Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Eucerin, Urea

Κάνω μια εισαγωγή περιγραφής των ουσιών Ευσερίνης και Ουρίας, για να σας μπάσω μετά στην κρέμα που έφτιαξα. Για πάμε:


Ευσερίνη ή Eucerin: ανήκει στην κατηγορία των έκδοχων, παρασκευάζεται από κηρούς και περιέχει λανολίνη (οι κηροί είναι εστέρες, πάει πολύ μακριά η βαλίτσα και δεν πρόκειται να θυμηθώ όλη τη χημεία τώρα...). Έχει την ιδιότητα να προσροφά μεγάλη ποσότητα ύδατος, έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή γαλακτωμάτων.
Η ίδια δεν διαλύεται στο νερό αλλά ξεπλένεται εύκολα με νερό και σαπούνι. Χρησιμοποιείται ως άνυδρος, μόνη ή με σαλικυλικό οξύ, στο τριχωτό της κεφαλής για την απομάκρυνση παχιών λεπίων (πχ ψωρίαση). Στην ένυδρη μορφή της (συνήθως αναμεμειγμένη με νερό 50%, 1:1) χρησιμοποιείται για την παρασκευή πιο σύνθετων κρεμαλειφών (με την προσθήκη υδατο- ή λιπο-διαλυτών ουσιών, κρεμών του φαρμακευτικού εμπορίου κλπ.

Ουρία ή Urea: ανήκει στις Κοινές δραστικές ουσίες, είναι υγροσκοπική ουσία χρησιμοποιούμενη ως αντισηπτική, μαλακτική και κυρίως ενυδατική της κερατίνης στοιβάδας της επιδερμίδας, σε μικρές συγκεντρώσεις. Ανευρίσκεται σε μορφή κρέμας o/w (;;;) σε συγκεντρώσεις 5-10%, λοσιόν w/o σε συγκεντρώσεις 5-10%  και γαλακτώματος. Συνδυάζεται με γαλακτικό οξύ, που σταθεροποιεί την ουρία σε κρέμες. Η ουρία μπορεί να χαρακτηριστεί ως "διεισδυτικός" υδατικός παράγοντας, εξισορροπητικός της ωσμωτικής πιέσεως. Καθώς διαχέεται στην κερατίνη, διακόπτει τους υδρογονικούς δεσμούς, με αποτέλεσμα λύση της συνέχειάς της και, κατά συνέπεια, διευκόλυνση της μεταφοράς ύδατος από την επιδερμίδα προς το δέρμα. Σε συγκέντρωση <10% στο τελικό προϊόν, η δράση της είναι κυρίως ενυδατική. Σε συγκεντρώσεις >10% έχει δράση κερατολυτική. Βρίσκεται σε οδοντόπαστες, αποσμητικά, σαμπουάν, κρέμες χεριών, προϊόντα μαλακτικά κατά του ξηρού ή ατοπικού δέρματος. Δεν είναι γνωστό κάποιο είδος τοξικότητας της ουσίας σε μικρές συγκεντρώσεις. Σε μεγάλες συγκεντρώσεις μπορεί να είναι ερεθιστική, βλάπτοντας τις πρωτεϊνες του δέρματος. Σε τραυματισμένο δέρμα, μπορεί να προκαλέσει αίσθημα καύσου.

Οι παραπάνω πληροφορίες δεν είναι γνώση μου αλλά περιέχονται σε ένα pdf αρχείο "Τοπική αγωγή στη Δερματολογία", γιατρών του Α. Συγγρός. Έψαξα να βρω τι ακριβώς είναι αυτές οι δύο ουσίες, είδα ότι χρησιμοποιούνται σε κρέμες και το έπαιξα πονηρός...

Την Ευσερίνη τη διάβασα σε ένα ξένο forum, πήγα μια μέρα σε ένα φαρμακείο και τη ζήτησα, με ρώτησε ο φαρμακοποιός: "θες την μάρκα, το καλλυντικό ή την πρώτη ύλη;". Με κουβέντα κατάλαβα πως είναι έκδοχο. Με έσωσε την περασμένη Κυριακή όταν δεν μπορούσα να μαλακώσω με τίποτα, αλείφτηκα σε όλο το σώμα και κράτησε όλη μέρα χωρίς να ξεραίνεται, μου έδωσε ανάσες! Α, τελικά αυτή πήρα από το φαρμακείο, κυκλοφορεί σε συσκευασίες των 600 γρ και κοστίζει 7 ευρώ μόνο. Αλλά είπαμε, είναι έκδοχο, αποτελεί τη βάση, το όχημα που θα κουβαλήσει μια άλλη δραστική.

Η δραστική αυτή είναι η Ουρία. Με ψύλλιασε ο δερματολόγος, του είπα για την Ευσερίνη και με ρώτησε αν έχει ουρία, επίσης επέμεινε στο 10%! Κι εδώ με πονήρεψε, κάτι ξέρει ο γιατρός, τι διάολο σπούδαζε τόσα χρόνια... Και ορίστε, σε συγκεντρώσεις >10% έχει κερατολυτική δράση, καταλαβαίνω δηλαδή πως βοηθάει στη μεταφορά του ύδατος από την επιδερμίδα στο δέρμα (?).

Χθες που χρησιμοποίησα το γαλάκτωμα του δερματολόγου, UREA BODY LOTION, είδα ότι είχε μια παρατεταμένη δράση, βαθιά ενυδάτωση, όλα καλά αλλά κάτι είχε και με ερέθισε, κάθισα και ξυνόμουν για κανένα τέταρτο νιώθοντας μεγάλη απόλαυση!!! Έχει και ένα σωρό πράγματα μέσα βέβαια. Μετά, ψάχνοντας βρήκα το εξής στο συγκεκριμένο site:

Ενδέχεται δηλαδή ο ερεθισμός να προέρχεται από την ίδια την ουρία, σκέψη έκανα και τέλος, πολλά τα ερωτήματα. Ας περάσω στο καμάρι μου, στην κρέμα μου!!!

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008, mail@me

Back to TOP  

SYNC BLOGS
free website stats program