionathan 13/8/09, 10:18 π.μ.  

Ότι θέλει το κοινό!

Αν έχεις και άλλες, στείλε τις, χωράνε.

c u

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008, mail@me

Back to TOP  

SYNC BLOGS
free website stats program