Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Avastin, Μπεβασιζουμάμπη

Θα προσπαθήσω να περιγράψω σε μερικά posts μερικά από τα φάρμακα, Χημειοθεραπευτικά ή μη, τα οποία ενδιαφέρουν περισσότερο όσους μπλέκουν με τον καρκίνο. Οι πληροφορίες είναι από τα επίσημα site των εταιρειών παραγωγής ή από τα data sheet των φαρμάκων. Κάνω την αρχή με το Avastin. 

Τι είναι και πώς δρα το Avastin; 


Η δραστική ουσία του Avastin, η μπεβασιζουμάμπη, είναι μονοκλωνικό αντίσωμα. Το μονοκλωνικό αντίσωμα είναι ένα αντίσωμα (τύπος πρωτεΐνης) που μπορεί να αναγνωρίζει και να προσκολλάται σε μια συγκεκριμένη δομή (καλούμενη αντιγόνο) η οποία υπάρχει σε ορισμένα κύτταρα του σώματος ή κυκλοφορεί στο σώμα. Η μπεβασιζουμάμπη έχει σχεδιαστεί ώστε να προσκολλάται στον αυξητικό παράγοντα του αγγειακού ενδοθηλίου (VEGF), μια πρωτεΐνη που κυκλοφορεί στο αίμα και συντελεί στην ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων. Προσκολλούμενο στον παράγοντα VEGF, το Avastin εμποδίζει την επίδρασή του. Ως αποτέλεσμα, τα καρκινικά κύτταρα δεν μπορούν να αναπτύξουν τον μηχανισμό τροφοδότησής τους με το αίμα που χρειάζονται και στερούνται οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών, γεγονός το οποίο συμβάλλει στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των όγκων.

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται το Avastin;

Το Avastin χορηγείται σε συνδυασμό με άλλα αντικαρκινικά φάρμακα για τη θεραπεία ασθενών με:

• Μεταστατικό καρκίνωμα του παχέος εντέρου ή του ορθού, σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία (φάρμακα για την αντιμετώπιση του καρκίνου) που περιλαμβάνει φθοριοπυριμιδίνη (όπως η 5- φθοριοουρακίλη). Ο όρος «μεταστατικός» υποδεικνύει ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος

•  Μεταστατικό καρκίνο του μαστού σε συνδυασμό με πακλιταξέλη ή δοκεταξέλη
• Μη χειρουργήσιμο (δεν μπορεί να αφαιρεθεί μόνο με χειρουργική επέμβαση) προχωρημένο, μεταστατικό ή υποτροπιάζοντα μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα σε ασθενείς των οποίων τα καρκινικά κύτταρα δεν ανήκουν στην κατηγορία των καρκινικών κυττάρων εκ πλακώδους, σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία που περιλαμβάνει φάρμακο με βάση την πλατίνη. Ο όρος «προχωρημένος» σημαίνει ότι ο καρκίνος έχει αρχίσει να εξαπλώνεται, ενώ ο όρος «υποτροπιάζων» σημαίνει ότι ο καρκίνος έχει επανέλθει ύστερα από προηγούμενη θεραπεία.

• Προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο του νεφρού, σε συνδυασμό με ιντερφερόνη άλφα-2α.

Ποιοι κίνδυνοι συνδέονται με το Avastin;

Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες σε ασθενείς που λαμβάνουν Avastin με ή χωρίς χημειοθεραπεία (εμφανίζονται σε περισσότερους από 1 στους 10 ασθενείς) είναι εμπύρετη ουδετεροπενία (χαμηλά επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων με πυρετό), λευκοπενία (χαμηλά επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων), θρομβοκυτταροπενία (χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων στο αίμα), ουδετεροπενία (χαμηλά επίπεδα ουδετερόφιλων, ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων), περιφερική αισθητηριακή νευροπάθεια (βλάβη στα νεύρα των χεριών και των ποδιών), υπέρταση (υψηλή πίεση αίματος), διάρροια, ναυτία (αίσθημα αδιαθεσίας), έμετος, αδυναμία, κόπωση, απώλεια όρεξης, δυσγευσία (διαταραχή της γεύσης), πονοκέφαλος, διαταραχές της όρασης, έντονη δακρύρροια (παραγωγή δακρύων), δύσπνοια (αναπνευστική δυσχέρεια), επίσταξη (αιμορραγία της μύτης), ρινίτιδα (βουλωμένη μύτη), δυσκοιλιότητα, στοματίτιδα (φλεγμονή στο εσωτερικό του στόματος), ορθική αιμορραγία (αιμορραγία στην περιοχή του ορθού), απολεπιστική δερματίτιδα (απολέπιση του δέρματος), ξηροδερμία, αποχρωματισμός του δέρματος, αρθραλγία (πόνος στις αρθρώσεις), πρωτεϊνουρία (πρωτεΐνες στα ούρα), πυρεξία (πυρετός), πόνος και φλεγμονή των βλεννογόνων (φλεγμονή των υγρών επιφανειών του σώματος). Οι πιο σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι γαστρεντερικές διατρήσεις (τρυπήματα στο έντερο), συρίγγια (μη φυσιολογικές σωληνοειδείς συνδέσεις μεταξύ των οργάνων), αιμορραγία και αρτηριακή θρομβοεμβολή (δημιουργία θρόμβων στις αρτηρίες). 

Ένα site σχετικό με το Avastin, με πληροφορίες στα Αγγλικά 

1 ΣΚΕΨΕΙΣ:

Ionathan 1/4/10, 11:31 μ.μ.  

Ρίξτε μια ματιά κι εδώ όσοι το λαμβάνετε, η πρόληψη είναι καλή.

Θρόμβωση

Πως την βρίσκω να είμαι σε αυτά τα ποσοστά, 10~13% των ασθενών που λαμβάνουν το Avastin, παθαίνουν και θρόμβωση στο αίμα.

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008, mail@me

Back to TOP  

SYNC BLOGS
free website stats program