Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Taxotere, Δοσεταξέλη

Έγραψα το Taxol πριν και τώρα διάβασα το Taxotere, το 2ο είναι σαφώς πιο δυνατό και προκαλεί χειρότερες ευαισθησίες και παρενέργειες.

Ταξινόμηση 
Αναστολέας της μίτωσης, κυτταροτοξικό.

Μηχανισμός δράσης 
Η δοσεταξέλη είναι ημισυνθετικό παράγωγο των βελονών του Ευρωπαϊκού κωνοφόρου Taxus Baccata.
Προωθεί τη συναρμολόγηση της τουμπουλίνης, σε σταθερούς μικροσωληνίσκους και αναστέλλει την αποσυναρμολόγησή τους, με αποτέλεσμα αναστολή της μίτωσης και κυτταρικό θάνατο (die bastard, die!). Παρ' ότι τόσο η πακλιταξέλη όσο και η δοσεταξέλη δεσμεύονται από το ίδιο σημείο του μικροσωληνίσκου, η δέσμευση της δοσεταξέλης είναι 1-5 φορές ισχυρότερη. Η δοσεταξέλη επίσης, είναι ακτινοευαισθητοποιός παράγοντας και ειδική της φάσης του κύκλου (;).

Φαρμακοκινητική 
Δεν επορροφάται από το στόμα. Κατανέμεται σε όλα τα όργανα και τους ιστούς εκτός από τον εγκέφαλο. Δεν περνά τον αιματογκεφαλικό φραγμό. Δεν υπάρχει ενεργός μεταβολίτης του φαρμάκου. Ο χρόνος ημίσειας ζωής είναι 11 ώρες.

Ενδείξεις 
Πρωτεύουσες: Καρκίνοι μαστού, Μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα, καρκίνος προστάτη, καρκίνος στομάχου.
Άλλες: Καρκίνος κεφαλής και τραχήλου, μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα, μεσοθηλίωμα, καρκίνος ωοθηκών.
Ειδικές προφυλάξεις 
Αντενδείκνυται σε ασθενείς με ιστορικό αντιδράσεων υπερευαισθησίας στο φάρμακο και σε άτομα με σοβαρή ηπατοπάθεια. Η κατάχρηση αλκοόλης αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών νευροτοξικών αντιδράσεων.
Ανεπιθύμητες ενέργειες 
Ανοσοποιητικό: Αντιδράσεις υπερευαισθησίας (21%, σοβαρές 4%), συνήθως παρατηρούνται κατά τους 2 πρώτους κύκλους και κατά τα πρώτα λεπτά της έγχυσης. Προκειμένου να προληφθούν οι ενδεχόμενες αντιδράσεις υπερευαισθησίας, αλλά και η κατακράτηση υγρών, συνίσταται η προθεραπεία με 8 mg δεξαμεθαζόνη δις ημερησίως για 3 συνεχόμενες ημέρες, αρχίζοντας από την προηγούμενη ημέρα της θεραπείας. Η προθεραπεία μειώνει και τη συχνότητα σοβαρής στοματίτιδας και λοίμωξης. 
Αιμοποιητικό: Αναιμία (90%, σοβαρή 9%), εμπύρετη ουδετεροπενία (11%), ουδετεροπενία (96%, σοβαρή 75%), Ναδίρ 8 ημέρες, διάρκεια σοβαρής ουδετεροπενίας 7 ημέρες, θρομβοπενία 8%
Κυκλοφορικό: Κατακράτηση υγρών με προθεραπεία 52%, χωρίς προθεραπεία 82%. Η κατακράτηση υγρών εκδηλώνεται με οίδημα και σπανιότερα με πλευριτική συλλογή, ασκίτη, περικαρδική συλλογή και αύξηση του σωματικού βάρους. Συνήθως αρχίζει από τα κάτω άκρα και μπορεί να γενικευθεί και να εκδηλωθεί με αύξηση του σωματικού βάρους > από 3 κιλά. Η κατακράτηση υγρών οφείλεται σε αυξημένη τριχοειδική διαπερατότητα και όχι σε υποαλβουμιναιμία ή καρδιακή, ηπατική ή νεφρική βλάβη. Είναι αναστρέψιμη με τη διακοπή της θεραπείας. Τα αντισταμινικά δεν φαίνεται να μπορούν να χρησιμεύσουν στον έλεγχο της κατακράτησης υγρών, αν και υπάρχουν κάποια στοιχεία για το ακριβώς αντίθετο.
Σωματικά συμπτώματα: Κόπωση (62-72%, σοβαρή 13-14%), πυρετός (32%, σοβαρός 2%)
Δερματολογικά: Αλωπεκία (76%), αλλαγές των ονύχων (31%), κνησμός (48%)
Γαστρεντερικό: Ήπιο εμετογόνο, διάρροια (39%), ναυτία (39%), στοματίτιδα (42%), εμετός (22%)
Λοιμώξεις: Σε ποσοστό 22%
Εργαστηριακές: Αύξηση τρανσαμινασών, χολερυθρίνης και αλκαλικής φωσφατάσης
Νευρολογικές: Κινητική νευροπάθεια (14%), αισθητική νευροπάθεια (49%)
Οφθαλμολογικές: Δακρύρροια (52%) έχει να κάναι κυρίως με την εβδομαδιαία χορήγηση
Πόνος: Μυαλγίες, αρθραλγίες

Να που βρέθηκε τελικά ότι το ίδιο το Taxotere προκαλεί την κατακράτηση υγρών και όχι οι κορτιζόνες που παίρνουμε! Μένω σε αυτό γιατί τα άλλα δεν είναι για σχολιασμό... Βαρύ φάρμακο, θέλει αντοχές όσο περνούν οι κύκλοι και καλή αντιμετώπιση των παρενεργειών.

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008, mail@me

Back to TOP  

SYNC BLOGS
free website stats program