Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Για μακροζωία, φάτε σαν καλόγερος

Για μακροζωία, φάτε σαν καλόγερος
Οι καθημερινές πρακτικές των ανθρώπων που μονάζουν στην Αθωνική Πολιτεία παρουσιάστηκαν πρόσφατα στην γνωστή εκπομπή «60 Minutes» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS την Κυριακή του Πάσχα.
Οι καθημερινές πρακτικές των ανθρώπων που μονάζουν στην Αθωνική Πολιτεία παρουσιάστηκαν πρόσφατα στην γνωστή εκπομπή «60 Minutes» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS την Κυριακή του Πάσχα.
Οι ιδιαίτερες αναφορές στα πολύ χαμηλά ποσοστά ασθενειών όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες, αλλά και η πλήρης απουσία άλλων, όπως το Αλτσχάιμερ, αποτέλεσαν θέμα έρευνας για τους δημιουργούς της εκπομπής και όχι μόνο.
«Αυτό που φαίνεται να είναι το «κλειδί», είναι μία δίαιτα στην οποία εναλλάσσονται οι ημέρες κατάλυσης και μη του ελαιόλαδου, καθώς και πολλών φυτικών πρωτεϊνών», είχε πει στον «Independent» ο Χάρης Αηδονόπουλος, ουρολόγος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. «Δεν είναι μόνο αυτό που αποκαλούμε Μεσογειακή Δίαιτα, αλλά και το ότι τρώνε ακόμη με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Τα απλά γεύματα, με κανονικά διαλείμματα, είναι πολύ σημαντικά».
Οι μοναχοί του Αγίου Όρους τρώνε δύο γεύματα την ημέρα, με το κάθε ένα να διαρκεί δέκα λεπτά. «Δεν υπάρχει κρέας και δεν υπάρχουν συζητήσεις. Ο μόνος ήχος προέρχεται από έναν μοναχό που διαβάζει ιερά κείμενα», όπως αναφέρεται.
Σε έρευνα που κάλυψε το διάστημα 1994 - 2007 για την υγεία 1.500 μοναχών, δεν εντοπίστηκε κανένα περιστατικό καρκίνου του πνεύμονα ή του έντερου, ενώ μόλις 11 προσβλήθηκαν από καρκίνο του προστάτη.
Οπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο ο ομογενειακός Εθνικός Κήρυξας, υα οφέλη που σχετίζονται με τη μεσογειακή διατροφή έχουν ήδη διαφημιστεί και δεν είναι τόσο δύσκολο να την ακολουθήσει κανείς. Πρέπει να τρώει κυρίως φρούτα και λαχανικά, να χρησιμοποιεί βότανα αντί για αλάτι, να αντικαταστήσει το κόκκινο κρέας με ψάρι και πουλερικά και να αντικαταστήσει το βούτυρο με ελαιόλαδο. Επίσης, πρέπει να πίνει και μερικά ποτηράκια κόκκινου κρασιού. Και το πιο σημαντικό είναι η άσκηση.
Οι μοναχοί του Αγίου Όρους δεν έχουν μαγκανοπήγαδα, όμως δεν θα τους βρει κανείς να κάθονται στον καναπέ και να βλέπουν τηλεόραση. Στην πραγματικότητα δεν έχουν καθόλου τηλεοράσεις, ή ραδιόφωνα ή εφημερίδες. Αυτό που έχουν, είναι πολύ χειρονακτική εργασία: μαζεύουν φρούτα από τους κήπους, κάνουν καθαριότητα και μεταφέρουν υλικά οικοδομής από τα βουνά με τα μουλάρια τους», καταλήγει το άρθρο.
Πηγή: ΑΠΕ

1 ΣΚΕΨΕΙΣ:

averfoula 21/2/12, 8:10 μ.μ.  

Δεν ξέρω αν το έχετε παρατηρήσει και εσείς, αλλά μήπως το έχουμε ρίξει όλοι λίγο πολύ στις συνταγές μαγειρικής, στις εκπομπές μαγειρικής, στο τι θα φάμε, στο τι φάγαμε?Μήπως μας βοηθά να ξεχνάμε τα σημαντικά και απο την άλλη, μήπως φοβόμαστε για τον επιούσιο πλέον?Αν έχει γίνει καμμιά έρευνα φαντάζομαι οτι θα δείξει αυξημένη χοληστερίνη, τουλάχιστον.Το νού σας

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008, mail@me

Back to TOP  

SYNC BLOGS
free website stats program