Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Επιστήμονες «έσπασαν» το γενετικό κώδικα του καρκίνου

Επιστήμονες «έσπασαν» το γενετικό κώδικα του καρκίνου (Ηealthview.gr)

Επιστήμονες κατάφεραν να «ξεκλειδώσουν» ολόκληρο το γενετικό κώδικα του καρκίνου του δέρματος και του καρκίνου του πνεύμονα, επίτευγμα που αναμένεται να φέρει την επανάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Οι γονιδιακοί χάρτες των δύο αυτών πολύ συχνών τύπων καρκίνου εκτιμάται ότι θα ανοίξουν το δρόμο για την ανάπτυξη νέων αιματολογικών εξετάσεων που θα εντοπίζουν πολύ πιο νωρίς τους όγκους, αλλά και για τον εντοπισμό νέων στόχων για φαρμακοθεραπείες.
Επιστήμονες από όλο τον κόσμο προσπαθούν τώρα να καταγράψουν όλα τα «εσφαλμένα» γονίδια σε πολλούς τύπους καρκίνου που αναπτύσσονται στον άνθρωπο, με τη Μεγάλη Βρετανία να εστιάζει στον καρκίνο του μαστού, την Ιαπωνία στον καρκίνο του ήπατος, την Ινδία στον καρκίνο της στοματικής κοιλότητας, την Κίνα στον καρκίνο του στομάχου και τις ΗΠΑ στους καρκίνους του εγκεφάλου, των ωοθηκών και του παγκρέατος.

«Εντοπίζοντας και καταγράφοντας όλα τα γονίδια του καρκίνου θα είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε νέα φάρμακα, τα οποία θα στοχεύουν κάποια συγκεκριμένα μεταλλαγμένα γονίδια, και να γνωρίζουμε ποιοι ασθενείς θα μπορούν να ωφεληθούν από τις νέες αυτές θεραπείες», επισημαίνει ο Dr. Peter Campbell από το Ινστιτούτο Sanger του Wellcome Trust, που διεξήγαγε την έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

Οι επιστήμονες που «έσπασαν» το γενετικό κώδικα των καρκίνων του δέρματος και του πνεύμονα βρήκαν ότι ο κώδικας του DNA για το μελάνωμα περιείχε περισσότερα από 30.000 σφάλματα, που σχεδόν όλα είχαν προκληθεί από υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ενώ ο κώδικας του DNA για τον καρκίνο του πνεύμονα περιλάμβανε πάνω από 23.000 σφάλματα που οφείλονταν κατά κύριο λόγο στο κάπνισμα.

Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, ένας μέσος καπνιστής αποκτά μια νέα μετάλλαξη με κάθε 15 τσιγάρα που καπνίζει. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, αν και πολλές από τις μεταλλάξεις αυτές δεν είναι επιβλαβείς, κάποιες άλλες προκαλούν καρκίνο.

Τώρα, όπως δηλώνει ο Harpal Kumar από το Cancer Research UK, «το επόμενο βήμα είναι να εντοπίσουμε ποια από τα χιλιάδες αυτά μεταλλαγμένα γονίδια αποτελούν απλά "παράπλευρες βλάβες" και ποια πυροδοτούν την ανάπτυξη καρκίνου, ούτως ώστε να βρούμε τρόπους να τα επιδιορθώσουμε ή να αποτρέψουμε εξαρχής τη μετάλλαξή τους».

Πηγή: Cancer Research UK, BBC News

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008, mail@me

Back to TOP  

SYNC BLOGS
free website stats program