Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Tarceva, Πνεύμονας & Πάγκρεας

Χωρίς να θέλω να πω μεγάλα λόγια ή να δείξω από τώρα αισιοδοξία, νομίζω πως το Tarceva έχει αρχίσει να κάνει τη δουλειά του σε μένα. Πιστεύω πως πρόκειται για ένα καλό φάρμακο, το μέλλον θα δείξει...

Βλέπω πως δεν υπάρχει πληροφορία στα Ελληνικά site για το Tarceva, θα μαζέψω λίγα πράγματα εδώ, μακάρι να φανούν χρήσιμα σε κάποιους:
Το Tarceva
Το Tarceva (ερλοτινίβη) είναι ένα μικρό μόριο, το οποίο στοχεύει στον υποδοχέα του ανθρώπινου επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (HER1). O HER1, επίσης γνωστός ως EGFR, είναι ένα συστατικό – κλειδί, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό και την ανάπτυξη πολυάριθμων καρκίνων. Το Tarceva μπλοκάρει την ανάπτυξη των κυτταρικών όγκων αναστέλλοντας τη δράση της tyrosine kinase του HER1 μέσα στο κύτταρο.

Χορηγούμενο από του στόματος μία φορά την ημέρα, το Tarceva καθίσταται ο μόνος αναστολέας του EGFR, ο οποίος έχει παρουσιάσει οφέλη επιβίωσης στους καρκίνους του πνεύμονα και του παγκρέατος. Προς το παρόν, οι περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο στον πνεύμονα και στο πάγκρεας ακολουθούν θεραπεία αποκλειστικά με χημειοθεραπεία, η οποία, λόγω της τοξικότητάς της εξασθενει τους ασθενείς. Αντιθέτως, το Tarceva λειτουργεί διαφορετικά από τη χημειοθεραπεία καθώς στοχεύει αποκλειστικά τους κυτταρικούς όγκους αποφεύγοντας τις τυπικές παρενέργειες της χημειοθεραπείας.
==================================================================

Τυπικά, για να χορηγηθεί το Tarceva (ή το Iressa της Astra Zeneca) σε ασθενή, θα πρέπει να έχει γίνει ανάλυση της βιοψίας του όγκου για να φανεί αν ο αναστολέας EGFR έχει μεταλλαχθεί. Μετά από προσωπική έρευνα που έκανα σε διάφορα ξενόγλωσσα forum, αυτό δεν είναι απαραίτητο κριτήριο. Έχει αποδειχθεί πως έχουν ωφεληθεί ασθενείς που είχαν αρνητική την εξέταση του EGFR. Για να το γνωρίζετε όμως, θα σας ζητηθεί να κάνετε αυτή την εξέταση, να στείλετε δηλαδή το πλακάκι παραφίνης με τις βιοψίες για αυτή την ανάλυση. Προσωπικά δεν την έκανα, γιατί το πλακάκι μου είναι κάπου παρατημένο στο εργαστήριο που έγιναν οι βιοψίες το 2008 και δεν ήθελα να χάσω χρόνο ψάχνοντας το πλακάκι, από τη στιγμή μάλιστα που οι γιατροί γνωρίζουν πως η εξέταση αυτή δεν δείχνει με απόλυτη ακρίβεια αν θα πετύχει ή όχι η θεραπεία.

Ένα δεύτερο θέμα που πρέπει να συζητηθεί είναι οι παρενέργειες και η σημασία της εμφάνισής τους. Αναφέρονται σαν κυριότερες παρενέργειες το εξάνθημα στο πρόσωπο και πάνω από τη μέση στο σώμα καθώς και η διάρροια. Υπάρχουν κάποιες μελέτες που αναφέρουν πως η εμφάνιση του εξανθήματος δείχνει ότι το Tarceva δρα στον οργανισμό του ασθενούς. Όποιον ενδιαφέρει, θα διαβάσει ή θα του πουν πως το εξάνθημα αρχίζει να εμφανίζεται την 10η ημέρα περίπου. Μέχρι τότε όμως τον έχει φάει η αγωνία τον ασθενή αν θα εμφανιστεί το εξάνθημα ή όχι. Υπάρχουν μαρτυρίες από ασθενείς που λένε ότι έχουν ωφεληθεί για χρόνια από το Tarceva ενώ δεν εμφάνισαν ποτέ το εξάνθημα. Για αυτό υποστηρίζω πως για τον καθένα είναι καλύτερο να δει την δράση του σκευάσματος στον οργανισμό του με το πέρασμα των ημερών.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση του εξανθήματος, νομίζω έχει να κάνει και με τον τύπο της επιδερμίδας του καθενός: μετά από έρευνα σε ξένα site είδα ότι οι ξένοι χρησιμοποιούν αμυγδαλέλαιο για να μαλακώσουν το εξάνθημα, το χρησιμοποίησα κι εγώ χωρίς μεγάλη επιτυχία νομίζω. Με βοήθησε μια κρέμα τύπου bepanthol και όταν το εξάνθημα έγινε έντονο και δύσκολα ανεκτό, οι γιατροί μου συνέστησαν σαν αντιβίωση το Vibramycin που βασίζεται στην Δοξυκυκλίνη. Θα αναφέρω πάλι αν έδρασε σε μένα και πότε καθώς είμαι στην αρχή λήψης της αντιβίωσης.

12/12/09: Η συνέχεια της αντιμετώπισης του εξανθήματος είναι εδώ.

9 ΣΚΕΨΕΙΣ:

roseberry 28/11/09, 5:57 μ.μ.  

Καλέ μου φίλε, ειδικά για τον τύπο που έχεις εσύ, (όπως κι εγώ) δηλαδή αδενοκαρκίνωμα, το tarceva πραγματικά έχει βοηθήσει πολλούς γιατί το πρόβλημα είναι καθαρά γονιδιακό. Προσωπικά δεν το έχω πάρει ακόμα, η νόσος μου διεγνώσθη μόλις πριν 5 μήνες, μεταστατική στα οστά φυσικά,και είμαι σε 2ης γραμμής χημειοθεραπεία ακόμα. Είμαι 29 ετών , δεν κάπνισα ποτέ, και ούτε είχαμε καρκίνους στο σόι.. είμαι δεν είμαι θετική στο EGFR, το tarceva θα το πάρω, αν χρειαστεί.΄Έχω δει θαύματα σε άλλους.Και βλέπουμε... Όσο για εξανθήματα.. σιγά... εδώ το avastin μου έχει κάνει την μούρη σαν παντζάρι! Κανά καλό make-up κορίτσια?

Ionathan 28/11/09, 8:38 μ.μ.  

Roseberry καλωσήρθες στο blog μου.

Δεν μπορώ να πω πως χαίρομαι που μαθαίνω για ένα νέο κορίτσι που πάσχει από την ίδια αρρώστια... Σε ακούω θετική όμως και αισιόδοξη και μπράβο σου.

Όσον αφορά στο αδενοκαρκίνωμα, δεν έχω καταλήξει πως είναι θέμα γονιδίων. Έχω διαβάσει μόνο πως είναι ο τύπος που σχετίζεται λιγότερο με το κάπνισμα σαν αίτιο (όχι καθόλου). Όπως και να έχει, αυτό που θέλουμε είναι να έχει δράση το κάθε φάρμακο ανεξάρτητα από τον τύπο, μακάρι να "ταιριάζει" σε όλους μας, όπως και ο ανταγωνιστής το "Iressa" που αναμένεται να κυκλοφορήσει σε λίγο στην Ελλάδα.

Είχες πρόβλημα με το avastin; Εμένα δε μου προκάλεσε κάτι στο πρόσωπο. Όσο για το εξάνθημα του Tarceva, μου έρχεται να κάνω εντριβή με σμυριδόπανο... ας δουλέψει όμως και χαλάλι του και το εξάνθημα. Αν το πάρεις κάποτε και θες κάποια άποψη, ρώτα με.

Σε βρίσκω πολύ διαβασμένη, θα έχεις φάει το internet σελίδα - σελίδα φαντάζομαι! Σου εύχομαι καλή συνέχεια στις θεραπείες σου (Gemzar ?) και να έχεις την καλύτερη δυνατή ανταπόκριση!

roseberry 29/11/09, 1:17 μ.μ.  

Διαβασμένη… Αναγκάστηκα! Θεωρώ αδιανόητο ότι υπάρχουν καρκινοπαθείς και συγγενείς τους που δεν ξέρουν ούτε το όνομα του φαρμάκου που παίρνουν. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μονοπωλεί η νόσος την ζωή μας, ΚΥΡΙΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ πρέπει να ασχολούμαστε, αλλά στην Ελλάδα, δεν σε αφήνει το σύστημα να επαναπαυτείς στα χέρια της επιστήμης...
..Υπάρχει και η θεωρία που λέει ότι άνθρωποι που δεν αρρώστησαν ποτέ, κοίμησαν το ανοσοποιητικό τους, και συσσωρεύτηκε όλη η παθογένεια στο πρώτο κύτταρο, γονίδιο που μεταλλάχθηκε για κάποιο λόγο... κ.λπ θεωρίες... ποιος ξέρει.. Έχω πάει σε όλους τους κορυφαίους ογκολόγους στην Αθήνα, έχω εξαντλήσει απόψεις, ετοιμάζω τον φάκελλο μου και για το εξωτερικό ( έτσι για να χαλάμε λεφτά ασκόπως)Δεν καταλήγεις πουθενά μωρέ.. Για μένα το σωστό φάρμακο πρέπει να είναι τύπου εμβόλιο που θα κάνουμε ενώ είμαστε υγιείς και να στοχεύει στο να αναπτύσσει αντισώματα στα καρκινικά κύτταρα. Τώρα.. για εμάς που μας έτυχε και πέτυχε τα σωστά φάρμακα είναι αυτά που σου επιτρέπουν να έχεις μια φυσιολογική ζωή. O χρόνος είναι κάτι σχετικό. Πόσες φορές έζησες απόλυτα ευτυχισμένος κάνοντας έρωτα, ή απολαμβάνοντας το τσιπουράκι σου με καλή παρέα, ή ενώ σου φύσαγε δυνατά το πρόσωπο ο αέρας στο κατάστρωμα του πλοίου. Κι όμως.. ήταν κάποιες ώρες.

Αισιοδοξία? Φουλ!!!!Και είμαι και πολύ χαρούμενη που βρήκα και το blog σου. Έχεις πολύ ωραία πένα!!!

Το σμυριδόπανο τι είναι? Κάτι σε γυαλόχαρτο μου κάνει. Εγώ έχω αρχίσει και ξεπετσιάζω τώρα.Ευτυχώς που έχουμε αρκετό δέρμα!! Θα ψάξω αυτά τα αμυγδαλέλαια και ροδέλαια... που έλεγες αυτά ξέρω ότι ανακουφίζουν από εγκάυματα κ.λπ Για τα σχήματα θα σου πώ άλλη φορά.
Πολλά Φιλιά!!!!!

Basano 29/11/09, 1:39 μ.μ.  

Καλώς ήρθες roseberry εδώ περνάμε καλά!!!!!!!!!!!

Ionathan 29/11/09, 4:06 μ.μ.  

Αγαπητή roseberry,

βοήθησέ με σε κάτι, το nickname σου τι σημαίνει και τι ήθελε να πει ο νονός; Να σε λέω μύρτιλο που μου αρέσει η μαρμελάδα του;;;

Αν το έχεις αποφασίσει να ξοδέψεις κάποια χρήματα για να πας στο εξωτερικό, να το κάνεις για να σου φύγει η ιδέα, ίσως και των ανθρώπων που είναι γύρω σου. Όλοι είχαμε την επιθυμία να πάμε στο εξωτερικό, ελπίζοντας ότι εκεί θα ξέρουν κάτι περισσότερο.

Όσον αφορά στη σχετικότητα του χρόνου, να σου ομολογήσω πως είμαι καλοπερασάκιας και είναι πολλές οι ώρες που ένιωθα ευτυχισμένος! Εκεί που ήθελα service, μπερδεύτηκαν στο συνεργείο και με πήγαν στο τμήμα για απόσυρση... άντε τώρα να γυρίσω πίσω στο σωστό τμήμα! Λαβύρινθος!!!

Να σου πω επίσης πως δεν είχα ποτέ πένα γιατί δεν κατάφερα να γράψω με δαύτες, μόνο με στιλό Pilot γράφω, φανατικός και χιουμορίστας ;-)

Ψάξε στο www.inspire.com, έχει πάρα πολλά άρθρα και σίγουρα θα βρεις πολλούς να έχουν τις ίδιες απορίες με σένα, πολλοί έχουν δώσει λύσεις στα προβλήματά μας εδώ και χρόνια.

Μετά από ένα καλό μεσημεριανό, σου εύχομαι και καλό απόγευμα.

Τα λέμε!!!

roseberry 29/11/09, 7:23 μ.μ.  

Μπορείς να με λες όπως θες. ( Και δεν είναι σεξουαλικό υπονοούμενο αυτό)

Μόνο αν δεν έχεις να χάσεις τίποτε πλέον και μόνο αν έχεις κάποιες προυποθέσεις και την αποφασιστικότητα και τα χρήματα φυσικά, να μπεις σε κανα πειραματικό πρωτόκολλο αξίζει να πας εξωτερικό, μιλάω για την περίπτωσή μας πάντα, που παίρνει μόνο χημειοθεραπεία δεν μιλάω γενικά.
Δεν ξέρω αν θα μπω σε αυτή τη διαδικασία να τρέχω, αρχικά θα μου απαντήσουν ταχυδρομικώς.

Αν δεν μου πεις τι είναι το σμυριδόπανο, δεν σου λέω τι είναι το roseberry.... να μάθεις!!!

Ionathan 29/11/09, 8:12 μ.μ.  

Λοιπόν Μύρτιλο,

αυτό εδώ το λέλουδο βρήκα να το λένε roseberry, έτσι είναι;

http://www.art4u2.com/roseberry.jpg

Το σμυριδόπανο καλά το περιέγραψες, είναι άλλη ονομασία για το γυαλόχαρτο. Το σμυρίδι νομίζω είναι ορυκτό, χωρίς να παίρνω όρκο. Μπορείς να βρεις σμυριδόπανα σε "Χρώματα-Σιδηρικά" ή στο Praktiker. Το χαρακτηριστικό τους είναι το μέγεθος των κόκκων του σμυριδιού, οπότε και η αγριάδα τους. Ξεκινάμε με ένα χοντρό και το φινίρισμα γίνεται με ένα ψιλό για το γυάλισμα.

Άλλη απορία ; ;-)

Basano 29/11/09, 8:18 μ.μ.  

Και μια επιστημονικη αναλυση για το σμυριδοπανο:
σμυριδόπανο το (ουσιαστικό) [ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ :σμύριδα - παν (πανί) -ο] το πανί που είναι εμποτισμένο με μια δυνατή κόλλα και πασπαλισμένο με σμυριδόσκονη και το οποίο χρησιμοποιείται στη στίλβωση μετάλλων.

roseberry 29/11/09, 8:33 μ.μ.  

χαχαχα Φαντάζεσαι να φτάσουμε να τριβόμαστε με τέτοιο? Η bepanthol κάνει θαύματα εγώ αυτό ξέρω.

Παιδιά είστε πολύ ευχάριστη παρέα, πράγματι!

Καλό βράδυ!!!!

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008, mail@me

Back to TOP  

SYNC BLOGS
free website stats program