Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Διακοπή Tarceva (Update)

3/2/2010: Ο πόνος και η αντοχή σε αυτόν είναι πράγματα υποκειμενικά. Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να πει μόνος του πότε φτάνει στο σημείο: δεν πάει άλλο! Προσωπικά, έχω μεγάλες αντοχές στον πόνο και δεν είμαι γκρινιάρης, είμαι από αυτούς που όταν παίζαμε μικροί: "φώναξε όταν πονάει", δεν φώναζα ποτέ! Τώρα έχω φτάσει στα όριά μου όμως, άντεξα το εξάνθημα στο πρόσωπο, στα χέρια, στο σώμα, στα πόδια εξαρχής αλλά αυτή τη στιγμή το κακό έχει παραγίνει. Η φαγούρα έχει αντικατασταθεί από πόνο, η όποια ενυδάτωση δεν βοηθά και πονάει το δέρμα κατά το περπάτημα.

Σταμάτησα από χτες το Tarceva, ξέρω ότι αυτή είναι η λύση στις δύσκολες περιπτώσεις, βγάζουν τους ασθενείς από τη θεραπεία για λίγες μέρες και τους ξαναγυρνούν όταν είναι καλύτερα. Γίνεται κατανοητό πως δεν έχω μιλήσει καν με το γιατρό μου, δεν μου κάνει να τον συμβουλευτώ, από τη στιγμή που του φάνηκε απίθανο να με έχει βοηθήσει τόσο, θα με δει όταν κάνω τις πρώτες αξονικές...

Κάποια στιγμή είχα πει πως δε θα το διακόψω ότι παρενέργεια και να μου συμβεί, αλλά ξεπερνώ τον φόβο μου τώρα και λέω πως αν είναι γραφτό να στραβώσει κάτι αυτές τις 4-5 μέρες που δεν θα το παίρνω, ας στραβώσει. Θα γράψω σε ένα σχόλιο πόσες μέρες θα μείνω χωρίς Tarceva, καταλαβαίνετε όμως πως το να κάνω του κεφαλιού μου αυτή την ώρα είναι κάτι που θα πρέπει να αποφεύγεται, εγώ είμαι και λίγο ξεροκέφαλος και το παίρνω πάνω μου. 

Θα τα πούμε σε λίγες μέρες για αυτό το θέμα.

================Ανανέωση στις 9 ΦΕΒ 2010======================

Χθες λοιπόν επισκέφθηκα τον γιατρό που μου σύστησε το μυρτιλάκι, έπρεπε να είναι κάποιος που έχει χειριστεί στο παρελθόν ασθενή που λαμβάνει tarceva, το δήλωσε ο γιατρός κι έτσι φάνηκε. Ωραίος ο γιατρός, μυρτιλάκι λέει τα καλύτερα για σένα, "το καλύτερο κορίτσι του λεκανοπεδίου" και "γάτα με πέταλα". Βάλε κανένα ματάκι καλύτερα, καλά το λες εσύ!

Με εξέτασε λοιπόν, μέχρι να βγάλω το παντελόνι μου έλεγε "μια χαρά είσαι, τίποτα δεν έχεις!" αλλά μόλις του αποκάλυψα και το υπόλοιπο απολλώνειο κορμί, τα χρειάστηκε! Με χάζεψε λιγάκι με το φακό ολόσωμα και δήλωσε σίγουρος πως είμαι ακριβώς ίδια περίπτωση με μια παλιά του ασθενή, την οποία δεν μπορούσε να διαγνώσει και της πήρε βιοψία η οποία έδειξε αγγειίτιδα. Μακάρι γιατρέ μου, λέω, ας είναι και ο διάολος ο ίδιος αρκεί να ξέρουμε πως να τον εξοντώσουμε! Δεν θα αναφέρω τα χάπια που μου έδωσε για να μην τρέξει κανείς και τα πάρει έτσι από μόνος του.

Αυτά που μπορώ να αναφέρω είναι μια κρέμα "γράσσο" όπως το έλεγε ο ίδιος, για να βάζω σε όλο μου το σώμα, μια αντηλιακή κρέμα και μια κρέμα κατά της ακμής για το εξάνθημα στο πρόσωπο. Θα πω τα ονόματά τους αφού τις δοκιμάσω και φανεί η αποδοτικότητά τους, να μην λέω και τα παίρνω πίσω.

Ακόμα, δεν έχω αναφέρει για την παρωνυχία που έχω πάθει στα 2 μεγάλα δάχτυλα των ποδιών μου, έτσι μου είπε πως λέγεται και οφείλεται καθαρά στο tarceva. Μου έγραψε ένα ιώδιο που έχει μεγάλη διεισδυτικότητα, θα το αναφέρω κι αυτό μαζί με τα άλλα, σε λίγες μέρες μόλις δω αποτελέσματα.

Αφήνω αυτό το post και συνεχίζω σε άλλα. 

6 ΣΚΕΨΕΙΣ:

Ionathan 3/2/10, 8:58 μ.μ.  

Δημιούργησα μερικές ανησυχίες, σε φίλους ίσως και σε ανθρώπους που πρόκειται να πάρουν αργότερα το tarceva. Έχω αυτή την ικανότητα, να γράφω έτσι και να παρεξηγούμαι.

Η διακοπή του tarceva δεν είναι κάτι "εκτός κανόνων", "εκτός δεοντολογίας" ή ριψοκινδυνευμένο. Πολλοί ασθενείς το σταματούν (συνήθως στην αρχή) όταν το εξάνθημα είναι ανυπόφορο. Εμένα μου έτυχε μετά από 3 μήνες. Είναι συνήθης διαδικασία που την προτείνουν οι γιατροί όταν ο ασθενής πει: δεν αντέχω άλλο.

Τελικά τον πήρα τον γιατρό μου και τον ενημέρωσα, μου ρώτησε μήπως μπορεί να με βοηθήσει καμιά ... κρεμούλα (χα χα χα). Τι να του πω; Ότι η πανθενόλη έχει μπει στο DNA μου ή ότι μυρίζω βούτυρο karite;;;

Συμφώνησε πάντως μαζί μου, να το σταματήσω για μια βδομάδα, μετά να το παίρνω κάθε μια μέρα και μετά κανονικά. Άρα μένει να συνέλθω λίγο από το εξάνθημα.

Με γεια μου!

hope_1960 3/2/10, 9:14 μ.μ.  

Ο Γιωργος ειναι πονηρος και αυτα που λεει ....τα τρως?
Για να ειμαστε λιγο υποψιασμενοι.
Θα πω στην καλη σου να μετραει τα χαπακια καθε μερα.
φιλια πολλα εχεις απο τον Αρτεμη Ματσα

Ionathan 11/2/10, 3:11 μ.μ.  

Έχω μια εκκρεμότητα για τις κρέμες αλλά επειδή τα έχω γράψει σε πολλά και διάφορα post, θα τα συγκεντρώσω σε ένα μια μέρα.

Η αντιηλιακή που μου έδωσε ο γιατρός είναι η Soladerm HP με SPF 50+, της Noreva, πανάκριβη, 16 ευρώ η συσκευασία των 40 ml. Σήμερα βέβαια που είχε ήλιο και τη χρειάστηκα, είδα πως με λίγες σταγόνες καλύπτεται όλο το πρόσωπο.

Το ζητούμενο είναι το "γράσσο" της ενυδάτωσης! Το προϊόν που μου έγραψε ο γιατρός είναι το UREA BODY LOTION της Babe Laboratorios. Μπορείτε να βρείτε το προϊόν στη σελίδα της εταιρείας, Babe Laboratorios.

Όσον αφορά στο προϊόν το ίδιο: είναι μακράν το καλύτερο ενυδατικό που έχω δοκιμάσει, με διάρκεια, βάθος, όλα καλά αλλά, αλλά έχει κάποιο συστατικό που με ερεθίζει στα πόδια. Ενώ στο σώμα είναι μια χαρά, που το δέρμα είναι σε καλύτερη μοίρα, στα πόδια που είναι σκασμένο το δέρμα, εισχωρεί βαθιά και με φαγουρίζει, μου έσκισε τα ράμματα, όχι αστεία. Αλλά το υπέμενα, άξιζε.

Τα βασικά συστατικά του είναι: Ουρία 10%, Αβοκάντο 3.5%, Βούτυρο Καριτέ 2%, Λακτικό οξύ 0.4% και Βιταμίνη Ε 0.25%. Από κει και πέρα, έχει κι ένα σωρό άλλα συστατικά σε μικρές ποσότητες και κάποιο από όλα με ερεθίζει μόλις το εφαρμόζω.

Αλλά έχει ξυπνήσει ο κύρος Γρανάζης μέσα μου: έχω βρει Ουρία (κύριο μέσο ενυδάτωσης), εουσερίνη έχω, βούτυρο καριτέ έχω, μέχρι το απόγευμα θα έχω φτιάξει την ΤΕΛΕΙΑ κρέμα ενυδάτωσης για το δικό μου ιδιότροπο κορμί! Σε λίγο θα παίξει ζυγαριά ακριβείας, γουδί και γουδοχέρι, κομπιουτεράκι για τα ποσοστά (το θέλω να βγει με Ουρία 10%) και πολύ μεράκι!!! Φαρμακευτικές φοβού! Έρχεται η λύση απέναντι στο εξάνθημα του tarceva!!!

Θα σας ενημερώσω μετά την παρασκευή και εφαρμογή (ελπίζω να πάνε όλα καλά).

Ionathan 12/2/10, 12:48 π.μ.  

Να αναφερθώ και στο Tarceva μιας και έχουν περάσει πάλι οι μέρες. Το θετικό είναι πως μου έχει σταματήσει ο πόνος, πόναγε το δέρμα μου και δεν μπορούσα να λυγίσω τα γόνατα ή να καθίσω σε μια καρέκλα εύκολα. Το σίγουρο είναι πως δεν σταμάτησε από την Κολχικίνη που μου έδωσε ο δερματολόγος, 1/2 χάπι παίρνω πρωϊ-βράδυ, ούτε από τις κρέμες σταμάτησε.

Υποθέτω πως όλα τα φαινόμενα έρχονται με κάποια καθυστέρηση, μέχρι να καθαρίσει ο οργανισμός από το φάρμακο ή μέχρι να συσσωρευτεί πάλι. Ξεκίνησα να βλέπω την βελτίωση την 6η-7η ημέρα διακοπής του χαπιού, τότε που ανησύχησα και ήθελα να το ξαναπάρω.

Κάποια ενόχληση στις οστικές στη μέση τις έχω ακόμα αλλά δεν έχω βάλει και κώλο κάτω. Σήμερα πρέπει να μπήκα-βγήκα από το αυτοκίνητο 12 φορές, όπως τις μέτρησα, κίνηση που είναι ζόρικη! Θέλει και λίγη ξεκούραση προφανώς! Πιστεύω ότι θα περάσει ο πόνος όσο περνούν οι μέρες και κάνει δουλειά πάλι η ερλοτινίβη (γιατί αν δεν κάνει...)

Μπορεί να έχει φύγει ο πόνος από τα πόδια αλλά τα σημάδια δεν φεύγουν ακόμα. Αν δεν καθαρίσουν σε 1-2 βδομάδες με την Κολχικίνη, θα σημαίνει πως δεν είναι Αγγειίτιδα και θα πάω στο δερματολόγο για βιοψία. Ο guru και η ψυχή του.

Τα ξαναλέμε!

Basano 12/2/10, 12:37 μ.μ.  

Καλημέρα,
Δεν έχω καταλαβει γιατί σου έδωσε Κολχικίνη…. Από ότι ξέρω είναι φάρμακο για το ουρικό οξύ, και όταν έχει έξαρση το ουρικό οξύ… Δεν είμαι γιατρός δεν ξέρω πολλά απλά μερικά πράγματα τα έχω βιώσει από προσωπική και οικογενειακή εμπειρία και τα καταθέτω!!!!!
Βρήκα και το παρακάτω κείμενο κάποια στιγμή ψαξίματος για την συγκεκριμένη ουσία!!!!

Με το πέρασμα του χρόνου

Ένα φάρμακο που χάρη στις παρενέργειές του κατόρθωσε να αντέξει στο χρόνο είναι η κολχικίνη. Πρόκειται για αλκαλοειδές που εξάγεται από το φυτό κολχικό το φθινοπωρινό ή σπασόχορτο. Χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία των πόνων των οστών και των αρθρώσεων που οφείλονται στην ουρική αρθρίτιδα, μεταβολική διαταραχή η οποία παλιότερα συνδεόταν με τη μη ισορροπημένη διατροφή και την υπερβολική κατανάλωση κρέατος. Από τα μέσα του 18ου αιώνα τα αφεψήματα κολχικού ήταν η ενδεδειγμένη θεραπεία για τους ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα. Οι ιδιότητες της κολχικίνης, που μπλοκάρει τους μικροσωληνίσκους των κυττάρων μειώνοντας την ικανότητα πολλαπλασιασμού τους, οδήγησαν και σε άλλους πειραματισμούς. Πού αλλού η ιδιότητα της να μπλοκάρει τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό θα ήταν πιο χρήσιμη αν όχι στους όγκους; Οι δοκιμές που ακολούθησαν έφεραν και πάλι στο προσκήνιο αυτή την ουσία στη μάχη ενάντια στον καρκίνο, την ασθένεια του αιώνα μας, όπως η ουρική αρθρίτιδα ταλάνιζε το 18ο και 19ο αιώνα. Ίσως γι' αυτό οι γιατροί λαμβάνουν υπόψη τους όλες τις επιδράσεις των φαρμάκων, επιθυμητές και μη. Ποτέ δεν ξέρει κανείς σε τι θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν...

Από το Focus Νο 35, Ιανουάριος 2003, σελ. 87

Σας γλυκοφιλώ

Ionathan 12/2/10, 12:53 μ.μ.  

Ρώτησα κι εγώ στο φαρμακείο και μου είπε πως το δίνουν για το ουρικό οξύ. Με ψάξιμο όμως βρήκα πως χορηγείται και για την αντιμετώπιση της αγγειϊτιδας.

Όσον αφορά στο άρθρο του Focus, θα γίνω εγώ ο καχύποπτος, καθώς τα άρθρα του είναι πολλές φορές αμφιλεγόμενα και στα όρια πραγματικού και ... κάτι άλλο.

Να είσαι καλά Βασανάκι που έψαξες, ματς!

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008, mail@me

Back to TOP  

SYNC BLOGS
free website stats program