Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Gamma knife και Cyberknife

Με αφορμή την προτροπή της roseberry, θα αναφερθώ συνοπτικά στις τεχνολογίες αυτές. Θα πω πρώτα τη δική μου εμπειρία:


όταν ψάχνοντας έμαθα για την τεχνολογία αυτή, έκλεισα ένα ραντεβού στο Ιατρόπολις και πήγα κουβαλώντας όλες τις εξετάσεις. Αφού είδαν τις τελευταίες μαγνητικές οι γιατροί, με τακτ μου είπαν να περιμένω να τελειώσω όλες τις χημειοθεραπείες και να το ξαναβλέπαμε τότε. Η αλήθεια ήταν ότι: 1) οι διαστάσεις του όγκου μου ήταν μεγάλες και 2) ο όγκος δεν ήταν συμπαγής και συγκεντρωμένος ώστε να μπορεί αυτή η τεχνική να τον αφαιρέσει. Δεν γίνεται δηλαδή αυτή η τεχνική να αφαιρέσει όγκους που είναι διασκορπισμένοι στον ιστό ή να το πω καλύτερα έχουν διασπορά. Απευθύνεται σε όγκους που έχουν διακριτά όρια και είναι κάτω από συγκεκριμένες διαστάσεις.
Δε χρειάζεται να αναφέρω τα πάντα, σε αυτή τη σελίδα της Wikipedia μπορείτε να βρείτε πολλές λεπτομέρειες, στη σελίδα του Ιατρόπολις επίσης μπορείτε να βρείτε τις σημαντικές πληροφορίες στα Ελληνικά. Θα αναφέρω μερικά πράγματα μόνο, τα σημαντικά:

1) Gamma Knife: είναι τεχνική της στερεοτακτικής χειρουργικής και απευθύνεται μόνο σε χειρουργεία που έχουν να κάνουν με όγκους και παθήσεις του εγκεφάλου. Οι ιδιαιτερότητες είναι πως το κρανίο σταθεροποιείται σε μια συκευή για να μένει ακίνητο και αφού υπάρξουν οι ακριβείς εικόνες από τις απεικονίσεις (αξονικές κλπ) στη συνέχεια οι ακτινοβολίες από πηγές κοβαλτίου κατευθύνονται μέσω κατόπτρων στις διάφορες εστίες όγκων. Όλες οι συσκευές μένουν ακίνητες, όπως και ο εγκέφαλος, η συσκευή την οποία φοράει ο ασθενής έχει πολλές οπές για να μπορούν να περνούν οι ακτινοβολίες. Ονομάζεται χειρουργική γιατί έχει τα ίδια αποτελέσματα με την κλασσική χειρουργική χωρίς όμως να δημιουργηθούν οπές και να χρησιμοποιηθούν νυστέρια, απλά με την κατεύθυνση ακτινοβολιών γάμμα. Χρησιμοποιείται όταν δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση στο σημείο του εγκεφάλου αλλά έχει πιο αργά εμφανή αποτελέσματα οπότε δεν συστήνεται όταν η θεραπεία πρέπει να είναι άμεση.

2) Cyberknife: είναι πιο νέα μέθοδος ραδιοχειρουργικής που έχει πιο ευρεία εφαρμογή. Κι αυτό γιατί το μηχάνημα αποτελείται από ένα επιταχυντή ακτινοβολίας και ένα ρομπότ, το οποίο μπορεί να κατευθύνει την ακτινοβολία οπουδήποτε. Μάλιστα, τα συστήματα αυτά μπορούν να παίρνουν συνεχείς απεικονίσεις, μέσω καμερών ακτίνων Χ και αναπροσαρμόζουν συνεχώς τις συντεταγμένες στις οποίες πρέπει να στείλουν τις ακτινοβολίες. Με αυτό τον τρόπο, δεν χρειάζεται να είναι προσδεμένος ο ασθενής και αυτή η τεχνική μπορεί να αντιμετωπίσει πάρα πολλές παθήσεις, καθώς ο ρομποτικός βραχίονας μπορεί να κατευθύνει τις ακτίνες φωτονίων  οπουδήποτε και να τη χειριστεί σαν χειρουργικό νυστέρι. Το ρομπότ που χρησιμοποιείται σε αυτά τα μηχανήματα είναι ένα συνηθισμένο βιομηχανικό ρομπότ, σαν αυτά που χρησιμοποιούνται για τη συναρμολόγηση αυτοκινήτων ή ηλεκτρονικών πλακετών. Η ακρίβεια είναι περίπου 0.5 mm και η ταχύτητα κίνησης και αναπροσαρμογής ταχύτατη!

Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία ο τρόπος λειτουργίας, αυτό που μένει είναι πως η τεχνική Gamma Knife μπορεί να κάνει ΑΝΑΙΜΑΚΤΑ χειρουργία στον εγκέφαλο και η τεχνική Cyber Knife αναίμακτα χειρουργία σε όλο το σώμα και σε πολλές ασθένειες, βλάβες. Για να δείτε αν είστε επιλέξιμοι για μια από αυτές τις χειρουργικές μεθόδους, θα πρέπει να απευθυνθείτε στους ειδικούς, να σας δουν μαζί με τις εξετάσεις σας και να δώσουν τις σωστές λύσεις. Έχω να πω πως οι άνθρωποι στο Ιατρόπολις είναι πολύ εξυπηρετικοί, ανθρώπινοι και ξέρουν πως να φερθούν στον ασθενή.

Τέλος, οι επεμβάσεις αυτές καλύπτονται κατά 100% από τα ταμεία, αν και νομίζω πως πρέπει να καταβληθεί το ποσό (γύρω στις 10 με 12.000 ευρώ ανάλογα με την περίπτωση) και μετά τα παίρνει ο ασθενής από το ταμείο... viva la Grecia... Πιστεύω πως πρέπει να κριθεί κάποιος σαν τυχερός αν μπορεί να κάνει ένα τέτοιο χειρουργείο, γλυτώνει από πολλά, πόνους, τομές, αποθεραπεία κλπ (τυχερός μες τον καρκίνο δεν κολλάει βέβαια...)

7 ΣΚΕΨΕΙΣ:

Maria Nefeli D 7/2/10, 2:19 π.μ.  

OTAN HMOUN STHN AGGLIA STA 16 MOU XRONIA KAI EPREPE NA XEIROURGH8W STON EGKEFALO GIA NA MOU AFERESOUN 2 OGKOUS POU EIXA KONTA STHN YPOFYSH KAI STO SFYNOEIDH EGKEFALOU, MAS PROTEINAN AN
8YMAMAI KALA TO "Gamma Knife" ALLA EPEIDH STO TELOS EIDAN PWS H
8ERAPEIA EPREPE NA HTAN AMESH MOU EKANAN THN KLASSIKH XEIROURGIKH MESW THS MYTHS...

TWRA POU 3ANADHMIOURGH8HKAN OI OGKOI AUTOI PAROLO POU MOU EIPAN PWS DEN 8A 3ANAEPANEL8OUN, KOITAZOUME TO 8EMA GIA "GAMMA KNIFE" MHPWS STO TELOS 8A EINAI PIO APOTELESMATIKO... OI GIATROI PANTWS (GENIKWS MILWNTAS) DEN POLY SYMFWNOUN ME TO "GAMMA KNIFE" KAI TO "CYBERKNIFE"..

POIOS 3EREI..SE AUTES TIS PERIPTWSEIS THN PLHRWNOUN PANTA OI AS8ENEIS..

KALYNHXTA..

Ionathan 7/2/10, 12:04 μ.μ.  

Μαράκι,

η προσωπική σου εμπειρία είναι πολύτιμη. Άρα είναι ορθό πως δεν είναι λύσεις όταν απαιτείται άμεση θεραπεία.

Βρήκα κι εγώ κάποια άρθρα που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των μεθόδων αυτών αλλά δεν μπορώ να τα κρίνω και ούτε θα μπω σε αυτή τη λογική. Μπορεί να το κρίνει κάποιος αν φτάσει σε αυτό το σημείο και θα πρέπει να λάβει την απόφαση.

Καλό μεσημέρι.

roseberry 7/2/10, 5:37 μ.μ.  

Όταν ο όγκος ειδικά στον εγκέφαλο είναι στην αρχή, οι γιατροί νομίζω προτείνουν Cyber Knife. Κι εγώ θα το προτιμούσα.
Οι κλασσικές ακτινοβολίες είναι που σε σκοτώνουν.Στα δε δημόσια νοσοκομεία.... σε χτυπάνε όπου να΄ναι κατά τη γνώμη μου. Κι όποιον πάρει ο Χάρος που λένε...Στο ΜΕΤΑΞΑ νομίζω μέχρι πριν κάποια χρόνια δεν είχαν εξομοιωτή εγκεφάλου... για να χαρτογραφήσουν την περιοχή κ.λπ
Στο ΡΙΟ ΠΑΤΡΩΝ δε, έμειναν για κανα χρόνο χωρίς μηχάνημα ακτινοθεραπείας κι αυτό γιατί εκκρεμούσε ενώπιον του ΣΤΕ προσφυγή για την κατακύρωση του δημόσιου διαγωνισμού.....

Unknown 19/4/10, 3:33 μ.μ.  

Καλησπέρα!

Είναι πολυ χρησιμο και ενδιαφερον να βρισκεις αποψεις απο παθοντες.

Η μητερα μου εχει μηνιγγιωμα 2,7εκ και προκειται να χειρουργηθει συντομα.
Πραγματικα αναζητώντας την καλυτερη λυση πεφτεις σε αντιθετες αποψεις και η επιλογη γινεται δυσκολη.
Ποιο νοσοκομειο και ποιος νευροχειρουργός, και μετα cyber knife or gamaknife??

Ετσι έπεσα πάνω σας και ευχαριστώ για τη διμιουργια της συζήτησης.
Αν έχετε την παραμικρή πληροφορία να μου δώσετε θα σας ήμουν ευγνωμων, τώρα που ψάχνουμε για όλες τις δυνατότητες.

Ευχαριστω
Παναγιωτης Σ.

Ionathan 19/4/10, 8:47 μ.μ.  

Αγαπητέ Παναγιώτη,

δυστυχώς δεν έχω περισσότερη πληροφορία να σου δώσω σχετικά με αυτές τις τεχνολογίες. Πρέπει να έχει ίδια πείρα κάποιος για να ξέρει περισσότερα.

Μακάρι να βρεθεί κάποιος που να διαβάζει και να μπορεί να σε βοηθήσει.

Να είσαι καλά, καλή επιτυχία στην επέμβαση που θα κάνετε.

Unknown 6/5/18, 5:43 μ.μ.  

Η συμπεριφορά κάποιας γιατρού στο Cyberknife του Ιατρόπολις Χαλανδρίου προς ασθενή, που έκανε ακτινοθεραπεία με Cyberknife είναι απαράδεκτη.
Οι πολιτισμένοι γιατροί δεν κλείνουν το τηλέφωνο σε έναν ασθενή, που πλήρωσε 7000 euro και έφαγε όλη την ακτινοβολία του Cyberknife, όταν αυτός ρωτάει τι εξετάσεις πρέπει να κάνει για να διαπιστωθεί το αποτέλεσμα του πραγματοποιηθέντος Cyberknife. Απεναντίας συμβουλεύουν τον ασθενή με συμπάθεια και καλοσύνη για το τι πρέπει να κάνει.
Αυτά προς το παρόν

ΓΙΑΝΝΗΣ

Unknown 6/7/18, 7:23 μ.μ.  

Που αλλού γίνεται το cyberknife. Μήπως γίνεται σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο? Δεν υπάρχει ούτε ασφάλεια ούτε 12 000ευρώ. Απαντήστε άμεσα. Ευχαριστώ...

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008, mail@me

Back to TOP  

SYNC BLOGS
free website stats program