Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Αποσπερίτης, Παπακωνσταντίνου Θανάσης



Αποσπερίτης
ο πλανήτης Έσπερος, δηλαδή ο δεύτερος σε απόσταση από τον Ήλιο πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, η Αφροδίτη, που εμφανίζεται πρώτος το βράδυ και εξαφανίζεται τελευταίος το πρωί ως Αυγερινός. Το λαμπρότερο φυσικό σώμα στον έναστρο ουρανό μετά τη Σελήνη.

Από όλα τα άστρα του ουρανού...το λαμπρότερο και το πιο μόνο.

1 ΣΚΕΨΕΙΣ:

Basano 24/1/10, 7:39 μ.μ.  

Ένα από τα πιο παρεξηγημένα άστρα του ουρανού είναι αυτό που βγαίνει κάθε βράδυ πάνω από το Βέρμιο και λάμπει σαν μια μεγάλη λάμπα. Πολλοί το πέρασαν για UFO, ανάμεσα σε αυτούς και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ το 1969. Και πολλοί συνεχίζουν ακόμη να το βλέπουν σαν εξωτικό. Άλλοι το πήραν για θεϊκό σημάδι και το θεοποίησαν. Εμένα σχεδόν κάθε μέρα με ρωτάνε μικροί και μεγάλοι, τι είναι αυτό που λάμπει κάθε βράδυ τόσο δυνατά, μόλις πέσει ο Ήλιος. Αυτό το λαμπρό αστέρι δεν είναι ούτε καν αστέρι. Είναι ο πλανήτης Αφροδίτη, που αντανακλά με την πυκνή του ατμόσφαιρα (90 φορές πιο πυκνή από της Γης) 65% από το φως του Ήλιου που δέχεται, και την κάνει να φαίνεται σαν ένας λαμπρός καθρέφτης. Φυσικά, αφού είναι το πιο λαμπρό «αστέρι», έγινε η θεά του έρωτα Αφροδίτη, η θεά Ιστάρ των Βαβυλωνίων, η θεά Φρέγια των Σκανδιναβών (που έδωσε και το όνομα στην ημέρα της εβδομάδας την Παρασκευή), και ένα σωρό άλλες θεές σε πολλούς λαούς της Γης. Αυτό το «αστέρι», που τώρα είναι Αποσπερίτης, Έσπερος, σε δύο μήνες θα εμφανίζεται στον κάμπο κάτω και τότε θα γίνει Αυγερινός, Εωσφόρος. Θα είναι το ίδιο άστρο, αλλά έχει μπερδέψει πάρα πολλούς λαούς και όπως είχαμε γράψει και παλαιότερα, στις Σέρρες τον ονομάζουν και Γελαντζή, γιατί ξεγέλασε τον γεωργό.
Αυτό το όμορφο αστέρι, που ονομάζονταν από τους αρχαίους μας Εωσφόρος, παρεξηγήθηκε και από την εκκλησία ακόμα και ως προς το όνομά του. Και έτσι, ενώ Έωσ-φόρος είναι αυτός που μας φέρνει την αυγή, έγινε ο φορέας του σκότους. Ο όμορφος αυτός νέος, γιος της Ηούς (της Αυγής) και του Αστραίου, που προηγούνταν του άρματος του Ήλιου, έγινε συνώνυμος με το σκοτάδι! Στη μυθολογία μας ήταν και αδελφός του Έσπερου. Λέγεται ότι η Αφροδίτη πήδηξε από ένα βράχο να αυτοκτονήσει για τον άδικο χαμό του Άδωνη. Αλλά μια θεά δεν μπορεί να αυτοκτονεί. Απλώς, ενώ ήταν το βραδινό άστρο του Έσπερου, βουτώντας πίσω από το άρμα του Ήλιου που είχε δύσει, αναβίωνε την άλλη μέρα το πρωί σαν Εωσφόρος, για να συναντήσει τον Άδωνη. Είναι σαν τις κινήσεις του πλανήτη Αφροδίτη στον ουράνιο θόλο.

Απολαύστε την λοιπόν τώρα κάθε βράδυ σαν Έσπερο και από τον Απρίλη, όπως είπαμε, κάθε πρωί σαν Εωσφόρο.
του Χαρ. Τομουλίδη (ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΝΕΑ)

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008, mail@me

Back to TOP  

SYNC BLOGS
free website stats program