Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Φίλα με, Αναστασία Μουτσάτσου

Για τη roseberry:

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Μετάσταση στα οστά

Ένα θέμα για το οποίο δε συζητάμε καθόλου, αποτελεί το μέγιστο φόβο πολλών, ίσως των περισσότερων. Ο λόγος είναι γιατί ο κόσμος δεν γνωρίζει πολλά για τις μεταστάσεις, με τις λίγες γνώσεις που έχει ο καθένας (πολλές φορές μηδενικές) αρκεί να ακούσει τη λέξη μετάσταση για να θεωρήσει τον καρκινοπαθή ετοιμοθάνατο. Ακόμα, και εμείς οι ίδιοι οι καρκινοπαθείς φοβόμαστε τις μεταστάσεις, περισσότερο στα ζωτικά όργανα αλλά και των οστών είναι τρόμος. 
Ο σκοπός αυτής της ανάρτησης είναι να απομυθοποιήσω τις μεταστάσεις των οστών και αν τα καταφέρω να πάρετε θάρρος μέσω της γνώσης.
Η εικόνα παραπάνω είναι το PET SCAN

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Υστερόγραφο (Ενδελέχεια), Μάρθα Φριντζήλα

Αφιερωμένο στην Ανθή. Παραθέτω και ένα σύνδεσμο για να μάθουμε δυό πράγματα για μια αξιόλογη καλλιτέχνιδα, τη Μάρθα Φριντζήλα.

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Asturias, Isaac Albeniz

Νομίζω είναι για τον Άλκη πιο πολύ, έτσι averfoula?


Στις χαραυγές ξεχνιέμαι, Χαρούλης

1η ανάρτηση 19 ΟΚΤ 2009
2η ανάρτηση 28 ΙΑΝ 2010, για τη Σούλη.


Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

I am back



Και συνεχίζει η ζωή μου να είναι όπως πριν, πριν 10 μέρες που ήταν όλα "καλά", πριν 5 μέρες που είχαν μαυρίσει λίγο (ως πολύ). Αλλά αυτό ήταν, μπορώ αυτή τη στιγμή να πω ξανά: "να πάν όλα να γαμηθούν" και να συνεχίζω να ζω τη ζωή μου όπως ένας κανονικός άνθρωπος, καλύτερα και από πολλούς μη καρκινοπαθείς. Είναι τόσο μπάχαλο και μπλεγμένα τα πράγματα στη ζωή μου που αν τα πάρω τοις μετρητοίς, δε βγαίνει καμία άκρη! Μόνο με την τρέλα κάτι γίνεται...

Allora, λίγες μέρες σας άφησα και το χάσαμε! Δε βλέπω κίνηση στην τάξη των Ιταλικών, άρρωστη η δασκάλα ή σχεδιάζει το επόμενο μάθημα ερωτικής αποπλάνησης;;; (ουάου baby, σε λίγο θα σε ζητούν όλα τα γυναικεία life style περιοδικά, έγραψες ιστορία)!!! Η στήλη της Πρωϊνής Γλυκιάς Κουβεντούλας δεν έχει ενημερωθεί ακόμα, Λήδα τι λέει ο Κριός για σήμερα;;; ;-)

Τις σαμπάνιες θα τις πιούμε τελικά; Asti Martini είχα ζητήσει ή Moet; Και έχετε μια να ανοίξετε η καθεμιά σας;;; Πω πω, κουφέτο θα γίνουμε...

Για πάρτε μπρος, τέλος το διάλειμμα!

Σπάσε το χρόνο, Σάκης Ρουβάς

Νομίζω ήρθε η ώρα να γίνει αλλαγή ρεπερτορίου, το τραγούδι αφιερώνεται στη ζωγράφο Μαίρη (περιμένω το οδοιπορικό από Αμερική ;-) )


Η πιπεριά γαμήθηκε...

Αυτό το βιντεάκι είναι το πιο κατάλληλο για αυτή την ώρα (ή το πιο ακατάλληλο) παίρνω το 50% να είμαι σωστός! Για πάμε, σιγούλια σιγούλια...

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Όταν χαράζει, Αγγέλακας

1η ανάρτηση, 20/8/2009: Για όλους μας
2η ανάρτηση, 26/1/2010: Για την Ανθή

Γραμμένο από τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, τραγούδι από τον Αγγέλακα

Bad day at work!

Ο τύπος είναι όλα τα λεφτά, μη σας βάζω ιδέες όμως:

Νυχτερινό, Σωκράτης Μάλαμας



Κι ύστερα εσένανε ρωτώ το νόημα του κόσμου
Και λες το χέρι σου κρατώ και εσύ είσαι δικός μου

Και πάνω ο ήλιος μια πηγή μια χρυσαφένια βρύση
Νερό το φως του να πνιγεί όποιος θέλει να ζήσει

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Να συμβεί, Γλυκερία

Και μετά τα δικά μου, τα ισοπεδωτικά, δεν μπορώ να αρνηθώ στο Διαμαντάκι που θέλει να νταλκαδιάσει με τη Γλυκερία:

Σπορέας αστεριών

Ο Σπορέας Άστρων είναι ένα άγαλμα που βρίσκεται στο Kaunas της Λιθουανίας, την ημέρα περνάει απαρατήρητο:


Το βράδυ όμως ξαναβρίσκει το όνομά του:


Μην σταματάς να σπέρνεις αστέρια ακόμα κι' όταν δεν φαίνονται με γυμνό μάτι.

Un viaggio incantevole a Roma

Μιας και ετοιμάζουμε (μα πάντα όμως) βαλίτσες για Ρώμη, πες μου Διαμαντάκι, πως θα ζητήσω ένα espresso; Και όχι μόνο...


 

Πρωϊνές γλυκιές κουβέντες

Χωρίς πολλά λόγια, για ξεκίνημα! Από το ημερολόγιο θετικής ενέργειας της Λήδας και όχι μόνο.

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Χιόνισε!

Χιόνισε πάλι σήμερα!


Αποσπερίτης, Παπακωνσταντίνου Θανάσης



Αποσπερίτης
ο πλανήτης Έσπερος, δηλαδή ο δεύτερος σε απόσταση από τον Ήλιο πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, η Αφροδίτη, που εμφανίζεται πρώτος το βράδυ και εξαφανίζεται τελευταίος το πρωί ως Αυγερινός. Το λαμπρότερο φυσικό σώμα στον έναστρο ουρανό μετά τη Σελήνη.

Από όλα τα άστρα του ουρανού...το λαμπρότερο και το πιο μόνο.

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Το γράμμα, Σωκράτης Μάλαμας



Στίχοι: Σωκράτης Μάλαμας
Μουσική: Σωκράτης Μάλαμας
Πρώτη εκτέλεση: Σωκράτης Μάλαμας

Δε θέλω πια να σκέφτομαι τα ίδια και τα ίδια
Σα να 'ταν όλα ψέμματα στάχτες κι αποκαϊδια
Θέλω ανοιχτά παράθυρα να με φυσάει αέρας
Να΄χω το νου μου αδειανό
Να΄χω και πρίμο τον καιρό

Δε θέλω πια να μου μιλάς για όσα έχεις ζήσει
Δε χάθηκε κι ο κόσμος πια το τζάμι αν ραγίσει
Θέλω να'ρθεις και να με βρεις να κάτσεις να τα πούμε
Πως νιώθουμε παράφορα
Πως ζούμε ετσι αδιάφορα

Δε θέλω να πικραίνεσαι
τις Κυριακές τα βράδια
Χωρίς αυτή τη σκοτεινιά
τα χρόνια μένουν άδεια

Θέλω να φύγεις να σωθείς να πάψεις να γκρινιάζεις
Να ξεχαστείς στη διαδρομή ποιός ήσουν και πώς μοιάζεις
Έτσι θα σ'αγαπώ πολύ και θα σε βλέπω λίγο
Σα μια γυναίκα μακρινή
Που αγάπησα πριν φύγω

Δε θέλω να πικραίνεσαι
τις Κυριακές τα βράδια
Χωρίς αυτή τη σκοτεινιά
τα χρόνια μένουν άδεια

Τα ανείπωτα - Ζερβουδάκης

1η ανάρτηση 25/7/2009: Για την Hope
2η ανάρτηση 23/1/2010: Για μένα

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Ας ταξιδέψουμε

Να κατηγορηθώ ότι προωθώ την Aegean δε με ενδιαφέρει, με ενδιαφέρει όμως να σας πω για τις προσφορές που έχει στις πτήσεις εσωτερικού. Ελπίζω σύντομα να βγάλει προσφορές και για το εξωτερικό, να κουνηθούμε λίγο επιτέλους!


Βλέπετε στην εικόνα το κόστος μιας πτήσης για Κέρκυρα, για Σαββατοκύριακο. Στις πόλεις όμως που γίνονται περισσότερα δρομολόγια, η αρχική τιμή είναι 5 ευρώ για την κατηγορία Saver.

Λεπτομέρειες για το χρόνο διάρκειας της προσφοράς καθώς και για τις πόλεις που προσφέρονται μπορείτε να πάρετε στο site της Aegean. Μπορείτε επίσης να γραφτείτε στην υπηρεσία της Aegean και να σας ενημερώνει με e-mail όταν βγάζει νέες προσφορές.

Καλά ταξίδια λοιπόν!

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Ζώδια


Πρέπει να ήταν 1973 με 1974, τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη, τότε που ανοίγει η κυνηγετική περίοδος. Είχε ανέβει ο Μπάμπης για κυνήγι από την Αθήνα στα μέρη μας και έτυχε να περνάει από το αμπέλι μας, τον κέρασε σταφύλια ο πατέρας μου, γνωρίστηκαν και από τότε έρχονταν κάθε χρόνο την ίδια εποχή για κυνήγι. Μαζί με την Καίτη, τη γυναίκα του.

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

R u serious dear doctor?

Για να δεις βρε ότι δεν είμαι καθόλου σοβαρός, που μου χει κάτσει στο λαιμό αυτή η σοβαρότητα. Αυτή τη φωτό κάναμε τουλάχιστον 5 λεπτά να την τραβήξουμε, πάνω που έπιανα το βυζί και έπαιρνα πόζα, πέρναγε κάποιος Γερμανός και έβαζε τα γέλια. Τον κοιτούσα εγώ και γελούσα πιο πολύ, άντε πάλι από την αρχή!


Disco partizani, Cabaret Balkan και Άγαμοι θύται

Αφιερωμένο στην μέλλουσα γιαγιά Ανθή, σου εύχομαι να πάνε όλα καλά μέχρι το καλοκαίρι και να έχεις ένα εγγόνι να σε παιδεύει ;-)  (Πολύ ωραίο τραγούδι)

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Ταξίδι, Νίκος Πορτοκάλογλου

Respect και στο Νικόλα, αξιοπρεπέστατος και με νόημα σε όλα, μουσική, στίχο, επιλογές, τα πάντα! (25/7/2009)
============================================================================
Παίρνει τη σειρά του το ταξίδι να γίνει blogοτράγουδο!!!

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

PF-00299804, Πιθανός διάδοχος του Tarceva, Iressa

Το PF-00299804 είναι το αντίστοιχο σκεύασμα της Pfizer που μελετά αν είναι ικανό να χορηγηθεί ως μονοθεραπεία μετά την αποτυχία των tarceva, iressa. Μερικά links:


Το αγριολούλουδο, Καζαντζίδης

Για τη roseberry! (που είναι στα πάνω της και θέλει να ακούσει το αγριολούλουδο (;;;), ξέρω τι κάνεις, προσπαθείς να τρελάνεις τα τρελά κυττάρά σου και συ ;-) ):

XL647, Πιθανός διάδοχος του Tarceva, Iressa

Όλα αυτά τα αναφέρω με μεγάλη επιφύλαξη καθώς οι κλινικές μελέτες είναι ακόμα σε εξέλιξη και κανείς δων γνωρίζει αν τελικά θα δείξουν όφελος αυτά τα σκευάσματα και περισσότερο αν θα πάρουν έγκριση από τον FDA (ΕΟΦ της Αμερικής). Προσωπικά, τα βλέπω θετικά.

Όπως και το BIBW 2992, έτσι και το XL647 (Exelixis) είναι φάρμακο που ελέγχεται αν μπορεί να νικήσει την δεύτερη μετάλλαξη του EGFR και να συνεχιστεί ως μονοθεραπεία, μετά την διακοπή των tarceva, iressa.

Clinical trials

Δεν είναι εύκολο, τίποτα δεν είναι εύκολο με τον καρκίνο.

Παραθέτω το παρακάτω site, το http://www.clinicaltrials.gov στο οποίο μπορεί να ψάξει κάποιος να βρει τις κλινικές δοκιμές που γίνονται το τρέχον χρονικό διάστημα. Τα κριτήρια μπορεί να είναι το φάρμακο, η χώρα, η ασθένεια (πχ NSCLC) και άλλα. Στα αποτελέσματα αναφέρεται αν η κάθε κλινική μελέτη στρατολογεί ακόμα ασθενείς, μέχρι πότε, ποια νοσοκομεία, ποιο είναι το διάστημα των δοκιμών και πότε λήγουν.

Για παράδειγμα, ψάχνοντας μέσω του search πάνω δεξιά για: tarceva Greece, τα αποτελέσματα είναι σε αυτή τη σελίδα: tarceva Greece.

Επειδή υπάρχουν όροι για να συμμετάσχει κάποιος σε αυτές τις δοκιμές, πρέπει να ψάξει κανείς να βρει αν είναι επιλέξιμος. Και θα προσέθετα, δεν είναι όλες οι δοκιμές το ίδιο ωφέλιμες... Ρίξτε μια ματιά και έχετε το νου σας.

Είδα ότι συμμετέχουν διάφορα νοσοκομεία της Ελλάδας αλλά νομίζω πως στο θέμα του καρκίνου η περισσότερη δουλειά γίνεται στο ΠΕΠΑΓΝΗ (Ηράκλειο) από τον κ. Γεωργούλια. Σε πολλές δοκιμές βέβαια, γίνεται στρατολόγηση ταυτόχρονα σε πολλά νοσοκομεία.

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Εμπειρίες από το Tarceva

Βλέπω από το ψάξιμο στο google ότι αρκετοί είναι αυτοί που ψάχνουν για το tarceva. Δεν γνωρίζω άλλον που το λαμβάνει, είτε για πνεύμονα είτε για πάγκρεας. Αυτό που ενδιαφέρει, αν υπάρξει θετική αντίδραση από τη λήψη του, είναι μόνο ένα: για πόσο καιρό θα έχει αυτή την θετική δράση, για πόσο καιρό θα καταφέρνει να έχει καθηλωμένα τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να μπορέσουν να βρουν διέξοδο από την ερλοτινίβη.

Ρούχα --> Μήνυμα αισιοδοξίας (?)



Κανείς από εμάς τους καρκινοπαθείς δεν ήξερε τον καρκίνο πριν αρρωστήσουμε, με εξαιρέσεις αυτούς που είχαν κάποιον φίλο ή συγγενή να πάσχει και ήταν κοντά του, από μακριά δεν μαθαίνεις τίποτα. Μπορεί να περάσει κάποιος και να μην ακουμπήσει καν... Σιγά σιγά μάθαμε τι είναι η χημειοθεραπεία, ότι είναι ενδοβλέφια έγχυση φαρμάκων και όχι ... διάφορα άλλα, τι είναι παρενέργειες, γιατί πέφτουν τα μαλλιά, τι επιπτώσεις έχει ο καρκίνος στη ζωή ενός καρκινοπαθή μετά τις θεραπείες και τέλος αν σκοτώνει ο καρκίνος ή όχι. Το λέω για να δείξω πως κατανοώ τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε και δεν μπορούν να μας καταλάβουν, μερικοί ούτε καν στο ελάχιστο. Εμείς που πάσχουμε και ακόμα ψάχνουμε να βρούμε τι μας γίνεται, είναι εξωφρενικό να περιμένουμε από τους γύρω μας να ξέρουν ή να μαντέψουν.

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Δε θέλω να πληρώνω την ΕΡΤ

Νομίζω πως πάει να πέσει ένα κάστρο της ρουσφετολογίας, του βολέματος, του εύκολου χρήματος και του πάρε-δώσε! Σε όλους ήταν γνωστό για χρόνια ότι στην ΕΡΤ υπάρχουν 100ντάδες άνθρωποι που πληρώνονται και δεν τους έχει δει κανείς ποτέ. Και πολλοί που πληρώνονται υπέρογκους μισθούς χωρίς να υπάρχει καμία αιτιολογία, καμία σχέση το value/money αυτών των ανθρώπων.

Και να σας πω και κάτι άλλο; Ας γίνει ανεξάρτητη η ΕΡΤ για να αναγκαστεί να γίνει ανταγωνιστική, αμάν πια με το λογαριασμό της ΔΕΗ, περισσότερα πληρώνουμε για την ΕΡΤ παρά για το ρεύμα που καίμε!!!

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Ώρες ώρες σκέφτομαι...

Χτες βράδυ έπιασε μια βροχούλα την ώρα που έπεσα για ύπνο και ο θόρυβός της ήταν στα σωστά decibel. Μάλιστα, πέφτουν κάτι χοντρές σταγόνες από το μπαλκόνι του 2ου στα δικά μας κάγκελα και κάνουν ένα βαρύ, υπόκωφο θόρυβο. Από το τέμπο καταλαβαίνω αν βρέχει γρήγορα ή αργά, λειτουργεί και σαν ηρεμιστικό!

Σε εκείνη τη φάση ακριβώς, μου ήρθαν κάποιες δυνατές σκέψεις, αναστατώθηκα στα καλά καθούμενα. Με είχε πάρει και ο φίλος μου το απόγευμα να μου πει κάτι κακίες κουτσομπολιά που κυκλοφόρησαν πάλι στο επαγγελματικό μας χώρο για μένα και ήμουν σε μια υπερένταση...

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

I love Karditsa

Μου φάνηκε τρομερή ταινία, περισσότερο λόγω καταγωγής από Θεσσαλία. Βγαίνει στις αίθουσες την Πέμπτη νομίζω και θα τρέξουμε να τη δούμε:



Ένας πρωτοπόρος Έλληνας επιστήμονας, στις αρχές της δεκαετίας του' 70, στη Νέα Υόρκη, κλωνοποιεί τον πρώτο άνθρωπο, τον Έλληνα Γρηγόρη Κανιά, από την Καρδίτσα, δημιουργώντας τον Μάικ Κανιά.
Στην Αμερική του 21ου αιώνα, ο Μάικ σταματά ένα βράδυ για τσιγάρα και πέφτει θύμα κλοπής. Έχοντας χάσει 30 εκατομμύρια δολάρια, βρίσκεται αντιμέτωπος με την Μαφία. Για να σωθεί, θα πρέπει να πάει στην Καρδίτσα και να αλλάξουν θέσεις με τον κλώνο του...

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Καρκίνος, Δόντια, Χλωρεξιδίνη και Zometa

Είναι ένα καυτό θέμα που μας έχει απασχολήσει όλους τους καρκινοπαθείς, άλλους λίγο και άλλους περισσότερο. Εγώ την έχω πατήσει άσχημα και ενώ έχω ξεκινήσει να γράψω αυτό το άρθρο πολλές φορές, το σταμάτησα γιατί νιώθω άβολα με το όλο θέμα.

Καταρχήν, πρέπει να κάνω ένα διαχωρισμό, για αυτούς που παίρνουν Zometa και σε αυτούς που δεν το λαμβάνουν:

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Bittersweet Symphony, The Verve (Glastonbury 2008)

Στελλίτσα!!! (24/7/2009)

11/01/2010: Κατά καιρούς, διάφορες εταιρείες αποφασίζουν να απαγορεύσουν το embedding με αποτέλεσμα να μην παίζουν πολλά τραγούδια ενώ έπαιζαν παλιότερα. Ένα από αυτά είναι και το Symphony! Ευκαιρία να το θυμηθούμε πάλι

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Για το γαμώτο...



Ταιριάζουμε αλλιώς δε θα ήμασταν ακόμα μαζί...

Τι κάνεις όταν βρίσκεσαι να χάνεις; Όταν είσαι στο πάτωμα και πονάς από το ξύλο που έφαγες; Η καλύτερη λύση είναι... απλά να νικήσεις, να κάνεις ότι χρειάζεται για να περάσεις μπροστά, να σου φύγει το γινάτι, να πάρεις το αίμα σου πίσω! Θέλω να νικήσω, δε θέλω να χάνω!!! Δεν είναι πάντα εφικτό, το κάνουμε όσο μπορούμε!

Μόλις το επέτρεψαν οι συνθήκες και ήταν η υγεία καλύτερη,  πραγματοποιήσαμε το αρχικό σχέδιο αν και με πολλές αλλαγές. Το σίγουρο είναι πως έγινε το δικό μας: άντε γαμήσου Η1Ν1, άντε γαμήσου καρκίνε!!!

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Τέμπη - Ξέρξης




ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΜΕΤΑΞΥ ΚΑΡΥΑΣ- ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ

Πώς ο Ξέρξης παρέκαμψε τα Τέμπη το 480 π.Χ.
(Από την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της Λάρισας)

Την παράκαμψη των Τεμπών είχαν προλάβει άλλοι, πολλούς αιώνες πριν και κατασκεύασαν ή απλά βελτίωσαν προϋπάρχοντες δρόμους. Από τους πιο διάσημους ιστορικά ηγέτες, που παράκαμψαν τα Τέμπη με τον τεράστιο στρατό του ήταν και ο Ξέρξης. Σήμερα το μονοπάτι του Ξέρξη είναι γνωστό κατά ένα μέρος του και έχει αναδειχτεί από σωστική ανασκαφή, με τη μορφή που είχε τη ρωμαϊκή περίοδο, δηλαδή πλακόστρωτο! Η αναζήτηση νέων οδών και ιδεών για την παράκαμψη των Τεμπών, φέρνει στην επικαιρότητα τον περίφημο... δρόμο, που ένα τμήμα του αποκαλύφθηκε και συντηρήθηκε γύρω στο έτος 2000. Παραμένει ακόμα σήμερα άγνωστος στους πολλούς, αν και βρίσκεται πολύ κοντά στην κοινότητα Καρυάς, εντός των ορίων του νομού Πιερίας και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί τουριστικά, προς όφελος και των δύο νομών. Εξάλλου στην προέκτασή του διέρχεται από την περιοχή της Καλλιπεύκης.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Καρυάς κ. Αντ. Δάσσιος, ο οποίος και παλιότερα είχε αναφερθεί στο θέμα σε σχετικό ρεπορτάζ της «Ε», ανέφερε ότι γύρω στο 2000 είχαν διατεθεί 60.000.000 δραχμές, που χρησιμοποίησε η αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία της Πιερίας (ΙΣΤ’ Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων). Κι αυτό επειδή ήδη είχε αποκαλυφθεί ένα μέρος του δρόμου στις εργασίες κατασκευής του ασφάλτινου δρόμου Καρυάς- Λεπτοκαρυάς. Σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις των αρχαιολόγων ο αποκαλυφθείς δρόμος ήταν ρωμαϊκός, που πιθανότατα κατασκευάστηκε πάνω στο δρόμο (δηλαδή ένα φαρδύ μονοπάτι) που είχε χαράξει ο Ξέρξης το 480 π.Χ. Από κει πέρασε και κάπου μεταξύ Γόννων- Καλλιπεύκης κατέβηκε στη θεσσαλική πεδιάδα, ανενόχλητος από οιαδήποτε αντίσταση των Ελλήνων. Στη συνέχεια πολέμησε με τους Σπαρτιάτες στις Θερμοπύλες, σε μια από τις πιο ηρωικές μάχες της Ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας, με το Λεωνίδα και τους 300 να περνούν στην αθανασία.
Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, οι Έλληνες είχαν συγκεντρωθεί στον Ισθμό και αποφάσισαν να στείλουν δέκα χιλιάδες στρατό να κρατήσουν τα Τέμπη. Τελικά ο Ξέρξης πέρασε μέσω Ολύμπου και όταν οι συγκεντρωμένοι στα Τέμπη έμαθαν ότι ο Πέρσης βασιλιάς πέρασε πάνω από τους Γόννους κοντά στη λίμνη Ασκουρίδα της Καλλιπεύκης), γύρισαν προς τα πίσω.

Η Καλλιπεύκη, από την αρχαιότητα είχε επικοινωνία με την υπόλοιπη Θεσσαλία αλλά και τη Μακεδονία. Από κει πέρασε το 169 π.Χ. ο ύπατος Μάρκιος Φίλιππος με το στρατό του και ίσως να είναι ένας από κείνους που συνέβαλαν να πάρει το μονοπάτι του Ξέρξη τη σημερινή του μορφή. Με αφορμή το κλείσιμο των Τεμπών, ένας ξεχασμένο ιστορικό σημείο του Ολύμπου, με πρωτοβουλία και των φορέων του ν. Λάρισας, μπορεί να αναδειχτεί με τις κατάλληλες ανασκαφές.

Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

Για να σε συναντήσω, Λιδάκης

Africa, Toto

Πολύ γλυκό, ήρεμο τραγουδάκι! Κι όμως, όσο παράξενο και αν είναι, μου το θύμισε το Ανήλικο! Τελικά κάτι τέτοιες ωραίες ευκαιρίες να ακούσει κανείς τέτοια τραγουδάκια, τις πληρώνει πολύ ακριβά ;-) Για το Ανήλικο λοιπόν:

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Exit Music, Radiohead

Για τη roseberry που το ζήτησε:

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Break a leg ...



Λέω να ξεκινήσουμε από χαμηλά τις προσδοκίες μας για φέτος όσον αφορά στην τύχη. Για αυτό έφερα τον Κωνσταντίνο να κάνει ποδαρικό οπότε από δω και πέρα υπάρχει εμπρός μόνο άνοδος!

"Break a leg" είναι μια έκφραση που χρησιμοποιούν οι Αγγλόφωνοι για να ευχηθούν "Καλή τύχη". Το ξανασκέφτηκα και μπορεί αυτή η σελίδα να αποτελέσει τόπο έκφρασης των παραπόνων μας για την "κακή" μας τύχη, για αυτό και ο επίτιμος.

Έχω έτοιμο το πρώτο σχόλιο αλλά περιμένω, μήπως γίνει ακόμα καλύτερο!

Latte Art

La Linea interactive, Osvaldo Cavandoli

Κάτι διαφορετικό:

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Χοιρινό με πράσσα

Ή πρασσοτηγανιά όπως το λένε στη Θεσσαλία και τρώγεται ανήμερα των Χριστουγέννων και τις μέρες αυτές τις γιορτινές. Παλιά, έσφαζαν στα σπίτια το γουρούνι αυτές τις μέρες που μεγάλωναν από το φθινόπωρο. Με αυτό έκαναν πολλά φαγητά, λουκάνικα, έβγαιναν οι μπροζόλες και άλλα πολλά κρέατα. Για αυτό μάλλον έχει καθιερωθεί το φαγητό αυτό να μαγειρεύεται αυτές τις μέρες, υπήρχε το κρέας!

Θα κλείσω τα μάτια, Πάνου-Μοσχολιού

Σεβασμός...

Lost, Coldplay

Τα καλά ξαναπαίζουν...




Just because I'm losing
Doesn't mean I'm lost
Doesn't mean I'll stop
Doesn't mean I would cross

Just because I'm hurting
Doesn't mean I'm hurt
Doesn't mean I didn't get
What I deserved
No better and no worse

I just got lost
Every river that I tried to cross
Every door I ever tried was locked
Ohhh and I'm...
Just waiting 'til the shine wears off

You might be a big fish
In a little pond
Doesn't mean you've won
Cause along may come
A bigger one

And you'll be lost
Every river that you tried to cross
Every gun you ever held went off
Ohhh and I'm...
Just waiting until the firing stopped
Ohhh and I'm...
Just waiting 'til the shine wears off

(piano solo)

Ohhh and I...
Just waiting 'til the shine wears off
Ohhh and I..
Just waiting 'til the shine wears off

Mercy, Duffy

Τα καλά παίζουν ξανά:

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

Ευχές για το 2010

Εύχομαι το 2010 να είναι λίγο αδερφή, το πολύ straight 2009 μας... πήδηξε ;-)

Καλή Χρονιά!

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008, mail@me

Back to TOP  

SYNC BLOGS
free website stats program