Γαλοπούλα γεμιστή και γέμιση
Έρχονται τα Χριστούγεννα και από ένα αξιοπρεπές ρημαδοblog δε θα έπρεπε να λείπει συνταγή για τη γαλοπούλα. Αντιγράφω από τα ΝΕΑ (τα οποία αντέγραψαν από αλλού ;-) )
Γέμιση με καστανό ρύζι και βερίκοκα
Για 5 φλιτζ.
●6 κ.σ. ανάλατο βούτυρο ή ελαιόλαδο ●1 φλιτζ. κομμένο κρεμμύδι ●1 σκελίδα σκόρδο, λειωμένη ●1/2 φλιτζ. αποξηραμένα βερίκοκα, σε κυβάκια ●1/2 φλιτζ. αποξηραμένα κεράσια, μύρτιλα ή ξανθές σταφίδες ●1/2 φλιτζ. χοντροκομμένα ωμά αμύγδαλα (όχι ασπρισμένα)
●1 φλιτζ. ξινόμηλο, καθαρισμένο σε κυβάκια ●2 φλιτζ. βρασμένο μακρύκοκκο καστανό ρύζι ●1 φλιτζ. βρασμένο μακρύκοκκο λευκό ρύζι ●1/4 φλιτζ. ψιλοκομμένος μαϊντανός ●1 κ.γ. αλάτι ●1/2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη Φρεσκοτριμμένο πιπέρι 1. Λειώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα.
2. Ρίχνουμε τα βερίκοκα, τα κεράσια και τα αμύγδαλα. Σοτάρουμε, ανακατεύοντας, μέχρι να φουσκώσουν τα φρούτα και να χρυσίσουν τα αμύγδαλα (περίπου 5 λεπτά). Προσθέτουμε το μήλο και σοτάρουμε μέχρι να ζεσταθεί καλά, για 3 λεπτά. Ρίχνουμε τα δύο είδη ρυζιού, τον μαϊντανό, το αλάτι, την κανέλα και πιπέρι.
3. Αφήνουμε τη γέμιση να πάρει θερμοκρασία δωματίου προτού την βάλουμε μέσα στη γαλοπούλα. Μπορεί να ψηθεί στον φούρνο και ξεχωριστά, σκεπασμένη, στους 180 C για 30 λεπτά.
(Από το βιβλίο «Rice: Τhe Αmazing Grain», Μarie Simmons, Ηenry Colt and Company)
Γαλοπούλα γεμιστή
Για 6 μερίδες
●450 γραμμ. κάστανα ●3 κ.σ. βούτυρο ●2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα ●2 στελέχη σέλερι σε κυβάκια ●Το συκώτι της γαλοπούλας σε κυβάκια ●1- 1 1/2 φλιτζ. μακρύκοκκο ρύζι ●1/2 κ.γλ. κύμινο ●1/3 κ.γλ. γαρίφαλο σε σκόνη ●1 μικρό ξυλάκι κανέλας ●1/2 φλιτζ. σκούρες σταφίδες ●1 φλιτζ. κομμένα αμύγδαλα και κουκουνάρια, ανάμεικτα ●1 γαλοπούλα, 5-6 κιλά ●4 κ.σ. λειωμένο βούτυρο ●Αλάτι και μαύρο πιπέρι ●1/2 φλιτζ. ξηρό λευκό κρασί (προαιρετικά)
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 165 C.
2. Χαράζουμε λίγο την επίπεδη πλευρά στα κάστανα. Τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό νερό ώστε να σκεπαστούν και τα βράζουμε. Τα βγάζουμε και τα καθαρίζουμε.
3. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 3 κουταλιές βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το σέλερι, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν όλα. Βάζουμε το συκώτι στο τηγάνι και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει. Ρίχνουμε και το ρύζι και το σοτάρουμε. Προσθέτουμε 1/2 φλιτζ. νερό, τα μπαχαρικά και μαγειρεύουμε ελαφρά τη γέμιση, σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε τις σταφίδες, τους ξηρούς καρπούς και τα κάστανα. Συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε για άλλα 4-6 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Βγάζουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Αφαιρούμε το ξυλαράκι κανέλας.
4. Αλείφουμε τη γαλοπούλα με λειωμένο βούτυρο και αλατοπιπερώνουμε. Γεμίζουμε την κοιλότητα με γέμιση και την ράβουμε. Προσθέτουμε την υπόλοιπη γέμιση στον λαιμό και κλείνουμε. Την αλείφουμε εξωτερικά με βούτυρο, την βάζουμε σε ρηχό ταψί και προσθέτουμε 1/2 φλιτζ. χλιαρό νερό ή το κρασί. Ψήνουμε για 3 1/2- 4 ώρες. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και βγάζουμε τη γέμιση. Σερβίρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα με τη γέμιση στο πλάι.
(Από το βιβλίο «Τhe Food and Wine of Greece», Νταϊάνα Κόχυλα, St. Μartin΄s Ρress).
9 ΣΚΕΨΕΙΣ:
Αντι για συκώτι θα προτιμούσα κιμα και λίγα κουκουναρια....
Εγώ πάλι θα τα προτιμούσα όλα μαζί μάλλον ;-) Και το συκώτι μου αρέσει αλλά και ο κιμάς καλοδεχούμενος είναι... σλουρπ
Δεν ξέρω τι λέει το food and wine.. απαξιώ...περιμένω τη συνταγή της Σούλη, σε φακελλάκι. Όσον αφορά τα μελομακάρονα ... η πρώτη φουρνιά μου άρπαξε λιγάκι, ευτυχώς το μέλωμα και το καρυδάκι κάπως σώζουν τη κατάσταση, η δεύτερη φουρνιά μάλλον πέτυχε και η τρίτη επειδή βσρέθηκα να περιμένω, μάλλον βγήκε λίγο άψητη δεν ξέρω γιατί αλλά... μου διαλύονται..
χαχα...μου φαινεται θα βαλω μπρος μελομακαρονα και κουραμπιεδες...στειλτε καμια πετυχημενη συνταγη...δε την παλευω αλλο
Η Συνταγή της γιαγιάς Σούλης για το Μύρτιλο
Υλικά
1 γαλοπούλα 4 κιλά
½ φλιτζάνι τσαγιού χυμό λεμόνι
½ φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
½ φλιτζάνι τσαγιού μαργαρίνη λιωμένη
αλάτι
πιπέρι
Για τη γέμιση:
½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο άπαχο
1 κιλό κάστανα βραστά
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
¾ φλιτζάνι τσαγιού άσπρο ξηρό κρασί και λίγο για το μούσκεμα των δαμάσκηνων
1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι σπυρωτό
6 κουταλιές ελαιόλαδο
12 μαύρα ξερά δαμάσκηνα, χωρίς το κουκούτσι τους
50γρ. σταφίδες μαύρες
50γρ. σταφίδες ξανθές
2 κουταλιές κουκουνάρι
1 ξύλο κανέλας
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κουταλάκια θυμάρι
Εκτέλεση
Βράστε τα κάστανα. Κρατήστε τα όσο το δυνατόν ολόκληρα.
Σε ένα μπωλ μουσκέψτε τα δαμάσκηνα σε άσπρο ξηρό κρασί για 1 ώρα. Μετά το πέρας της 1 ώρας βγάλτε τα και κόψτε τα σε τέταρτα.
Καθαρίστε τη γαλοπούλα και αφαιρέστε τα εντόσθια. Πλύντη την με άφθονο νερό και βάλτε την ανάποδα να στραγγίξει.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάλτε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά σοτάρετε τον κιμά, το κρεμμύδι. Σβήστε με το κρασί και προσθέστε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το ξύλο της κανέλας, το θυμάρι και λίγο ζεστό νερό. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοψήστε τη γέμιση για λίγο. Προσθέστε το ρύζι (που θα το έχετε σοτάρει με λίγο ζουμάκι από τα υπόλοιπα). Στη συνέχεια προσθέστε τα κάστανα, τα δαμάσκηνα, τις σταφίδες και το κουκουνάρι.
Πασπαλίστε την κοιλιά της γαλοπούλας με αλάτι και πιπέρι και γεμίστε την με το μίγμα του κιμά. Μην την παραγεμίσετε, γιατί η γέμιση φουσκώνει και υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει το πουλί.
Με σκληρές στρογγυλές οδοντογλυφίδες κλείστε το άνοιγμα της κοιλιάς.
Αναμείξτε σε ένα φλιτζάνι το κονιάκ, το χυμό λεμόνι και το χυμό πορτοκάλι και τη λιωμένη μαργαρίνη και αλείψτε το πουλί παντού, ανασηκώνοντας το δέρμα της γαλοπουλας με τα δάχτυλά σας.
Σκεπάστε με αλουμινόχαρτο τη γαλοπούλα, τοποθετήστε την πάνω σε σχάρα και ψήστε την σε μέτριο φούρνο στους 160ο C, υπολογίζοντας 45’ για κάθε μισό κιλό γαλοπούλας. Από κάτω από τη σχάρα βάλτε ένα ταψί το οποίο πρέπει να προσέχετε να έχει πάντα νερό για να μην καεί. Κατά διαστήματα ανοίξτε πολύ προσεκτικά το αλουμινόχαρτο, γιατί ο ατμός που θα βγει μπορεί να σας κάψει, και αλείψτε πάλι τη γαλοπούλα με το μίγμα μαργαρίνης.
Περίπου 15’ πριν το τέλος αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο, ρίξτε αλάτι στο υπόλοιπο μίγμα μαργαρίνης που έχει μείνει, αλείψτε τη γαλοπούλα, δυναμώστε το φούρνο και αφήστε την να ροδοκοκκινίσει.
Τη γέμιση που περίσσεψε, σερβίρετέ την χωριστά σε ένα μπωλ η κόψτε πατατούλες στρογγυλές στη μέση και με ένα κουταλάκι τις αδειάζετε προσεκτικά να μη σπάσουνε, γεμίζετε τις πατάτες με τη γέμιση από πάνω βάζετε τριμμένο τυρί.
Τις βάζετε στο φούρνο σε 180βαθμους για είκοσι λεπτά.
Για ποτό προτείνω:
-Ροζέ
-Ερυθρός ημίξηρος
παλι δυσκολα μου βαζετε.Μηπως να κλαφτω στο σοι και φετος?
Χόουπ,
όχι, πρέπει να πας για να μην παρεξηγηθούν, θα σε πουν και ψηλομύτα;-)
Έχω να πω για τη συνταγή της Χρυσούλας:
1) Αναμένω ανάλυση για τις κανέλες, να είναι από τη Βολιβία, το Βιετνάμ, πόσο ώριμες;;; κλπ κλπ
2) Πρέπει να πω πως η επιτυχία εξαρτάται από το κρασί που θα συνοδεύσετε, αν κάνεις κεφάλι, νόστιμη θα φανεί η γαλοπούλα! Είτε άσπρο, είτε λευκό, πάρτε Οινοποιείο Τυρνάβου
3) Άσχετο, τα καλύτερα μελομακάρονα τα έχω φάει από το Negresco, Άνω Πατήσια, Τεώ 52. Παράλληλη της Ηρακλείου στο ύψος της Αγ. Βαρβάρας.
jonathan σου στελνω με mail την διευθυνση μου , θελω 2 κιλα μελομακαρονα να βγλαουμε τις γιορτες και αλλα τοσα κουραμπιεδες ;) στειλτα με εξοδα δικα μου :D
Μου ανοίξατε την όρεξη με όλα αυτά!! Και όχι τίποτα άλλο αλλά βρίσκομαι σε αυστηρή δίαιτα. Να δω πόσο θα αντέξω...
Δημοσίευση σχολίου