Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Εμπειρίες από το Tarceva

Βλέπω από το ψάξιμο στο google ότι αρκετοί είναι αυτοί που ψάχνουν για το tarceva. Δεν γνωρίζω άλλον που το λαμβάνει, είτε για πνεύμονα είτε για πάγκρεας. Αυτό που ενδιαφέρει, αν υπάρξει θετική αντίδραση από τη λήψη του, είναι μόνο ένα: για πόσο καιρό θα έχει αυτή την θετική δράση, για πόσο καιρό θα καταφέρνει να έχει καθηλωμένα τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να μπορέσουν να βρουν διέξοδο από την ερλοτινίβη.
Συμβόλαιο δεν θα κάνει κανείς μας με το Tarceva ούτε θα το κατηγορήσουμε αν σταματήσει να δουλεύει. Στην έρευνα που έκανα για να βρω εμπειρίες άλλων ομοιοπαθών, βρήκα μαρτυρίες άλλων και τις παραθέτω στη συνέχεια, από την πιο θετική προς την πιο αρνητική:


Αυτή η μαρτυρία είναι από το εξής forum. Η κυρία παίρνει tarceva για 5 χρόνια και συνεχίζει να κάνει έργο ακόμα (τον Οκτώβριο που έγραψε). Το πιο εντυπωσιακό είναι πως παρουσίασε το εξάνθημα για πρώτη φορά μετά τα 5 χρόνια!!! Υπάρχουν μεν οι μελέτες που λένε ότι το έντονο εξάνθημα σημαίνει και δράση του φαρμάκου αλλά δεν είναι ο τέλειος κανόνας, ορίστε η απόδειξη!!!

Άλλος ένα ομοιοπαθής που συντηρείται με το Tarceva για 3 χρόνια.

Άλλος ένας ομοιοπαθής που είναι στο tarceva για 4 χρόνια, αναφέρει πως παρατηρεί μια κυκλικότητα στην εμφάνιση των παρενεργειών.

Αυτό το post είναι από το εξής forum αλλά νομίζω πρέπει να είναι εγγεγραμμένος κάποιος για να διαβάσει. Αναφέρει για την φίλη της πως μετά τις ΧΜΘ δεν ήταν σε καλή κατάσταση και ωφελήθηκε πολύ από το Tarceva το οποίο πήρε για 11 μήνες. Σε αυτό το σημείο παρουσίασε μεταστάσεις στον εγκέφαλο και φάνηκε ότι μεγάλωσε και ο πρωτοπαθής όγκος στον πνεύμονα. Η συγκεκριμένη σταμάτησε το tarceva και της είπε ο ογκολόγος της πως θα δουν τι θα κάνουν μετά από ένα διάλειμμα 2 εβδομάδων. Ψάχνει να βρει εμπειρίες άλλων για το πως συνέχισαν τη θεραπεία τους μετά την αποτυχία του tarceva. Παραθέτω στη συνέχεια την απάντηση ενός ανθρώπου ο οποίος δεν είναι γιατρός αλλά έμαθε ότι ξέρει γιατί έψαχνε ενώ συμπαραστέκονταν στη γυναίκα του. Επειδή έχει ουσία η απάντηση, τη μεταφράζω:
"Το Tarceva είναι μια "στοχευμένη" θεραπεία η οποία σταματά την πρόοδο συγκεκριμένων καρκίνων μηδενίζοντας ένα μόριο επικοινωνίας, σημαντικό για την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων. Παρόλο που η θεραπεία αυτή είναι αρχικά αποτελεσματική για μια υποομάδα ασθενών, το φάρμακο σταματά να δρα τελικά και ο όγκος αρχίζει να μεγαλώνει πάλι. Αυτό λέγεται "επίκτητη" ή "δευτερεύουσα" αντίσταση. Η αλλαγή μιας απλής βάσης στο DNA που κωδικοποιεί τη μεταλλαγμένη πρωτεϊνη EGFR, έχει αποδειχθεί ότι είναι αυτό που προκαλεί την αντίσταση στο φάρμακο. Το ίδιο συμβαίνει και με το Erbitux και το Iressa. Η αντίσταση στα φάρμακα εξελίσσεται μέσω πολλαπλών μηχανισμών.


Αρχικά, οι όγκοι έχουν εκείνα τα είδη των μεταλλάξεων στο γονίδιο EGFR το οποίο είχε σχέση πριν με την ανταπόκριση στο φάρμακο. Μερικές φορές όμως οι όγκοι μεγαλώνουν παρά τη συνεχιζόμενη θεραπεία και αυτό εξαιτίας μιας επιπλέον μετάλλαξης στο γονίδιο EGFR η οποία συνεπάγεται πως η δεύτερη μετάλλαξη ήταν η αιτία της αντίστασης στο φάρμακο. Βιοχημικές μελέτες έχουν δείξει πως αυτή η δεύτερη μετάλλαξη στο γονίδιο EGFR, η οποία ήταν η ίδια όπως και πριν, μπορεί να προσδώσει αντίσταση στις μεταλλάξεις του EGFR που κανονικά θα ήταν ευαίσθητες σε αυτά τα φάρμακα.


Και μερικές φορές, υπάρχουν υποομάδες ασθενών (όπως η chessie-too) όπου το tarceva θα συνεχίσει να δίνει αποτελέσματα. Πιθανόν, τα καρκινικά κύτταρα της chessie να ήταν από την αρχή πιο ευαίσθητα, δηλαδή πιο συνεργάσιμα."

Στο τέλος μπερδεύεται λίγο το νόημα αλλά το συμπέρασμα είναι πως σε μερικές περιπτώσεις εμφανίζεται μια δεύτερη μετάλλαξη του EGFR η οποία βοηθά στην αντίδραση του όγκου κατά του tarceva και είναι αυτή που κάνει τον όγκο να μεγαλώσει ξανά. Σε μια επόμενη απάντησή του ο ίδιος χρήστης αναφέρει πως έχουν μεγάλο όφελος από το tarceva όσοι έχουν ευαίσθητα καρκινικά κύτταρα σε αυτό, που μπορεί να φανεί κατά την πορεία είτε κάνοντας εξετάσεις (φαντάζομαι εννοεί τη μετάλλαξη του EGFR γονιδίου).

Στο ίδιο φόρουμ αναφέρεται η έρευνα πάνω στην αντιμετώπιση της 2ης αντίδρασης και συγκεκριμένα γίνεται λόγος για το φάρμακο με κωδικό: BIBW 2992. Αντιγράφω από την Wikipedia:


Αυτό είναι το φάρμακο που δοκιμάζεται αν μπορεί να νικήσει αυτή τη δεύτερη αντίσταση. Σε αυτή τη σελίδα της ASCO υπάρχει μια κλινική δοκιμή του BIBW 2992. Τα συμπεράσματα είναι τα εξής:

Conclusions: BIBW 2992 50 mg per day induced rapid responses and seems promising in NSCLC patients harboring EGFR activating mutations. Manageable cutaneous toxicity and diarrhea are the main adverse events.

Δοκιμάζεται η χρήση του BIBW 2992 μαζί με Ταξάνες σαν 1ης γραμμής θεραπεία. Επίσης, τρέχει αυτό τον καιρό μια κλινική δοκιμή από την Boehringer-Ingelheim για να βρεθεί η αποτελεσματικότητα του BIBW 2992 σε ασθενείς που έχουν κάνει ΧΜΘ και κάποια στιγμή απέτυχαν αυτές, προχώρησαν στο tarceva ή Iressa, βελτιώθηκε η υγεία τους αλλά σταμάτησαν να λειτουργούν αυτά τα σκευάσματα αργότερα. Μπορείτε να δείτε εδώ την περιγραφή της δοκιμή. Γίνεται στρατολόγηση μόνο σε νοσοκομεία της Ιαπωνίας (γνωρίζω ότι από μελέτες έχει φανεί πως οι Ασιάτες έχουν μεγαλύτερη ωφέλεια από το tarceva ή iressa).

Η συγκεκριμένη μελέτη ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2008 και τελειώνει τον Μαϊο του 2012, θα περάσει καιρός δηλαδή για να βγουν συμπεράσματα από τη συγκεκριμένη δοκιμή.

Εδώ θα δείτε μια άλλη κλινική δοκιμή που δεν στρατολογεί πια, είναι παρόμοια με την προηγούμενη, προυποθέτει ΧΜΘ, tarceva ή iressa, βελτίωση και υποτροπή. Δοκιμάζεται το BIBW 2992 σε σύγκριση με placebo, ψευδοφάρμακο, για να φανεί αν η ομάδα που πήρε το BIBW 2992 θα παρουσιάσει μεγαλύτερο χρόνο ζωής από την ομάδα που πήραν το placebo. Μακάβριο... αλλά έτσι γίνεται! Η συλλογή των τελικών δεδομένων θα γίνει τον Μάρτιο του 2010, σύντομα.

3 ΣΚΕΨΕΙΣ:

Ionathan 25/1/10, 1:14 μ.μ.  

Tavocept

Σε αυτή τη σελίδα θα βρείτε ένα άρθρο για το Tavocept. Ένα φάρμακο της Bionumerik που φαίνεται να προσφέρει πολλά όταν δίνεται σε ΧΜΘ μαζί με Ταξάνες και Πλατίνα. Τα αποτελέσματα που αναφέρονται πάντως είναι ενθαρρυντικά!!!

τακης 23/2/11, 8:24 π.μ.  

βρε παιδια σας εδιναν συμλπηρωματα διατροφης οταν κανατε χημειοθεραπεία;
τα προτεινε πιεστικα ο γιατρος σε δικο μου ανθρωπο και δεν ξερουμε τι να κανουμε αν καποιος εχει εμπειρια ας μας απαντησει

steapt 23/2/11, 2:57 μ.μ.  

Γειά σου Τάκη,το να πάρει κάποιος συμπλήρωμα διατροφής εξαρτάται απο πολλά πράγματα.Αν δεν τρώει και έχει χάσει αρκετά κιλά είναι φυσικό και λογικό να θέλει ο γιατρός σας να την ενισχύσει,αν πάλι η γυναίκα σου τρέφεται κανονικά φαντάζομαι οτι δεν είναι απαραίτητο να παίρνει κάτι επιπλέον.Ο καρκίνος προκαλεί καχεξία και απώλεια βάρους σε κάποια άτομα,σίγουρα θα μπορείτε να τον ρωτήσετε γιατί το θεωρεί απαραίτητο και να το συζητήσετε.Καλή δύναμη!!

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008, mail@me

Back to TOP  

SYNC BLOGS
free website stats program