Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Tarceva & εξάνθημα (Update)

12/12/09 

Θα ήθελα να συνεχίσω το θέμα των παρενεργειών του Tarceva χωρίς να το κλείσω ακόμα, είναι λίγες οι 5 βδομάδες που το παίρνω.

Είχα μείνει στη αντιβίωση Δοξυκυκλίνης, που μου χορηγήθηκε αφού το εξάνθημα στο πρόσωπο ήταν έντονο και δύσκολα υποφερτό. Τα σπυράκια στο σώμα είναι πιο εύκολα ανεκτά αν και ούτε αυτά δεν χαρίζονται όσον αφορά τον ερεθισμό. Προχωράω στο θέμα του εξανθήματος του προσώπου.
Η αντιβίωση για μένα ήταν αναγκαία γιατί η φαγούρα, το κάψιμο και η ενόχληση, ήταν φαινόμενα έντονα και δεν τα άντεχα άλλο. Με τη δοξυκυκλίνη αυτά υποχώρησαν αρκετά και περνώντας οι μέρες ηρέμησα αρκετά. Η αντιβίωση βέβαια δεν είναι για πάντα, για μια βδομάδα μόνο αλλά δεν χρειάστηκε παραπάνω. Από κει και πέρα χάθηκαν σιγά σιγά τα έντονα σπυράκια αλλά μου έμεινε ένα κόκκινο σημάδι, ερεθισμός, γύρω από τη μύτη. Σαν να πήγα στα χιόνια για σκι και κάηκα, αυτό λέω όταν κάνω πλάκα. Αυτό το έχω ακόμα και τώρα, 5 βδομάδες μετά τη λήψη του Tarceva. Λιγότερο έντονα είναι τα σπυράκια στο μέτωπο.

Αυτό που ήρθε μετά το εξάνθημα είναι το ξεφλούδισμα: άλλαξα 2-3 φορές επιδερμίδα, όλο το πρόσωπο ξεφλούδισε και επειδή έχω μούσι, ξεφλουδίζω συνέχεια και σιγά σιγά. Ξεφλουδίζει βέβαια και το τριχωτό της κεφαλής, δεν το βλέπω αλλά το νιώθω να τραβάει μετά το μπάνιο.

Συμπεράσματα-προτάσεις: αν τυχόν έχετε έντονο το εξάνθημα, ζητήστε αντιβίωση. Δεν νομίζω να βοηθήσει κάποια κρέμα να υποχωρήσει το εξάνθημα ούτε να φύγουν τα σπυράκια πριν την ώρα τους. Αυτό που θα χρειαστεί ίσως να κάνετε, είναι μια περιποίηση με μια ενυδατική κρέμα τύπου bepanthol έτσι ώστε να μην ξεραίνεται η περιοχή. Είναι μέρες που το πρωί όλο το πρόσωπο ενδέχεται να μοιάζει με την επιφάνεια της... σελήνης... με λίγη κρεμούλα το βράδυ και το πρωί ξανά, όλα θα είναι καλύτερα. Όσον αφορά στην ενόχληση, αυτή σταματάει να είναι έντονη μετά από κάποια στιγμή και θα έχετε απλά την αίσθηση ότι κάτι υπάρχει. Θα έχετε μάθει να κάνετε υπομονή μέχρι τώρα, δείξτε λίγη ακόμα και αυτό δε θα είναι τίποτα μπροστά σε ότι περάσατε μέχρι εδώ.

ΥΓ: Το εξάνθημα αυτό παρουσιάζεται διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο και ενδέχεται εσείς να βιώσετε τελείως διαφορετικές καταστάσεις! Ότι αναφέρω είναι καθαρά προσωπική εμπειρία!

====================================================================
22/12/09 

Μου αρέσει που γράφω στην ανάρτηση πως "θα έχετε μάθει να κάνετε υπομονή μέχρι τώρα". Δεν είναι ψέμματα αλλά πόση υπομονή να κάνει ο άνθρωπος πια;;;

Ξαναγράφω για τα συμπτώματα του Tarceva μιας και επανήλθαν σε μένα 4 εβδομάδες μετά από τη λήψη της αντιβίωσης. Ενώ το εξάνθημα στο πρόσωπο είχε μαλακώσει και το μέγεθός του ήταν υποφερτό, η φαγούρα και ο πόνος δεν υπήρχαν πια, άρχισε σιγά σιγά να γίνεται έντονο το εξάνθημα στο σώμα. Και όταν λέω εξάνθημα, αναφέρομαι σε σπυράκια, σαν σπιθουράκια, που έγιναν πολλά στα μπράτσα, στους ώμους και στην πλάτη και τελικά έφτιαξαν ένα ενιαίο σημάδι. Μετά από ψάξιμο έχω καταλήξει στα εξής συμπεράσματα:

1) Άπαξ και εμφανιστεί σε κάποιον το εξάνθημα, είναι δυνατόν να επανέλθει και να επανέρχεται σε άσχετα χρονικά διαστήματα.

2) Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε σπυράκια σε όλο το σώμα, πάνω από τη μέση, ακόμα και στο τριχωτό της κεφαλής. Στην αρχή δεν θα είναι ενοχλητικά αλλά σιγά σιγά θα ξεραίνονται και θα φέρουν φαγούρα. Πολλά θα ματώσουν και πιθανόν να βρείτε ματωμένες φανέλες.

3) Είναι χαρακτηριστικά έντονα τα σπυράκια όταν εμφανιστούν στο λαιμό, στον αυχένα, παντού. Η ξηροδερμία στην περιοχή ενδέχεται να είναι πολύ έντονη, τόσο που να φαίνεται ξασπρισμένο το δέρμα.

4) Επιπλέον, είναι πιθανόν να "σκάσει" η επιδερμίδα στις αρθρώσεις, μέσα από τους αγκώνες, πίσω από τα γόνατα. Προσωπικά, έχω πόνο στο αριστερό γόνατο (εσωτερική πλευρά) γιατί έχει ξεραθεί και σκάσει το δέρμα. Η κατάσταση είναι καλύτερη στο άλλο γόνατο και στους αγκώνες (εσωτερικό) (λόγω παρελθόντος με πνευμονική εμβολή, τρόμαξα πολύ γιατί δεν είναι μακριά ο πόνος αυτός με τον πόνο που προκαλείται κατά τη δημιουργία θρόμβου, ίσως είναι γιατί δεν τον έχω νιώσει αλλά ότι δεν γνωρίζουμε μας τρομάζει).

5) Δεν γνωρίζω γιατί αλλά το Tarceva προκαλεί διαταραχή στις άκρες των νυχιών, στις παρανυχίδες. Φουσκώνει το δέρμα εκεί μόνο του και σκάει, γίνεται ευαίσθητο και αντιδρά έντονα αν ενοχληθεί, στα χέρια και στα πόδια!

6) Πιθανόν να παρατηρήσετε έντονο σκάσιμο της επιδερμίδας στα χέρια, στο εξωτερικό της παλάμης, σαν να τα έχετε βάλει στον ασβέστη ή να είναι καταχείμωνο.

Όπως βλέπετε τα πράγματα χειροτερεύουν κι έχουν προστεθεί επιπλέον παρενέργειες. Τα αναφέρω για να ξέρει όποιος πάρει το Tarceva ότι σε αυτό οφείλονται αυτά τα συμπτώματα που ίσως αντιμετωπίσει. Η λύση για μένα είναι η εξής:

1) Όταν η φαγούρα και η ενόχληση άρχισαν να γίνονται πολύ ενοχλητικά, άρχισα πάλι αντιβίωση με Δοξυκυκλίνη, σήμερα είμαι στη 2η μέρα και αρχίζει να δρα.

2) Αν και επιθυμία για ντους είναι έντονη, η συχνή επαφή του δέρματος με το νερό το ξηραίνει. Έτσι απαιτείται ενυδάτωση του δέρματος. Μετά από δοκιμές με διάφορα προϊόντα, γύρισα πάλι στο φυσικό Αμυγδαλέλαιο με το οποίο αλοίβω το σώμα μου όπου υπάρχει το εξάνθημα ή τα σπυράκια. Το δέρμα ρουφάει το λάδι και μένει υγρό για αρκετή ώρα. Το ίδιο κάνει και για το πρόσωπο.

3) Χρησιμοποίησα ακόμα φυσικό βούτυρο καρύδας, σαν αλοιφή παχύρευστο, για τα χέρια αλλά και το σώμα. Δίνει επιπλέον ενυδάτωση καθώς δεν στεγνώνει εύκολα. Το ίδιο βούτυρο βάζω και πίσω από τα γόνατα και τους αγκώνες, έχει μεγάλη διάρκεια και μαλακώνει το δέρμα.

4) Όποιος πάρει το Tarceva, θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή πολύ προσεκτική περιποίηση των νυχιών, καλό κόψιμο κοντά στο δέρμα και με προσοχή να μην πληγώνεται η σάρκα. Αν το έκανα από την αρχή, θα είχα πάει σε επαγγελματία και θα ζήταγα να μου κάνει ακριβώς αυτό που πρέπει.

5) Κάτι επίσης ενοχλητικό είναι τα σπυράκια στο τριχωτό της κεφαλής, προκαλούν φαγούρα, ξηροδερμία, υπάρχει μια μόνιμη παρουσία νεκρών κυττάρων σαν πιτυρίδα και τέλος, δεν υπάρχει εύκολος τρόπος αντιμετώπισης... πως να μαλακώσει κανείς το δέρμα του κεφαλιού;;;

Να προσθέσω στο τέλος πως πιθανόν να έχετε διάρροιες και μάλλον προκαλεί και ήπια αλλωπεκία το Tarceva... Κατά τα άλλα δεν έχει παρενέργειες ;-) Τσιμουδιά δεν λέμε, η Ερλοτινίβη είναι μαγική ουσία, μπορεί να φέρνει απίστευτη ταλαιπωρία όσον αφορά στο δέρμα αλλά για όσους φτάσουν εδώ, της οφείλουμε την επιβίωση. Τα πράγματα πρέπει να γίνονται δυσκολότερα το καλοκαίρι, ήδη από την άνοιξη! Έχουμε συνεχώς ήλιο και αυτό το εξάνθημα είναι έτοιμο να φουντώσει με τον ήλιο, κλεισμένοι στο σπίτι μέχρι να νυχτώσει ή μετανάστες σε πιο σκοτεινά κλίματα;;;

Υπομονή, ξέρετε να κάνετε όσοι φτάσατε μέχρις εδώ!!!

===================================================================
26/12/09


 Να προσθέσω ακόμα:

* ερεθισμός την επιδερμίδας και ξεφλούδισμα ανάμμεσα από τα πόδια
* πόνος στα αυτιά και μερική απώλεια ακοής (αυτό συνέβη σε μένα, εδώ και 3 βδομάδες έχω πρόβλημα στο αριστερό αυτί αλλά μόλις χτες ξεκίνησε πόνος και μικρή απώλεια της ακοής)

Έχετε κατά νου και αυτές τις παρενέργειες ώστε να τις προσέξετε αν συμβούν.

17 ΣΚΕΨΕΙΣ:

Ionathan 23/12/09, 1:45 μ.μ.  

Να προσθέσω και μια κορτιζονούχα αλοιφή που μόλις με έσωσε από την παράκρουση: Celestoderm-V with Garamycin.

Περιέχει Βαλεριανική Βηταμεθαζόνη (κορτικοειδές) και Γενταμικίνη (αντιβίωση).

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις έντονου κνησμού, ανακουφίζει πολύ γρήγορα.

roseberry 23/12/09, 6:35 μ.μ.  

Ευχαριστούμε πολύ. Πολύ κατατοπιστικός θα έλεγα!!!
Μοιάζει λίγο τρομακτικό ιδίως αν είσαι γυναίκα..αλλά το ένστικτο επιβίωσης είναι τόσο ισχυρό όσο και το "βασικό" οπότε.. δεν βαριέσαι..
Σε μένα το εξάνθημα που λέγαμε... δεν επανεφανίστηκε και καταλήγω - από μόνη μου- στο συμπέρασμα ότι ίσως τελικά δεν ευθύνονταν τα χημειοθεραπευτικά Avastin και Taxotere αλλά οι μεγάλες ποσότητες κορτιζόνης που μου χορηγήθηκαν ενδοφλεβίως όταν νοσηλεύτηκα. Γιατί δεν είναι τυχαίο ότι άρχισα να κοκκινίζω μέσα στο νοσοκομείο και φούντωσα αφότου βγήκα και το εξάνθημα υποχώρησε λίγες μέρες μετά. Επίσης το συγκεκριμένο σχήμα ΧΜΘ το είχα πάρει ήδη 4 φορές γιατί να με πειράξει την 5η? Επίσης το πήρα ξανά προσφάτως με μεγάλη επιτυχία! Εσύ τι λες Ιωνάθαν?

Ionathan 23/12/09, 8:03 μ.μ.  

Roseberry,

σου είχα πει πως σε ξένα forum γράφουν πως το Taxotere προκαλεί ένα εξάνθημα. Από κει και πέρα και εγώ έχω πάρει τις τεράστιες δόσεις κορτιζόνης αλλά δεν μπορώ να πω, δεν έχω γνώμη. Μπας και σταματήσουμε να κάνουμε τους ειδικούς και ρωτήσουμε και κανένα γιατρό; ;-)

Όταν σε είχα δει εγώ πάντως, ήσουν μια χαρά και μακάρι να μην παρουσιάσεις ξανά κάτι παρόμοιο, γιατί δίνεις σημασία και στην εμφάνιση (τρομάρα μας).

roseberry 23/12/09, 8:09 μ.μ.  

Μόλις με είπες ρηχή και επιφανειακή ή μου φάνηκε? οέο??? ;))))

Ionathan 23/12/09, 8:22 μ.μ.  

Όχι κοπελάρα μου, δεν μπορεί να είναι κάποιος με τα δικά σου χαρακτηριστικά ρηχός και επιφανειακός. Τη στιγμή που περνάμε τα ζόρια μας, εσύ έχεις το μυαλό σου ΚΑΙ στον καλλωπισμό και την εμφάνιση.

Μάλλον κοκεταρία θα σε πω, τυπική γυναίκα Ζυγό, τέτοια καλά πράγματα!!!

roseberry 23/12/09, 9:09 μ.μ.  

Ε, ναι μετά το γαιδουράγκαθο... νομίζω το κοκεταρία είναι ό,τι πρέπει Χριστουγεννιάτικα!!

Όσο για την υπομονή, το ήξερες ότι υπάρχει Αγία Υπομονή? 'Οταν πρωτοαρρώστησα πολλοί ήταν αυτοί -φαντάζομαι συνέβη σε όλους μας- που μου είπαν να κάνω υπομονή και ότι πρέπει να κάνω υπομονή.. άνθρωποι που στην ζωή τους δεν έκαναν και ίσως δεν θα κάνουν ποτέ και το εύχομαι δηλαδή, ΤΟΣΗ πολλή υπομονή που χρειάζεται αυτή η αρρώστια. Αλλά βλέπω τελικά ότι η υπομονή είναι προσόν. Είναι αρετή. Για μένα που υπήρξα ανυπόμονη μέχρι πρότινος στη ζωή μου. Η υπομονή, η αισιοδοξία, το χαμόγελο, είναι δώρα που κάνουμε στους άλλους.Πέρα από τον εαυτό μας. Φαντάζεσαι να είχαμε καταρρεύσει? Δεν λέω, μπορεί να συμβεί κι αυτό. Θα κοιτάξω να το αποφύγω όσο μπορώ. Γιατί όταν είμαι εγώ εσύ, η Σούλη, η Ανθή, η Sundy, o Xunder κ.α χαρούμενοι -και γιατί όχι -καλλωπισμένοι, δες ξαφνικά πόση χαρά σκορπάμε γύρω μας και αυτή πάλι αντανακλάται πάνω μας. Μπορεί να ρισκάρω ελάφρώς με το να μένω λίγο παραπάνω χωρίς οξυγόνο κάποιες φορές αλλά όταν βλέπω κάποια μάτια σχεδόν να αστράφτουν από ευτυχία πίστεψε με αυτή η στιγμή αξίζει όσο ολόκληρη η προηγούμενη ζωή μου. 'Αντε συγκινήθηκα και θα κάψω και αυτά τα μελομακάρονα.Τα πρώτα αρέσανε πολύ και ξαναφτιάχνω. Ο θείος μήπως ενδιαφέρεται για βοηθό? Δεν θέλω ένσημα.

Ionathan 23/12/09, 9:25 μ.μ.  

Όπως τα λες είναι, μου έφεραν και μένα την εικόνα της Αγίας Υπομονής. Δε μου χρειάζεται βέβαια μιας και ήρθα σε αυτή τη ζωή εξοπλισμένος με πολύ υπομονή.

Και πάλι όπως τα λες: οι δικοί μου χαίρονταν όταν πήγαινα για ψάρεμα στο κωλόκρυο γιατί καταλάβαιναν ότι είμαι καλά, αν προτιμώ να μείνω σπίτι σκέφτονται ότι κάτι βρωμάει. Εμείς με τη στάση μας ορίζουμε το τέμπο και το ρυθμό στον οποίο θα χορεύει όλος ο κόσμος που βρίσκεται γύρω μας, τσιφτετέλι εμείς - στα τραπέζια και οι άλλοι, μοιρολόι εμείς - κλάμα και οι άλλοι. Οπότε καλά είναι να παίζουμε κάτι εύθυμο, όποτε μπορούμε βέβαια.

Μελομακάρονα ακούμε αλλά δε βλέπουμε/τρώμε. Αν δοκιμάσεις από του θείου μου, θα με πρήξεις να μάθεις τη συνταγή, όπως όλοι. Αυτές τις μέρες πέφτει πολύ δουλειά και θα σε ήθελε για βοηθό στις πωλήσεις, θα ανέβαζες το τζίρο κατακόρυφα πιστεύω.

ΥΓ: Ούτε το κοκέτα σου άρεσε; Να σε παρομοιάσω με την Αφροδίτη, την κυρίαρχο του ζωδίου μας;;;

Ionathan 19/1/10, 10:35 μ.μ.  

Σταμάτησα την περιγραφή των συμπτωμάτων, δε θα πω πολλά για να μη σας τρομάξω και προδιαθέσω. Στον καθένα θα συμβούν διαφορετικά πράγματα, είμαι σίγουρος. Προς το παρών έχει φύγει η ένταση του εξανθήματος από τα χέρια, ώμους, στήθος, πλάτη και έχει γίνει πιο έντονο στα πόδια. Ελπίζω σε λίγο καιρό να φύγει και από εκεί, να πάει... στα παπούτσια (?). Στο καλό να πάει

Ένα μόνο είναι σίγουρο: αν κάποιος παρουσιάσει έντονο εξάνθημα σε όλο το σώμα, θα χρειαστεί Αμυγδαλέλαιο, Bepanthol, Φυτικό Βούτυρο (βρήκα Shea Butter) και για τις στιγμές έντονου κνησμού μια αλοιφή κορτιζονούχα, η Celestoderm είναι πολύ καλή.

Αν κάποιος θελήσει βοήθεια, ας επικοινωνήσει μαζί μου στο: mygiorman@gmail.com

Ionathan 27/1/10, 9:45 π.μ.  

Trial and Error

"Trial and error, or trial by error, is a general method of problem solving, fixing things, or for obtaining knowledge. "Learning doesn't happen from failure itself but rather from analyzing the failure, making a change, and then trying again." (από την Wikipedia)

Οι δοκιμές έγιναν, ήρθε το λάθος, διορθώθηκε και είναι η ώρα να πω τα ονόματα: αγαπητέ καρκινοπαθή, αν παίρνεις tarceva και το εξάνθημα έχει φτάσει στα πόδια σου και είναι εχθρικό απέναντι στην ευαίσθητη εποδερμίδα σου, οι λύσεις για την ύστατη ώρα δεν είναι πολλές.

Καλή η Bepanthol, γαλάκτωμα σώματος, αλλά στα δύσκολα θα σε αφήσει στεγνό μετά από 1 ώρα το πολύ. Έχω δοκιμάσει ένα σωρό προϊόντα, η λύση είναι μία: L' Occitane En Provence! Το έχω ξαναπεί, δεν κάνω διαφήμιση, βοήθεια δίνω.

Τα προϊόντα που θα σε σώσουν στα δύσκολα είναι:

1) Φυτικό βούτυρο karite 100%. Karite είναι ένας καρπός δέντρου που ευδοκιμεί στην Αφρική, είναι σαν το αμύγδαλο και από εκεί παίρνουν το βούτυρο. Το παραπάνω προϊόν είναι 100% γνήσιο βούτυρο, η ενυδάτωση που δίνει είναι για πάρα πολλές ώρες και μαλακώνει το δέρμα, κολλάει πάνω στο ξεφλουδισμένο σου δέρμα και το μαλακώνει τόσο πολύ που δεν αισθάνεσαι καμιά ενόχληση. Αν φτάσεις σε δύσκολο σημείο, θα έχει ξεφλουδίσει τόσο το δέρμα που θα πονάς όταν θα περπατάς. Με το βούτυρο λοιπόν, δε θα έχεις καμιά τέτοια ενόχληση, εγγυημένο!!! Το πρόβλημα είναι πως είναι πολύ πηχτό και πρέπει να το ζεστάνεις καλά για να το εφαρμόσεις, είτε στα χέρια σου είτε στο δέρμα. Δύσκολο... στο τέλος λαχανιάζω λες και σπάω 1 τόνο karite με τα χέρια μου.

2) Έρχεται λοιπόν η δεύτερη λύση, Ultra Rich Body Cream, μια κρέμα με περιεκτικότητα 25% σε βούτυρο που είναι πολύ πιο μαλακιά και εφαρμόζεται πιο εύκολα.

Αν κάποιος λοιπόν στάσει στο σημείο του πόνου, με τα δύο προϊόντα λύνει το πρόβλημά του. Με την κρέμα για το μεγαλύτερο μέρος του σώματος και για τα δύσκολα σημεία το βούτυρο 100%, γόνατα, αγκώνες κλπ.

Να συμπληρώσω πως η εν λόγω εταιρεία είναι πανάκριβη, τα προϊόντα αυτά κοστίζουν 20 με 30 ευρώ το καθένα αλλά αξίζουν. Έχω ψάξει αλλά δεν έχω βρει στην Ελλάδα κάποιο άλλο υλικό, να είναι φυτικό (για να μην έχει χημικά πρόσθετα) και να είναι τόσο ενυδατικό.

Ευπρόσδεκτες τυχόν παρατηρήσεις

Ionathan 30/1/10, 11:21 μ.μ.  

Πυρογενές: αυτή είναι μια περιγραφή για το Tarceva, προκαλεί δηλαδή πυρετό, θερμότητα! Συν τοις άλλοις, θα έχετε και ρίγη λαμβάνοντας το tarceva, είναι σαν να προκαλεί τοπικό πυρετό, θα βρίσκεστε ελαφριά ιδρωμένοι και θα νιώθετε κρυάδες.

Πλησιάζω τους 3 μήνες που το λαμβάνω και ξεκίνησα χτες να λαμβάνω αντιβίωση για τρίτη φορά (Δοξυκυκλίνη). Φούντωσα ξαφνικά, το πρόσωπό μου έγινε σαν παντζάρι και τα πόδια το ίδιο. Ο λόγος; Έχω πιστέψει πως θα υπάρχει περιοδικότητα σε αυτές τις παρενέργειες.

Ακόμα: να περιμένετε την αλωπεκία, δε θα χαριστεί ούτε αυτό στα μαλλάκια σας, μπορεί να πέφτουν αργά αλλά σταθερά. Τέλος, το γέλιο της υπόθεσης, το είχα διαβάσει σε ξένα forum και το περίμενα αλλά έχει πλάκα να το βλέπει κανείς από κοντά: ενώ όλες οι τρίχες πέφτουν γενικότερα, μεγαλώνουν οι βλεφαρίδες!!! Ναι, έχω τις μεγαλύτερες βλεφαρίδες από όλες σας κυρίες μου, αξιοζήλευτες. Σε λίγο θα αρχίσω να τις κόβω!

Τι στο καλό γίνεται, μπας και είναι ανέκδοτο;;;

roseberry 31/1/10, 8:21 μ.μ.  

Μπορώ να πω ότι αν έρθει η ώρα μου να πάρω Tarceva... θα έχω στο νου μου όλα αυτά τα ωραία... και θα πετάααωω από την χαρά μου.

Ρε Γιώργο πόσες μέρες μετά, από την λήψη του πρώτου χαπιού σου εμφανίστηκαν οι πρώτες παρενέργειες?

Όσο για τις εφιδρώσεις και τις κρυάδες εγώ τις έχω ανευ πυρετού ή tarceva.

Έχει επίσης σκληρύνει ο αριστερός μαστός μου και ψηλαφίζω ένα γρουμπουλάκι και τα έχω παίξει όπως καταλαβαίνετε,αλλά ευτυχώς η Hope με καθησύχασε...

Αύριο έχω χημειοθεραπεία , θα τους τρελλάνω πάλι.

Ionathan 22/2/10, 8:12 μ.μ.  

Update για τα ωραία σας αυτάκια:

αναφέρεται σαν παρενέργεια η απώλεια ακοής! Είχα τρομάξει και γω γιατί πριν καιρό είχα χάσει το 1/3~1/4 της ακοής στο ένα αυτί και μετά από 1 βδομάδα και στο άλλο! Πάει είπα, αυτό ήταν, κουφάθηκα! Μετά από επίσκεψη σε ΩΡΛ, διαπιστώθηκε λοίμωξη στο εσωτερικό του αυτιού, λόγω της γενικότερης αναστάτωσης της επιδερμίδας.

Μου έκαναν ένα καθαρισμό (αχχχ, αυτή η σκούπα του ΩΡΛ είναι μεγάλη απόλαυση) και μου έδωσαν σταγόνες με αντιβίωση (Garamat), σε 2-3 μέρες άκουγα πάλι καλά. Τη συνέχισα την αντιβίωση για 5 μέρες.

Το θυμήθηκα πάλι γιατί σήμερα είμαι περήφανος από το αριστερό αυτί! Πρέπει να αρχίσω τις σταγόνες ξανά!

Είμαι βέβαιος ότι θα έρθω σε επαφή με όλες τις ειδικότητες των γιατρών, μακριά από το κωλαράκι μου μόνο και όπου θέλει αλλού ;-)

Maria Nefeli D 22/2/10, 9:27 μ.μ.  

Δεν πειράζει ρε Γιώργη αν είσαι και λιγάκι περήφανος.. και εγώ περήφανη είμαι στο αριστερό αυτί και πάει να γίνει και το δεξί τώρα (εξαιτίας ασθένειας, και μιάς επιπλοκής επέμβασης στον εγκέφαλο).. υπάρχουν και ακουστικά ακοής.. που θα στολίζουν και τα αυτάκια μας ;))..έχεις τόσα άλλα σοβαρότερα να αντιμετωπίσεις αυτό σε τρομάζει?? είναι το λιγότερο που μπορούμε να πάθουμε...;)

Καλό βράδυ φίλε μου και ελπίζω να μην με παρεξηγήσης!!

Ionathan 22/2/10, 9:58 μ.μ.  

Μαράκι μου δε σε παρεξηγώ καθόλου! Άλλωστε, περήφανοι είμαστε, όχι τσιγγούνηδες ;-)

Τα ακουστικά είναι καλή λύση αλλά έχω βρει μια άλλη πιο αποδοτική: όταν πέφτει μια σκάλα η ακοή μου, ανοίγω μια τρύπα και βάζω σκουλαρίκι ;-) Και έρχομαι στα ίσια μου! Να, αύριο μεθαύριο θα βάλω άλλο ένα και θα γίνω περδίκι, θα ακούω όσα χρειάζεται να ακούω!

Σε φιλώ πολύ

ΥΓ: Δοκίμασέ το, δουλεύει ;-)

Ionathan 3/3/10, 10:50 π.μ.  

Σιγά σιγά βρίσκονται και άλλοι ομοιοπαθείς που λαμβάνουν το tarceva. Το αναφέρω λοιπόν για να υπάρχει εδώ:

ο τρομερός πόνος που είχα στα πόδια τότε που διέκοψα το Tarceva ήταν κατά πάσα πιθανότητα συνέπεια της παρατεταμένης ξηροδερμίας. Δούλευα και έλειπα πολλές ώρες από το σπίτι, χωρίς να μαλακώνω το δέρμα των ποδιών με κάποια κρέμα! Μέσα στις 8-10 ώρες που έλειπα από το σπίτι, με το περπάτημα εχθρό, το κρύο το ίδιο, έφτανα στο τέλος να μην μπορώ να κουνηθώ από τον πόνο. Και έφτασε το δέρμα μου να παραμορφωθεί τόσο πολύ που φαίνεται σαν δερματοπάθεια. Η θυλακίτιδα θεωρείται δεδομένη και κάνει τα πράγματα να φαίνονται πιο τραγικά.

Αυτές τις μέρες ξαναπερνάω το ίδιο δράμα. Έχω βρει τη λύση όμως, έτσι νομίζω προς το παρών: συνεχής ενυδάτωση με ένα γαλάκτωμα (πχ Bepanthol) κάθε 1-2-3 ώρες, όσο χρειάζεται για να είναι μαλακό το δέρμα. Αν κάποιος είναι στο σπίτι και δεν περπατήσει, όλα είναι πιο εύκολα. Αν απατείται περπάτημα, τότε η κρέμα πρέπει να είναι στην τσάντα...

Να σε φτιάξω αναφέροντας πως εκτός της παρωνυχίας στα πόδια, έχω αρχίσει να έχω πόνο και στις φτέρνες, τι διάολο έχουν πάθει δεν ξέρω. Θα το αναφέρω όταν μάθω.

Άντε βρε, σε έφτιαξα και σήμερα, η χαρά του φαρμακοποιού είμαι...

Ionathan 13/3/10, 1:23 μ.μ.  

"έχω αρχίσει να έχω πόνο και στις φτέρνες, τι διάολο έχουν πάθει δεν ξέρω. Θα το αναφέρω όταν μάθω"

έμαθα τι έφταιγε τελικά! Τα παραπανίσια κιλά μου και η μπάκα μου έφταιγε! Που δεν μπορούσα να σκύψω καλύτερα ή να σηκώσω τα πόδια μου και να δω τις φτέρνες μου!

Από την έντονη ξηροδερμία άνοιξαν οι φτέρνες, και οι δύο. Η λύση είναι εύκολη απλά όχι άμεση, πλακώθηκα στις ενυδατικές για πατούσες και σε μια βδομάδα έκλεισαν οι φτέρνες. Τώρα θα θέλει τρίψιμο σε λίγο καιρό για να φύγει το παλιό, ξηρό δέρμα.

Έχω κάτι άλλο που με απασχολεί αγαπητέ Tarcevoπληκτε! Στα καλά καθούμενα, είτε βλέπω τηλεόραση, είτε προσπαθώ να κοιμηθώ, είτε χαζεύω στο pc, παίρνουν πρωτοβουλία τα χέρια και τα πόδια μου και κουνάνε μόνα τους! Εννοείται όταν είμαι σε πλήρη ηρεμία, ναι; Κάτι σε νευροπαθητικό πόνο μου κάνει αλλά δεν είναι πόνος, είναι απλά ένα τίναγμα. Μάλλον με τα νεύρα έχει να κάνει.

Θα σκεφτεί ο κάθε λογικός: μα μαλάκας είναι τούτος και δε ρωτάει τους γιατρούς του; έλα που ούτε ξέρουν, ούτε θέλουν να μάθουν, ούτε θέλουν να ασχοληθούν! όταν τους λέω για τα συμπτώματα, μου λέει ο Κύρος: "όσα περισσότερα, τόσο καλύτερα" και σκέφτομαι και γω: "της θειάς σου ο κώλος"! Και δεν ξαναπατάω, θα ξαναπάω για να του σπάσω τα νεύρα μόνο ;-)

Molti baci!

Ionathan 27/4/10, 12:43 π.μ.  

Με περίοδο 1 μηνός και κάτι, εμφανίζεται έντονη ξηροδερμία στο λαιμό (βυζί της γριάς το δέρμα), στους μηρούς εσωτερικά και στο υπόλοιπο σώμα πιο ήπια. Για 1 βδομάδα περίπου τα συμπτώματα είναι πιο έντονα τοπικα, τόσο που να χρειάζεται ενυδάτωση 2&3 φορές τη μέρα. Αφού περάσουν μερικές μέρες, ξεχνιέται και φεύγει.

Δεν ξέρω αν πρέπει να το αποδώσω στην άνοδο της θερμοκρασίας ή είναι απλά ένα κλασσικό σύμπτωμα, αναμενόμενο, η ξηροδερμία έχει γίνει γενικότερα δυσκολότερη τώρα. Η κορυφαία La Roche Posay - Iso Urea, κάνει τη δουλειά της για 1 μέρα το πολύ: μετά αρχίζουν να διαμαρτύρονται οι δύσκολες περιοχές, πίσω από τα γόνατα, αγκώνες, ότι έχει τριβή γενικώς.

Πάντα αφήνω το καλύτερο για το τέλος: πέρασα πριν καιρό ένα σοκ διάρροιας, έχασα τόσα υγρά που μου μπήκαν τα παντελόνια του 2007! Δεν ξέρω ακόμα αν οφείλεται μόνο στο tarceva ή αν το βοήθησα κι εγώ με τους καφέδες που ήπια το Πάσχα. Αν μου ξανάρθει, θα σιγουρευτώ.

Αύριο πάω για (σχεδόν) ολοήμερο ψάρεμα και πρέπει να πάρω μαζί: αντιηλιακό, ενυδατικές για πρόσωπο και σώμα, ένεση, αντιβίωση για τα δόντια, tarceva, ομπρέλα... στο τέλος θα ξεχάσω ή τα καλάμια ή τα δολώματα!

Καλό ξημέρωμα!

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008, mail@me

Back to TOP  

SYNC BLOGS
free website stats program