Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Αρθρίτιδα στο γόνατο - Καρκίνος

Η αρθρίτιδα στο ένα γόνατο μπορεί να αποτελεί σημάδι καρκίνου στον πνεύμονα

Η αρθρίτιδα που πλήττει το ένα μόνο γόνατο ενδέχεται να αποτελεί αρχικό σημάδι καρκίνου στον πνεύμονα, ανακοίνωσαν Ιταλοί ερευνητές. Η πάθηση αυτή στο ένα μόνο γόνατο, σαν σύμπτωμα καρκίνου στους πνεύμονες, δεν είχε περιγραφεί προηγουμένως δήλωσε ο Dr. Fabrizio Cantini από το νοσοκομείο ‘Prato’.
Σημειώνει ότι το πρόβλημα στο γόνατο σε τέτοιες περιπτώσεις εμφανίζεται πολύ νωρίς, με δυνατότητα χειρουργικής αφαίρεσης του όγκου. Οι ερευνητές εξέτασαν το ιατρικό ιστορικό ανθρώπων με αρθρίτιδα στο ένα γόνατο σε περίοδο έξη ετών και αναφέρουν τα ευρήματά τους στο περιοδικό ‘Annals of Rheumatic Diseases’.

Κατά την περίοδο που διήρκεσε η έρευνα, 6.654 ασθενείς εξετάστηκαν για διάφορες ρευματοειδείς παθήσεις, οι οποίες περιλάμβαναν 296 περιπτώσεις αρθρίτιδας στο γόνατο. Σε πέντε από αυτούς τους ασθενείς η αρθρίτιδα φάνηκε να αποτελεί το πρώτο σημάδι καρκίνου στον πνεύμονα.

Οι πέντε ασθενείς ήταν μεσήλικες άντρες και ο καθένας είχε ιστορικό καπνίσματος. Στους ασθενείς αυτούς ο όγκος μπορούσε να αφαιρεθεί χειρουργικά και 41 μήνες μετά βρίσκονταν σε καλή κατάσταση.

Η αρθρίτιδα εξαφανίστηκε τελείως σε όλες τις περιπτώσεις μετά την εγχείρηση, επιβεβαιώνοντας τη σχέση μεταξύ των δυο.

Βασιζόμενος στα ευρήματα αυτά, ο Dr.Cantini συμβουλεύει τους γιατρούς να στέλνουν για ακτινογραφία θώρακος ασθενείς που καπνίζουν πολύ και εμφανίζουν ελαφριά αρθρίτιδα στο γόνατο.

Πηγές: ‘Annals of Rheumatic Diseases’

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008, mail@me

Back to TOP  

SYNC BLOGS
free website stats program