Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Χοιρινό με πράσσα

Ή πρασσοτηγανιά όπως το λένε στη Θεσσαλία και τρώγεται ανήμερα των Χριστουγέννων και τις μέρες αυτές τις γιορτινές. Παλιά, έσφαζαν στα σπίτια το γουρούνι αυτές τις μέρες που μεγάλωναν από το φθινόπωρο. Με αυτό έκαναν πολλά φαγητά, λουκάνικα, έβγαιναν οι μπροζόλες και άλλα πολλά κρέατα. Για αυτό μάλλον έχει καθιερωθεί το φαγητό αυτό να μαγειρεύεται αυτές τις μέρες, υπήρχε το κρέας!
Δεν έχω περάσει την εικόνα του μάγειρα, άλλη μια συνταγή έχω γράψει δική μου, τον μαρινάτο γαύρο και έτσι είναι. Δεν με ενδιαφέρει πολύ η μαγειρική, αν μου αρέσει όμως κάτι, θα ασχοληθώ και θα το φτιάξω. Για πάμε να δούμε την πρασσοτηγανιά:

Χρειάζεσαι:
1 κιλό περίπου χοιρινό χωρίς κόκκαλο
8 - 10 πράσσα (ανάλογα με τη διάμετρό τους)
λάδι
2 λεμόνια
1 κρεμμύδι

Παρασκευή
Κόβεις το κρεμμύδι και το τσιγαρίζεις στο λάδι, στη συνέχεια ρίχνεις το κρέας και το τσιγαρίζεις καλά από όλες τις πλευρές. Το κρέας πρέπει να είναι κομμένο σε μικρά κομμάτια, για τηγανιά, γνωρίζουν όλοι οι κρεοπώλες. Επίσης, αν έχει και λίγο λίπος το χοιρινό τόσο το καλύτερο, δένει καλά με το γλυκό πράσσο. Καθαρίζεις τα πράσσα και πετάς τα χαλασμένα φύλλα, ύστερα τα κόβεις κάθετα σε μήκος 5-7 εκατοστά περίπου και στη συνέχεια τα κόβεις και κατά μήκος 1 φορά (2 αν είναι πολύ χοντρά). Ρίχνεις τα πράσσα στην κατσαρόλα μαζί με το αλάτι και τα 2 λεμόνια και κλείνεις το καπάκι. Εδώ είναι το μυστικό της επιτυχίας ή της αποτυχίας επίσης. Το φαγητό θέλει λίγο νερό για να μην κολλήσει, τα πράσσα βγάζουν αρκετό νερό αφού περάσουν από το στάδιο του ξερού στον πολτό. Θέλει λίγη προσοχή λοιπόν στην αρχή, ρίξτε έστω 1 ποτήρι νερό και αφήστε τα να βράσουν. Παρακολουθείς το φαγητό και όταν το ζουμί είναι λίγο, χαμηλώνεις τη φωτιά στο 2 και το αφήνεις να βράσει λίγο ακόμα μέχρι να πιει και το τελευταίο ζουμί. Χρειάζεται αυτόν τον χρόνο προσοχή και ανακάτεμα, δεν το αφήνεις στο αυτόματο για να κάνεις μπάνιο, δε θα φας ποτέ ;-)

Για να πετύχει το πρασσάτο, θα πρέπει να αρπάξει, να κολλήσει λίγο έστω το κρέας με τα πράσσα, να τρως και να σου έρχεται μια μακρινή γεύση του καμμένου! Μακρινή όμως, έτσι; Αν καρκανιάσει δεν τρώγεται πια ;-)

Έχω πει πως δεν είμαι οπαδός των μπαχαρικών και μυρωδικών, αν κάποιος νομίζει πως ταιριάζει εδώ κάποιο μυρωδικό, ας το προσθέσει! Η επιτυχία αυτού του φαγητού έγκειται στην σύνθεση και αντίθεση των γεύσεων, τα πράσσα είναι γλυκά και ταιριάζουν πολύ καλά με τη γεύση του χοιρινού και τη ρουφάνε καθώς μαγειρεύονται. Από την άλλη, ο χυμός λεμονιού έρχεται σε αντίθεση με το γλυκό του πράσσου και πρέπει να υπάρχει, η απουσία του λεμονιού δίνει άλλο φαγητό τελείως. Ο σκοπός είναι το κρέας να είναι κρυμμένο ανάμεσα στα πράσσα.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία και καλή όρεξη.

7 ΣΚΕΨΕΙΣ:

Basano 6/1/10, 4:32 μ.μ.  

Λοιπόν επειδή εκτός από καχύποπτη είμαι και περίεργη λιγάκι, αποφάσισα να δοκιμάσω την συνταγή σου…
Βέβαια πρόσθεσα και λίγα καλούδια παραπάνω…
Μπουκοβο, γλυκό κόκκινο πιπέρι, λίγο σέλινο !!!!
Όσο για την εκτέλεση της συνταγής την ακλούθησα κατά γράμμα, το τσίκνισα λίγο παραπάνω (μου θύμισε ολιγον από Τσικνοπέμπτη) αλλά το αποτέλεσμα ήταν ΚΑΛΟ!!!
Εξελίσσεσαι σε καλό μάγειρα όχι τόσο της υγιεινής διατροφής αλλά δεν πειράζει.
Άντε με το καλό να μας μαγειρέψεις και τίποτε άλλο γιατί δεν μπορώ να σκέπτομαι κάθε μέρα τι να μαγειρέψω.
Φιλία καλέ μου μάγειρα!!!

roseberry 6/1/10, 4:43 μ.μ.  

εκτός από καχύποπτη και περίεργη είσαι και απαράδεκτη... γιατί δεν μας κάλεσες...!!!! ;)

Ionathan 6/1/10, 5:43 μ.μ.  

Ρίχνω πρόταση για κεμπάπ σε μια από τις επόμενες συναντήσεις μας. Δεν έχω τη φωτιά έξω στην αυλή και τη σούβλα. Όποιος μπορεί να βοηθήσει, μας δίνει ευκαιρία για ένα πεντανόστιμο μεζέ!

Τη συνταγή θα την γράψω μετά.

ΥΓ: Τα πράσσα είναι πολύ υγιεινά, ρώτα και την Ανθή. Το γουρούνι τώρα... τόσα και τόσα έχουμε φάει, άλλο ένα δεν πειράζει

Basano 6/1/10, 5:53 μ.μ.  

Αυλή έχω, φωτιά έχω, συνταγή για κεμπάπ δεν έχω... οπότε προτείνω επόμενη συνάντηση σπίτι μου με δυο όμως προυποθέσεις.... Πρώτον θα έρθετε με τους συμβίους και τις συμβίες και
Δεύτερον το κρασί θα είναι απο τα σταφύλια του Γιώργου....
Ορίστε ημερομηνία....

Ionathan 6/1/10, 5:59 μ.μ.  

Συνταγή για κεμπάπ έχω, θα το φέρω έτοιμο μαριναρισμένο το κρέας.

Κρασί έχω, θα σας το φέρω πριν το πιω μόνος μου !!!

ΥΓ: Αν κατάλαβα καλά, θα σκάσει και μια σαμπάνια με γεύση μύρτιλο;;; Αναμένουμε

roseberry 6/1/10, 6:10 μ.μ.  

kala me peisate.tha fero to glyko.tin kanoume pou tin kanoume tin amartia..

Basano 6/1/10, 7:08 μ.μ.  

Κανονίστε ημερομηνία (εκτός απο το επομένο ΣΚ) κάρβουνα έχουμε, τζάκι έχουμε, γλυκό έχουμε (νάσαι καλά Μύρτιλο), κράσι και κεμπάπ έτοιμο έχουμε (νασαι καλά Γιώργη)δεν νομίζω ότι λείπει τίποτε άλλο. Α και οξυγόνο έχουμε οποτε όλα καλά!!!!

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008, mail@me

Back to TOP  

SYNC BLOGS
free website stats program