Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Αναμνηστικός εμετός

Δεν ξέρω αν αντιμετωπίζει άλλος αυτό το σύμπτωμα, της αναμνηστικής ναυτίας. Εμένα πάντως με τσακίζει κάθε φορά που είναι να πάω για ΧΜΘ. Ο μόνος τρόπος για να το αποφύγω είναι να μην είμαι στο σπίτι τις προηγούμενες ημέρες και να έρχομαι το βράδυ πριν τη ΧΜΘ... Σας παρουσιάζω μέρος ενός άρθρου που μπορείτε να βρείτε εδώ:

Τρεις μορφές
Υπάρχουν τρία είδη εμέτου που μπορεί να προκληθούν από τη χημειοθεραπεία:

* Ο άμεσος ή οξύς έμετος, ο οποίος επέρχεται τις πρώτες 24 ώρες μετά τη χορήγηση του φαρμάκου (συνήθως μεταξύ 90 λεπτών και 3 ωρών). Η κορύφωση συμβαίνει 2 έως 6 ώρες μετά το τέλος της χημειοθεραπείας. Διαρκεί 12-16 ώρες και εξαρτάται από τη δόση των φαρμάκων που έχει λάβει ο ασθενής (δοσοεξαρτώμενος).

* Ο όψιμος ή καθυστερημένος έμετος, ο οποίος επέρχεται συνήθως μετά τις πρώτες 24 ώρες, διαρκεί 7 ημέρες, ενώ το μέγιστο της έντασής του παρουσιάζεται τη 2η και την 3η ημέρα. Καθυστερημένη έμεση παρουσιάζουν συνήθως οι ασθενείς που παίρνουν χημειοθεραπευτικά φάρμακα με ισχυρή εμετογόνο δράση (όπως η σισπλατίνη). Υστερεί σε ένταση από τον οξύ έμετο, αλλά υπερέχει σε διάρκεια, ενώ οι συνέπειές του είναι σοβαρότερες από του οξέος.

* Ο αναμνηστικός (ή εξαρτώμενος ή προ-χημειοθεραπευτικός) έμετος, ο οποίος συμβαίνει συνήθως πριν από την έναρξη της θεραπείας με τη σκέψη του νοσοκομείου ή κάποιο άλλο ερέθισμα που συνδέεται με τη θεραπεία ή τον χώρο όπου αυτή γίνεται. Σχετίζεται με ανεπαρκή έλεγχο της έμεσης σε προηγούμενες θεραπείες και πρόκειται για εξαρτώμενο αντανακλαστικό. Διαρκεί μέρες έως και μήνες και η αντιμετώπισή του είναι δύσκολη όταν αναπτυχθεί. Η πρόληψή του είναι πολύ πιο σημαντική από την καταστολή.

6 ΣΚΕΨΕΙΣ:

Ανώνυμος 5/10/09, 5:44 μ.μ.  

Εγώ δεν έκανα εμετό, αλλά είχα ναυτία και αναγούλες που τσάκιζαν.
Και ήταν του καθυστερημένου τύπου. Η 3η και 4η μέρα το χειρότερό μου και αναλόγως του φάρμακου κρατούσαν μια βδομάδα με 10 μέρες και ελαττωνόταν σιγα σιγα πριν την επόμενη θεραπεία, χωρίς όμως να φυγουν εντελώς ποτέ.
Υπάρχουν άτομα, τα οποία κάνουν εμετό με το που μπαίνουν στο νοσοκομείο ή λίγο πριν την έναρξη της θεραπείας.
Η μόνη λύση, υπομονή, αυτό το μάθαμε καλά, αλλά και αυτη εξαντλειται κάποτε.

Ionathan 5/10/09, 6:10 μ.μ.  

Να πω κι εγώ πως δεν έχω εμετό απλά γιατί δεν τρώω! 2-3 μέρες τώρα είχα ναυτία το απόγευμα, σήμερα μου άρχισε από το πρωϊ και φυσικά δεν έχω φάει τίποτα. Αν δεν διορθωθεί η κατάσταση με αντιεμετικά, θα τη βγάλω με φρούτα που δε με πειράζουν.

Μήλα, πορτοκάλια, ροδάκινα. Έχω σιχαθεί βέβαια την πατατοσαλάτα γιατί την έτρωγα συνέχεια πέρσι.

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος sundy, υπομονή και αν πρέπει να τα περάσεις δεν εξαντλείται, πάντα βρίσκεται λίγη ακόμα εκεί που νόμιζες ότι τελείωσε.

Ανώνυμος 5/10/09, 7:46 μ.μ.  

Έχεις δίκιο,
εκεί που λες ότι αυτό δεν το αντέχω,
βρίσκεις δύναμη και αντέχεις πράγματα για τα οποία δεν είχες άξιο των εαυτό σου.
Ανακαλύπτεις κρυμένες δυνάμεις που δεν φανταζόσουν ότι είχες.
Και γω δεν έκανα εμετούς, αλλά η αναγούλα μου έφτανε, ίσως με τον εμετό να ξαλάφρωνα.
Έκανες θεραπεία αυτές τις μέρες; έχασα κάποιο επεισόδιο;

Ionathan 5/10/09, 8:11 μ.μ.  

Θα κάνω την Πέμπτη, για αυτό μιλάω για αναμνηστική ναυτία.

nina 6/10/09, 7:39 μ.μ.  

diladi ta eimaste dipla dipla apo pemti e?

Ionathan 6/10/09, 9:34 μ.μ.  

Δυστυχώς Νίνα,

θα είμαστε δίπλα δίπλα, θα προτιμούσα να ήμουν μόνος. Αλλά αφού ήρθε έτσι, ας ελπίσουμε να πάνε όλα καλά. Αν θες μάθε τι φάρμακα θα σου χορηγήσουν και θα τα πούμε μετά.

Πολλά φιλιά και δύναμη!

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008, mail@me

Back to TOP  

SYNC BLOGS
free website stats program