Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

It's all about consultants

Άλλες εταιρείες πάνε εμπρός και άλλες πίσω, άλλες ανεβαίνουν και έχουν κέρδη και άλλες είτε μένουν στάσιμες είτε κατρακυλούν όταν έρθει η δύσκολη ώρα, όπως τώρα για παράδειγμα. Και γιατί γίνεται αυτό παρακαλώ; Μικρό ρόλο παίζουν οι ιδιοκτήτες, οι κύριοι μέτοχοι, αυτοί που έχουν το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών και μπορούν να ελέγξουν όλες τις αποφάσεις δηλαδή, για την τύχη της εταιρείας. Της εκάστοτε, της μικρής και της μεγάλης.
Τον μεγαλύτερο ρόλο για την πορεία μιας εταιρείας παίζουν τα στελέχη της, οι σύμβουλοι του διευθύνοντος συμβούλου! Αυτοί που είναι γύρω του και μιλούν κάθε μέρα μαζί του και τον επηρρεάζουν, αυτούς ακούει, δεν μπορεί να έχει τον έλεγχο όλης της εταιρείας ο διευθύνων, ακούει όλους τους συμβούλους/διευθυντές καθημερινά, τις προτάσεις που του κάνουν και λέει: Ναι, Όχι, προχώρα ή δεν το θέλω. Κάπως έτσι προχωρούν οι περισσότερες εταιρείες, υπάρχουν τα συμβούλια διάφορων θεμάτων, παραγωγής, οικονομικού, μάρκετινγκ και πάει λέγοντας. Πολλές αποφάσεις λαμβάνονται εκεί αλλά και πάλι, οι διευθυντές και οι σύμβουλοι επηρρεάζουν, οι δικές τους ιδέες είναι που θα ανεβάσουν ή θα ρίξουν μια επιχείρηση.
Ένα πράγμα σαν την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός κρίνεται από τη διαχείριση και την απόδοση των υπουργών του, δεν θα κατεβάσει ο ίδιος τα νομοσχέδια! Που το πάω τώρα θα σκεφτείς αγαπητέ μου αναγνώστη: είμαι έτοιμος να ρίξω λίγο κράξιμο! Τα πήρα αυτές τις μέρες με μια τράπεζα, συγκεκριμένα της Ασπίς, με μια κίνηση που κάνουν. Επιπλέον, έμαθα ότι αγοράστηκε ή θα αγοραστεί από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο η ίδια τράπεζα. Πράγμα που σημαίνει πως δεν πήγαινε καλά, δεν άντεξε και αντί να φουντάρει, πουλήθηκε.
Από το 2003 είχα μια πιστωτική κάρτα, την είχα εκδώσει γιατί σκόπευα να φύγω για δουλειά στο εξωτερικό και ήθελα να έχω μια ασφάλεια επιπλέον στα ξένα. Ζήτησα να συνδεθεί με ένα λογαριασμό που άνοιξα στην Ασπίς και να εξοφλείται όλο το ποσό αμέσως, έτσι ώστε να μην πληρώνω τόκους. Έκανα αγορές όπου μου έδιναν άτοκες δόσεις, από το Ίντερνετ και αν ποτέ δεν είχα μετρητά πάνω μου.
Πριν καναδυό χρόνια, λάνσαρε ένα νέο προϊόν η Ασπίς, το "Επιστροφή 5%". Για αγορές με την πιστωτική κάρτα και μέχρι 1000 ευρώ ανά μήνα, επέστρεφε τον επόμενο μήνα το 5% του ποσού των αγορών. Δηλαδή, αν τον Μάρτη κάποιος έκανε λογαριασμό στην κάρτα 700 ευρώ, στο λογαριασμό του Απρίλη είχε ένα -35 ευρώ, από την επιστροφή του 5%. Το πλαφόν ορίστηκε στα 1000 ευρώ αγορών, δηλαδή στα 50 ευρώ επιστροφής ανά μήνα.
Και αφού τους πήρα χαμπάρι, τους έδωσα και κατάλαβαν: αντί να αγοράζω με μετρητά, τα έβαζα όλα στην κάρτα, σούπερ μάρκετ, κινητά, σταθερά, λογαριασμούς, ρούχα, εισιτήρια, ότι είχε κάποια αξία σοβαρή, το πλήρωνα με κάρτα. Το ψυγείο και την κουζίνα τα είχα βάλει στην κάρτα. Στην πιο πάνω εικόνα φαίνεται ο τελευταίος λογαριασμός που μου ήρθε, όταν ίσχυε ακόμα το μέτρο, γράφει: Συνολικό ποσό επιστροφής που έχετε κερδίσει μέχρι σήμερα: 719,16. Κάποια στιγμή, κατάλαβαν τα ξεφτέρια της τράπεζας πως αυτό το μέτρο δεν ήταν κερδοφόρο για αυτούς, από το μέρος των "καλοπληρωτών", από αυτούς δηλαδή που πληρώνουν πάντα στην ώρα τους και δεν πληρώνουν τόκους. Και σε τι ήλπιζαν δηλαδή; Ότι θα έφερναν στο μαγαζί κόσμο που θα ψώνιζε με την κάρτα αλλά θα αδυνατούσε να ξοφλήσει κάποια στιγμή και θα αναγκάζονταν να πληρώσει τόκους; Για τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν την κάρτα σαν "ανοιχτό δάνειο" η Επιστροφή 5% δεν ήταν ιδιαίτερο προνόμιο, όταν οι τόκοι φτάσουν στον ουρανό, τα 20-30 ευρώ μείον δεν σε σώζουν!

Και έρχονται κάποια στιγμή προς το τέλος του 2009 και το ακυρώνουν λανσάροντας νέο προϊόν, την "Επιστροφή 30%" όχι επί των αγορών όμως αλλά επί των... τόκων!!! Αν έχουν το θεό τους δηλαδή!!! Να έχει κάποιος 100 ευρώ τόκους το μήνα και να του χαρίσουν τους 30! Αν φτάσει όμως κάποιος να πληρώνει τόσους τόκους, το υπόλοιπο της κάρτας θα θέλει ... καταναλωτικό δάνειο για να αποπληρωθεί. Μάλλον κάποια ξεφτέρια τα έβαλαν κάτω και τα μέτρησαν και κατάλαβαν πως καλύτερα φρου φρου κι αρώματα παρά να βγαίνουν χαμένοι!

Εννοείται πως από τότε έχω σταματήσει τη χρήση της πιστωτικής, προτιμώ τα μετρητά ή αν χρειαστεί κάποια κάρτα Credit άμεσης χρέωσης. Στην κάρτα της Ασπίς έχει μείνει μόνο μια πάγια εντολή πληρωμής του κινητού, τίποτα άλλο. Παρόλα αυτά, την κρατάω γιατί βολεύει στην έκδοση εισιτηρίων online, ξενοδοχείων, αγορών κλπ.

Και πριν λίγες μέρες, πριν λήξει η παλιά κάρτα, μου έρχεται η νέα η οποία, ω τι έκπληξις: είναι GOLD. Ψάρωσα με τα χρυσά αλλά τους πήρα ένα τηλέφωνο για να δω ποιο λάκο κρύβει η φάβα. Η παλιά ρωτάω, πότε θα έρθει; Τέλος η παλιά, μου λένε, τώρα μόνο Gold με παροχές κλπ κλπ, πριβέ τηλέφωνο όλο το 24ωρο, μεγάλο όριο ανάληψης, χαμηλότερο επιτόκιο κλπ κλπ. Εντάξει βρε παιδιά λέω, συνδρομή φαντάζομαι δε θα έχει, γιατί στην παλιά δεν πλήρωνα, μου την κάνατε δώρο γιατί ήμουν καλός πελάτης! Εκεί άκουσα το εξής ωραίο: να σας πάρουμε εμείς σε λίγο; ΟΚ λέω, ψάξτε το και τα λέμε. Νάσου σε λίγο το κορίτσι, αν συνεχίσετε να είστε καλός πελάτης και κάνετε τζίρο πάνω από 3000 ευρώ, η συνδρομή θα είναι δώρο, μου κάνει όλο νάζι. Έκανα το θυμωμένο εγώ, τον κακό γκρινιάρη. Από τη μια, με ξεβόλεψαν από την παλιά μου κάρτα, θα πρέπει να ξανακάνω την πάγια εντολή εξόφλησης του κινητού αλλά περισσότερο μου την έδωσε που μέσω της αναβάθμισης προσπαθούν να πείσουν τον πελάτη να καταναλώσει, για να μείνει στο δωρεάν...

Την δέχτηκα την κάρτα, ας είμαστε καλά σε ένα χρόνο και θα τους πληρώσω τη συνδρομή μετά χαράς. Ως τότε, ας απολαύσω τη χαρά του φτωχομπινέ που μπορεί να έχει Gold Visa, εξαιτίας μιας λάθος στρατηγικής που έκανε η τράπεζα...

Με γεια σας και καλή συγχώνευση με το ΤΤ! 

1 ΣΚΕΨΕΙΣ:

Ionathan 18/2/10, 12:38 μ.μ.  

Τυχερό τους ήταν και στη Eurobank σήμερα, να έρθει η επιστολή για να το φάνε το κράξιμο και αυτοί!

Αν λέει, ενεργοποιήσω την πιστωτική (που δεν έχω κάνει ως τώρα) και κάνω αγορές πάνω από 500 ευρώ μέσα στο επόμενο δίμηνο, θα μου επιστρέψουν 20 ευρώ!

Και ρωτάω: ρε καραγκιόζηδες, τάζετε 20 ευρώ στον κόσμο και ποντάρετε ότι αν ένα μικρό μέρος μόνο των πελατών δεν πληρώσει όλο το ποσό αμέσως αλλά κάνει χρήση της κάρτας/επιτόκιο, τότε θα βγάλετε ένα σωρό έουρος! Ντροπή σας!

ΥΓ: Την επιστολή υπογράφει η διευθύντρια Marketing της τράπεζας, αυτοί είναι πιο σφιχτοί, μόνο της Ασπίς ήταν lllllargeee!!!

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008, mail@me

Back to TOP  

SYNC BLOGS
free website stats program