Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Καρκίνος, Δόντια, Χλωρεξιδίνη και Zometa

Είναι ένα καυτό θέμα που μας έχει απασχολήσει όλους τους καρκινοπαθείς, άλλους λίγο και άλλους περισσότερο. Εγώ την έχω πατήσει άσχημα και ενώ έχω ξεκινήσει να γράψω αυτό το άρθρο πολλές φορές, το σταμάτησα γιατί νιώθω άβολα με το όλο θέμα.

Καταρχήν, πρέπει να κάνω ένα διαχωρισμό, για αυτούς που παίρνουν Zometa και σε αυτούς που δεν το λαμβάνουν:
Χωρίς Zometa
Πολλοί που έχουμε υποβληθεί σε Χημειοθεραπείες με πολλά και διάφορα φάρμακα, έχουμε δει τα ούλα μας να υποχωρούν και να αφήνουν τα δόντια ακάλυπτα. Χωρίς να γνωρίζω τίποτα για το θέμα, υποθέτω πως τα τοξικά φάρμακα επιτίθενται και στα ούλα και τα φέρνουν σε δύσκολη θέση. Μερικά φάρμακα προκαλούν αιμορραγία (πχ Avastin) και μαζί με όλα τα άλλα, φέρνουν τα ούλα μας σε μια δύσκολη κατάσταση υγιεινής. Επιπλέον, πολλοί από εμάς βλέπουμε το θέμα των δοντιών και της στοματικής υγιεινής σαν το τελευταίο πρόβλημα. Προσωπικά, πέρσι που έκανα ΧΜΘ και είχα ναυτία αλλά και άσχετες μέρες, δεν έπλενα τα δόντια μου: εδώ δεν ξέρεις αν θα ζεις σε λίγο καιρό, τα δόντια σε νοιάζουν;;;

Επίσης, άκουσα το ίδιο από ένα περιοδοντολόγο και ένα γναθοχειρουργό: θα πρέπει οι ογκολόγοι να στέλνουν τους ασθενείς πρώτα στον οδοντίατρο να φτιάξουν τα δόντια τους, πριν αρχίσουν κάθε θεραπεία. Τα προβλήματα των δοντιών είναι σχετικά νέα και λίγοι οδοντίατροι ξέρουν να τα αντιμετωπίσουν. Οι ογκολόγοι δε, δεν τους καίγεται καρφί τι θα γίνει με το στόμα του ασθενή. Ο δικός μου όταν του είπα τι έπαθα έλεγε και ξανάλεγε: πω πω, γλυτώσαμε όλα τα άλλα και την πατήσαμε με τα δόντια, και πως την πατήσαμε έτσι, και αχ και βαχ! Γιατί είναι τραγικό να ξεπεράσει κάποιος (έστω για άγνωστο διάστημα) το σκόπελο του καρκίνου και να καταλήξει να πονάει καθημερινά από τα δόντια ή να κινδυνεύει να κάνει τρομερές λοιμώξεις.

Να γυρίσω στο πρακτέο: για μένα θα πρέπει κάθε καρκινοπαθής να δείξει ψυχραιμία στην αρχή και:

  • να φτιάξει όλα τα δόντια του πριν ξεκινήσει θεραπείες. Σφραγίσματα, εξαγωγές, καθαρισμό και ότι άλλο χρειαστεί
  • να προσέχει πολύ καλά τη στοματική υγιεινή και αν δεν είχατε δικό σας οδοντίατρο μέχρι τώρα, ήρθε η ώρα να αποκτήσετε, να σας μάθει και να ξέρει τα προβλήματά σας
  • επιπλέον της οδοντόκρεμας, οδοντικού νήματος, μεσοδόντιων βουρτσών, που είναι τα κύρια όπλα κατά των μικροβίων, πλάκας κλπ, βάλτε στον καθρέπτη του μπάνιου σας ακόμα ένα
  • τη Χλωρεξιδίνη, είναι αντισηπτικό και αν χρησιμοποιείται σε σταθερή βάση, απολυμαίνει το στόμα και το κρατάει καθαρό. Ρωτήστε τον οδοντίατρό σας ή το φαρμακοποιό να σας προτείνει ένα διάλυμα, το πιο απλό είναι τα Listerine αλλά εμείς ίσως χρειαζόμαστε κάτι πιο δυνατό 
Αν πλένετε τα δόντια σας τακτικά μετά τα γεύματα, καθαρίζετε τα μεσοδόντια διαστήματα και κάνετε χρήση χλωρεξιδίνης 2 φορές την ημέρα, πιστεύω πως θα έχετε πολύ καλή στοματική υγιεινή και θα μείνετε μακριά από τα προβλήματα.

Όσοι λαμβάνουν Zometa
Για όσους λαμβάνουν διφωσφονικά, το σύνηθες είναι το Zometa, τα πράγματα είναι λίγο δυσκολότερα. Αυτό που κάνει το Zometa είναι να αναστέλλει τη δράση των οστεοκλαστών, δηλαδή των κυττάρων του οργανισμού που συμμετέχουν στην αποδόμηση του οστίτη ιστού, με αποτέλεσμα τη μικρότερη οστική απώλεια. Η μείωση της οστικής απώλειας βοηθάει τα οστά να καθίστανται λιγότερο επιρρεπή σε σπασίματα, γεγονός που ενδέχεται να είναι χρήσιμο στην πρόληψη των καταγμάτων. Από τη μια αναστέλλεται η δράση των οστεοκλαστών, από την άλλη βρίσκουν ευκαιρία οι οστεοβλάστες να περάσουν μπροστά στον συνεχή αγώνα που γίνεται μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να τοποθετείται υπερβολικό ασβέστιο σε κάποια οστά και να παρατηρούνται εστίες οστεοσκλήρυνσης. Το οστό δηλαδή γίνεται "σκληρό", δεν αιματώνεται σωστά και νεκρώνεται.

Κάπως έτσι την έπαθα εγώ, είχα περιοδοντίτιδα κάποιου βαθμού (μικρή), με την αμέλεια βρήκαν έδαφος τα μικρόβια και φώλιασαν στα δόντια μου, λόγω Zometa και οστεοσκλήρυνσης άρχισαν να υποχωρούν τα ούλα 2 δοντιών καθώς πάταγαν σε οστό που ήταν νεκρό. Από κει και πέρα, τα ούλα υποχωρούσαν, το νέο οστό που αποκαλύπτονταν νεκρώνονταν γιατί έτσι γίνεται και μετά από ένα σημείο ρωτάω αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα: λόγω οστεονέκρωσης ανέβηκαν τα ούλα ή το οστό νεκρώθηκε επειδή έμεινε εκτεθειμένο από τα ούλα; Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία πια, γεγονός είναι πως η κατάσταση βελτιώθηκε κάπως μόλις ξεκίνησα την εντατική περιποίηση του στόματος, όπως αναφέρω πιο πριν.

Σαν λύση μου αναφέρθηκε ο καθαρισμός του νεκρού οστού και η συρραφή των ούλων πιο χαμηλά, ώστε να καλύψουν το νέο οστό, όσο γίνεται καλύτερα. Υπάρχει όμως η περίπτωση να μην επουλωθούν ποτέ τα τραύματα αυτής της επέμβασης και να δημιουργηθεί μια εστία μόλυνσης. Αποφάσισα να μην κάνω τίποτα και να ελπίζω για τα καλύτερα, προσέχοντας όσο μπορώ πιο πολύ.

Τέλος, λόγω της οστεοσκλήρυνσης από το Zometa, είναι/θεωρείται αδύνατη η εξαγωγή δοντιού. Όπως είναι σκληρό το οστό μέσα στο οποίο είναι φυτεμένο το δόντι, πολύ συχνά σπάει κατά την εξαγωγή και δημιουργούνται κατάγματα στο οστό. Νομίζω πως αν σταματήσει κάποιος το Zometa, μπορεί να κάνει εξαγωγές μετά από μερικά χρόνια, καλύτερα όμως να έχετε στο νου σας πως δεν μπορείτε να κάνετε εξαγωγές.

Κλείνοντας, επαναλαμβάνω δύο πράγματα:

  1. Για νέους καρκινοπαθείς, προέχει η περιποίηση των δοντιών πριν τις ΧΜΘ. Μιλάω γενικά και όχι για όλες τις περιπτώσεις
  2. Για όλους (και τους υγιείς ακόμα) βοηθά πολύ στη στοματική υγιεινή: το βούρτσισμα, ο καθαρισμός των μεσοδόντιων διαστημάτων και ο καθαρισμός με Χλωρεξιδίνη. Νομίζω είναι το καλύτερο όπλο κατά των εχθρών του στόματος.
Αυτά με τους οστεοκλάστες και τους οστεοβλάστες, προσέχετε για να έχετε.

17 ΣΚΕΨΕΙΣ:

roseberry 12/1/10, 7:31 μ.μ.  

Μ'εμένα θα έλεγα ξεκίνησαν κάπως ανάποδα τα πράγματα.
Δεν είχα ιδιαίτερα προβλήματα με τα δόντια ούτε έχω μέχρι στιγμής, παρά το Zommeta που λαμβάνω. 2 εξαγωγές φρονιμιτών , ένα σφράγισμα και καθαρισμό έκανα πέρυσι τον Ιανουάριο. Μετά από κανα μήνα, άρχισαν οι πρώτοι πόνοι και τα προβλήματα που με οδήγησαν στο νοσοκομείο τελικά, για να ανακαλύψω τον καρκίνο, οπότε δεν ξέρω τον οδοντίατρο τον έχω συνδυάσει με την γκαντεμιά. Η αλήθεια είναι ότι όχι μόνο εξαγωγές δεν μπορούμε να κάνουμε αλλά και κάθε είδους μικρο επεμβάσεις που θα αφήσουν "ανοιχτές" πληγές γιατί πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος λοιμώξεων. Έτσι δεν είναι? Από τότε που ξεκίνησα ΧΜΘ τα δόντια μου είναι πιο ωραία νομίζω και δεν έχω και καθόλου πέτρα που σχηματίζονταν σχετικά εύκολα σε μένα λόγω σάλιου. Με προβλημάτισες. Αλλά ναι έχω γίνει πιο σχολαστική. Και θέλω να πω σε όλους ότι πρέπει ανεξαρτήτως καρκίνου όπως λες και συ να προσέχουμε την στοματική μας υγεινή και την υγεινή μας γενικότερα, γιατί η ανάπτυξη και συσσώρευση μικροβίων σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος,σίγουρα δεν είναι ο καλύτερος σύμμαχος του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Και στις γυναίκες και τα νέα κορίτσια που ενδεχομένως να διαβάζουν αυτή την ανάρτηση,θέλω να ΥΠΕΡΤΟΝΙΣΩ την αναγκαιότητα να επισκέπτονται τον γυναικολόγο τους συχνά και συστηματικά και εκτός από ΠΑΠ να ζητούν και κολποσκόπηση γιατί ο HPV ( ιός των κονδυλωμάτων που σχετίζεται με την ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας) είναι και ύπουλος και έχει μία ξέφρενη πορεία τόσο εμφάνισης ( 7 στα 10 ΠΑΠ ) όσο και ανάπτυξης.

Το προσέχετε για να έχετε είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

dimitris 13/1/10, 1:38 π.μ.  

Για όσους κάνουν χημειοθεραπεία ένας τρόπος να προστατεύσουν τους υγιείς ιστούς που συνήθως βλάπτονται (ούλα, μαλλιά, ανοσοποιητικό), είναι η 48ωρη αποχή από το φαγητό πριν τη χμθ, και 24 ώρες μετά.
http://www.usc.edu/uscnews/stories/15612.html
Η παραπάνω μελέτη έχει γίνει σε ποντίκια, αλλά αρκετοί καρκινοπαθείς την έχουν δοκιμάσει με δική τους πρωτοβουλία με αρκετή επιτυχία.

Η αδελφή μου στον πρώτο γύρο χμθ είχε σημαντική απώλεια μαλλιών, πτώση λευκών, και υπερβολικό αίσθημα κόπωσης. Στο 2ο γύρο έμεινε χωρίς φαγητό (μόνο νερό) για 45 ώρες, και 22 ώρες μετά. Σήμερα έχουν περάσει 25 μέρες από τη χμθ και δεν έχει χάσει καθόλου μαλλιά, ενώ τα λευκά της έπεσαν αρκετά λιγότερο από την πρώτη φορά. Επίσης, δεν αισθάνθηκε κόπωση, και είχε πολλή όρεξή για φαγητό.

Όταν τα υγιή κύτταρα μένουν χωρίς τροφή, στην προσπάθειά τους να προστατευτούν, μπαίνουν σε φάση συντήρησης δυνάμεων και σταματούν να πολλαπλασιάζονται. Αντίθετα, τα καρκινικά κύτταρα εξακολουθούν να πολλαπλασιάζονται με τον ίδιο ρυθμό. Έτσι η χμθ καταστρέφει μόνο τα καρκινικά αφήνοντας τα υγιή σχεδόν άθικτα.

Φυσικά είναι απαραίτητο να ενημερώσει κάποιος τον ογκολόγο του αν έχει σκοπό να προσπαθήσει κάτι τέτοιο, κι επίσης είναι καλό να βρίσκεται υπό παρακολούθηση. Η μέθοδος είναι νέα και τώρα έχουν ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

xunder18 13/1/10, 1:45 π.μ.  

Αμα δε ετρωγα εγω για 48 ωρες πριν την χμθεραπεια θα ετρωγα την καρεκλα που θα καθομουν και τον ορο μαζι....
Περα απο την πλακα , δε ξερω αν οντως κανει καλο παντως ετσι πως το βλεπω πιστευω πως θα ειναι χειροτερα για τον ασθενη 3 24ωρα χωρις τροφη... ισως αμα περιοριζοταν σταδιακα αλλα δε ξερω αν θα ειχε την ιδια αποτελεσματικοτητα !

Ionathan 13/1/10, 9:24 π.μ.  

Δημήτρη,

καταρχήν καλωσήρθες και εύχομαι καλή επιτυχία στην προσπάθεια της αδερφής σου.

Είδα το άρθρο και αν μπορέσει το google να το μεταφράσει αξιοπρεπώς, θα το ανεβάσω κάπου. Αν θες μας ενημερώνεις ξανά για τα συμπεράσματα της αδερφής σου, εγώ δεν μπορώ να το δοκιμάσω μιας και δεν κάνω ΧΜΘ πια.

Το Tarceva που παίρνω, αναφέρει στις οδηγίες λήψης πως πρέπει να λαμβάνεται 1 ώρα πριν το φαγητό ή 2 ώρες μετά, για να είναι άδειο το στομάχι. Ειδάλλως, αναφέρει ότι ενδέχεται να παρουσιαστούν πιο έντονες οι παρενέργειες.

Σίγουρα θέλει παρακολούθηση γιατί ο οργανισμός θα νιώθει μια εξάντληση με τόση πείνα, εγώ πολλές φορές έτρωγα μια τυρόπιτα μέχρι να φέρουν τα φάρμακα, δεν άντεχα την πείνα. Αν ήξερα όμως ότι θα είχα λιγότερες παρενέργειες, θα έψαχνα να βρω τρόπο για να το δοκιμάσω.

Να είσαι καλά, εσύ και η αδερφή σου, τα λέμε πάλι.

ΥΓ: Ανήλικο έχεις αποθέματα για μια βδομάδα εσύ, μη γκρινιάζεις ;-)

Ionathan 13/1/10, 1:10 μ.μ.  

Ένα μικρό απόσπασμα από το άρθρο http://www.usc.edu/uscnews/stories/15612.html :

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας (USC) Valter Longo & David Quinn, έχουν λάβει μια επιχορήγηση 600.000 δολλαρίων ..... για να διεξάγουν δοκιμές σε ανθρώπους μιας νέας υποσχόμενης μέθοδο θεραπείας του καρκίνου.

Η μέθοδος αυτή βασίζεται σε μια επαναστατική μελέτη του κ. Longo που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάρτιο στο PNAS Early Edition, όπου βρέθηκε ότι η νηστεία για δυο ημέρες (προ ΧΜΘ) προστάτευε τα υγιή κύτταρα από την ΧΜΘ, ποντικιών αλλά και ανθρώπων, σε πειράματα που έγιναν σε δοκιμαστικούς σωλήνες. Η πολυαναμενόμενη μέθοδος θα δοκιμαστεί σε καρκινοπαθείς στις αρχές Νοέμβρη (Νοέμβρης 2008).

Τα υπόλοιπα είναι όπως τα λέει ο Δημήτρης, έχει μελετηθεί αυτή η βελτίωση μετά από μια 48ωρη νηστεία. Επειδή το άρθρο είναι παλιό, 16 Σεπ 2008, καταλαβαίνω πως δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό τώρα. Από τα λεγόμενα του Δημήτρη συμπεραίνω/υποψιάζομαι πως κάποιοι καρκινοπαθείς το έχουν δοκιμάσει εδώ και καιρό, ίσως να κυκλοφορεί κιόλας αυτή η άποψη ευρέως.

Είναι απόφαση του καθενός να αποφασίσει αν θέλει να κάνει μια τέτοια δοκιμή, σε συνεργασία με τους γιατρούς του. Εγώ ελπίζω και εύχομαι, σε 1.5 χρόνο που τελειώνει το πρόγραμμα να ανακοινωθούν κάποια ενθαρρυντικά συμπεράσματα που θα βοηθήσουν όσον αφορά στις παρενέργειες των ΧΜΘ. Γιατί όχι και νωρίτερα.

Να είστε όλοι καλά.

dimitris 13/1/10, 2:13 μ.μ.  

Θα ήθελα απλώς να διορθώσω πως το Πανεπιστήμιο είναι της Νότιας Καλιφόρνιας κι όχι της Νότιας Καρολίνας.

Με ένα πρόχειρο γκούγκλισμα είχα βρει 3 κλινικές μελέτες στις ΗΠΑ που ζητούσαν εθελοντές για να ελέγξουν τη μέθοδο. Στη μια από αυτές είχαν χωρίσει τους ασθενείς σε 3 γκρουπ, ένα με 72 ώρες νηστεία, ένα με 48 κι ένα τρίτο με 24. Να δούμε ποιο θα πάει καλύτερα, αλλά θα έχουμε αποτελέσματα τέλη 2010, ίσως 2011.

Μια άλλη πρόταση που ελέγχεται είναι αντί για 48 ώρες νηστείας, να γίνεται νηστεία εναλλάξ, δηλ. 24 ώρες χωρίς φαγητό, 24 ώρες κανονικά γεύματα, μετά ξανά 24 ώρες χωρίς φαγητό και χμθ. Αυτή η ακολουθία πιστεύεται πως είναι εξίσου αποτελεσματική στην προστασία των υγιών κυττάρων και περισσότερο ανεκτή.

Θα ήθελα τέλος να πω ότι η αδελφή μου δεν έκανε συστεμική χμθ αλλά περιοχική στον πνεύμονα (stop-flow) που θεωρητικά έχει λιγότερες παρενέργειες από τη συστεμική. Μετά τον πρώτο κύκλο η συρρίκνωση ήταν αρκετά μεγάλη (από 23mm σε 15mm). Για το 2ο κύκλο θα ξέρουμε την ανταπόκριση την άλλη βδομάδα που θα γίνει το νέο CT. Ελπίζω να έχουμε επίσης καλά αποτελέσματα.

Η αδελφή μου αντιμετωπίζει τριπλά αρνητικό καρκίνο μαστού με μεταστάσεις στον πνεύμονα και το στέρνο.

Ionathan 13/1/10, 2:33 μ.μ.  

Σωστά για το πανεπιστήμιο, μπερδεύτηκα από το... ρύζι!

Δυό λόγια για την περιοχική ΧΜΘ:

"Η περιοχική χημειοθεραπεία ή «χειρουργικώς κατευθυνόμενη χημειοθεραπεία» άρχισε να εφαρμόζεται στις αρχές της δεκαετίας του 1980 στην Αμερική και σε Ογκολογικά κέντρα της Ευρώπης και της Ιαπωνίας κυρίως σε ερευνητικό επίπεδο. Τα αποτελέσματα των κλινικών ερευνών στη δεκαετία του 1990, εδραίωσαν την θέση της στην αντιμετώπιση ασθενών με προχωρημένες μορφές συμπαγών κακοηθειών που δεν ανταποκρίνονται στους συμβατικούς θεραπευτικούς χειρισμούς. Η εφαρμογή της απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό και εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας. Στόχος της είναι η επίτευξη λίαν υψηλών συγκεντρώσεων χημειοθεραπευτικών στον όγκο, γεγονός που την κάνει να υπερέχει από την συστηματική χημειοθεραπεία. Αυτό επιτυγχάνεται με την έγχυση των φαρμάκων είτε δια της αιματικής οδού είτε δια απευθείας επί της επιφανείας του όγκου. Τέλος η κυτταροκτόνος δράση ενισχύεται από την εφαρμογή υποξίας ή υπερθερμίας."

Καταλαβαίνω Δημήτρη ότι ο όγκος στον πνεύμονα είναι συμπαγής, για αυτό και διαλέγουν/μπορούν να κάνουν περιοχική στον πνεύμονα, χωρίς βέβαια να γνωρίζω πολλά για την περιοχική.

Επίσης, οι όγκοι ή τα καρκινικά κύτταρα καλύτερα, που προέρχονται από μεταστάσεις ενός όγκου σε άλλο όργανο, αντιμετωπίζονται σαν όγκος της πρωτοπαθούς εστίας.

Δεν έχει μεγάλη σημασία βέβαια, αυτό που έχει σημασία είναι η ανταπόκριση και νομίζω πως η συρρίκνωση σε 15 mm από 23 mm, είναι ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ! Εγώ έμεινα με ένα όγκο 16 mm στον πνεύμονα μετά από 19 ΧΜΘ...

Όσον αφορά στα αποτελέσματα της μελέτης, βλέπω ότι το παρακολουθείς, αν ανακοινωθεί κάτι ελπίζω να μην το χάσουμε.

ΥΓ: Δεν μπορώ να βρω e-mail επικοινωνίας σου από το προφίλ σου, στείλε μου ένα mail αν θες στο mygiorman@gmail.com

Ionathan 15/1/10, 2:11 μ.μ.  

Πως λέει η Μοιραράκη: το φέρνουμε από τα βάθη της Περσίας ειδικά για σας; Ε, κάτι τέτοιο και γω.

Αφού έπρηξα ένα φαρμακοποιό, ψάχνοντας όλα τα διαλύματα Χλωρεξιδίνης, για να συγκρίνω περιεκτικότητες και τιμές, αναγκάστηκε να μου σκάσει το μυστικό στο τέλος:

ζητούσα Chlorhexil Extra και δε το είχαν ποτέ, κάνει 10 ευρώ τα 250 ml. Υπάρχει συσκευασία του Extra σε 1.5 lt και κοστίζει 14.5 ευρώ μόνο.

Αν το πάμε αναλογικά, θα έπρεπε να κάνει 60 ευρώ! Αυτή η συσκευασία είναι πάμφθηνη και είναι ίσως ότι καλύτερο το συγκεκριμένο σκεύασμα, χωρίς να καίει. Όλα τα υπόλοιπα διαλύματα χλερεξιδίνης κοστίζουν από 8 ως 12 ευρώ τα 250 ml και οι περιεκτικότητές τους είναι από 0.05 % μέχρι 0.2 %, τη μεγαλύτερη την έχει το Chlorhexil.

Επιμένω για τη Χλωρεξιδίνη, βάλτε τη στο ντουλαπάκι του μπάνιου σας για να βλέπετε πιο σπάνια τον οδοντίατρό σας!!!

roseberry 17/1/10, 1:36 μ.μ.  

Σχετικά με το φαγητό, θεωρώ λιγάκι υπερβολικό να μείνει κανείς θεονήστικος για να μειώσει τις παρενέργειες. Αν μου έλεγες ότι θα δράσουν καλύτερα τα φάρμακα με αυτό τον τρόπο, να το σκεφτώ. Έχω ενστάσεις και επ'αυτού. Πρώτον κανείς δεν θέλει έναν οργανισμό εξαντλημένο στη μάχη αυτή, είτε είναι από πείνα είτε από κούραση κ.λπ Ακόμα και τα παυσίπονα ή τα αντικαθλιπτικά πιστεύω τα δίνουν και γι'αυτό τον λόγο. Όταν δεν πονάς και νιώθεις καλά , φυσικό κι επόμενο είναι να δράσει καλύτερα η θεραπεία. Άλλωστε η θεραπεία δρα καθόλη τη διάρκεια του κύκλου, δεν σταματάει η δράση της την 3η μέρα. Επιπλέον, εμένα π.χ μου παίρνουν αίμα μισή ώρα πριν ξεκινήσω την θεραπεία. Αν έχω μείνει νηστική, 48 ώρες πριν ο αιματοκρίτης θα έχει πάει στον πάτο, με κίνδυνο να χάσω την θεραπεία. Είναι βιωματικό θα έλεγα , εξαρτάται το σχήμα που παίρνει κάποιος και τον οργανισμό.
Θα ήμουν επιφυλακτική πάντως.

dimitris 18/1/10, 1:08 μ.μ.  

Θα ήθελα να ενημερώσω πως στη νέα αξονική που έκανε η αδελφή μου πριν 3 μέρες, η ανταπόκριση δεν ήταν καθόλου εντυπωσιακή. Ενώ στην πρώτη θεραπεία είχαμε μείωση από 23mm σε 15mm, τώρα ο όγκος μειώθηκε λίγο, μόλις στα 13mm. Βέβαια, όσο μικραίνει ένας όγκος, τόσο μεγαλώνει και το σφάλμα μέτρησης. Επίσης, κάθε νέα χμθ είναι πάντα λιγότερο δραστική από την προηγούμενη, αλλά πόσο λιγότερο?. Επίσης υπάρχουν κι άλλοι άγνωστοι παράγοντες, όπως το ποσοστό νέκρωσης του όγκου που δεν μπορεί να μετρηθεί στις αξονικές.

Πάντως περιμέναμε μεγαλύτερη μείωση, και τα αποτελέσματα ήταν μια μικρή απογοήτευση. Δεν ξέρω αν έφταιξε η νηστεία ή κάποιος άλλος παράγοντας. Τουλάχιστον δεν είχε σχεδόν καθόλου παρενέργειες, κι αυτό είναι το αισιόδοξο.
Η ασθένεια αυτή είναι ένας αγώνας δρόμου ανάμεσα στον ασθεσνή και στο τέρας. Σκοπός μας είναι η μεγιστοποίηση του λόγου οφέλη προς παρενέργειες. Όσο ποιο πολύ πληγώνουμε το τέρας χωρίς να τραυματιζόμαστε οι ίδιοι, τόσο ποιο πολύ κερδισμένοι είμαστε. Τα επίσης καλά νέα μας ήταν πως δεν είχαμε άλλες μεταστάσεις.

Για το αν η νηστεία μειώνει τη δράση της χμθ δεν θα το ξέρουμε παρά σε λίγος μήνες όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα αποτελέσματα από τις κλινικές μελέτες.

Ionathan 18/1/10, 1:55 μ.μ.  

Δημήτρη,

πέρασαν κιόλας οι μέρες για να γίνουν οι αξονικές; Μάλλον αλλάζουν τα πράγματα στην περιοχική θεραπεία, ή όχι;

Όλα όσα αναφέρεις σωστά είναι:

* από τη μια θεραπεία ως την άλλη, τα καρκινικά κύτταρα γίνονται πιο ανθεκτικά και κάθε φορά σκοτώνονται λιγότερα

* πάντα είναι μπέρδεμα ο νεκρός ιστός, ποτέ δεν μπορεί να πει κανείς ιδίως αν υπάρχει και κάποια ατελεκτασία

Όλοι θέλουμε να βλέπουμε μειώσεις των όγκων σε κάθε εξέταση αλλά σιγά σιγά καταλαβαίνουμε και συμβιβαζόμαστε πως ακόμα και η Σταθερότητα ή Καμία Μεταβολή, είναι θετική εξέλιξη. Και προπάντων, το θετικό είναι να μην υπάρχουν μεταστάσεις, από εκεί ξεκινάμε, αυτό είναι το 10, η βάση και ανεβαίνουμε.

Συγχαρητήρια λοιπόν και καλή συνέχεια!

me 8/2/10, 10:21 μ.μ.  

εγραψες ενα εξαιρετικο ποστ.Σ ευχαριστω που μπηκες κ μονο στον κοπο.Τα ειπες ολα (αλλα ολα) πολυ απλα κ κατανοητα.
Πραγματι οι οδοντιατροι που γνωριζουν ν αντιμετωπισουν τη στοματικη υγεια ενος καρκινοπαθους ειναι πολυ λιγοι κ αυτοι που μπορουν,ειναι πολυ νεοι με αποτελεσμα οι ασθενεις να μην τους εμπιστευονται.Συνηθως οι ασθενεις παραπεμπονται στα νοσοκομεια που δυστυχως οι γνωσεις των οδοντιατρων ειναι ακομη λιγοτερες.
Απο την αλλη εχεις τους ασθενεις που θεωρουν κ το κατανοω αυτο πως υπαρχουν σοβαρωτερα πραγματα απο το να προσεξουν τα δοντια τους.
Δυστυχως γι αυτους που λαμβανουν Zometa η καποιο αλλο διφωσφωνικο η στοματικη τους υγιεινη ΠΡΕΠΕΙ να ειναι γι αυτους προτεραιοτητα!
Δυστυχως,δεν υπαρχει επικοινωνια μεταξυ ογκολογων κ οδοντιατρων.Δε γνωριζω γιατι.
Το μονο που θα ηθελα να προσθεσω ειναι οτι,ζητατε απο τον ογκολογο σας χαρτι με την υπογραφη κ την σφραγγιδα του οταν τελειωνει η θεραπεια οτι μπορει ο οδοντιατρος να επεμβει.
Ζητατε τηλεφωνο επικοινωνιας για τον οδοντιατρο (ναι οι νεοι οδοντιατροι ενδιαφερονται να μπουν στη διαδικασια να ενημερωθουν απο τον ογκολογο)
Κ ΖΗΤΑΤΕ να σας γραφουν σε ενα χαρτι ΚΑΘΑΡΟΓΡΑΜΜΕΝΑ τι φαρμακα εχετε λαβει κ τι λαμβανετε.
Ειναι απιστευτα δυσκολο να βγαλεις ακρη με τα ορνιθοσκαλισματα(ας μου συγχωρεθει η εκφραση)
Τελειωνοντας θελω να πω κ παλι οτι υπαρχουν οδοντιατροι νεοι εκει εξω τουλαχιστον επαρκως ενημερωμενοι.Ειναι απλα πολυ νεοι σε ηλικια.Δωστε τους μια ευκαιρια κ εμπιστευτειτε τους.
Καλο γιατρο δε σε κανει η ηλικια κ τα ασπρα μαλλια.Η ποιοτητα στην παροχη υπηρεσιων εχει να κανει με αλλα πραγματα.
Συγνωμη για το μακροσκελες ποστ.

Ionathan 8/2/10, 11:18 μ.μ.  

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, όπως κατάλαβα είσαι οδοντίατρος και προσωπικά θα σε ήθελα να σε χρήσω Οδοντίατρο τούτου του blog!

Σήμερα με είπε και η Λουκία ότι της βγάζω το σοβαρό της οπότε θα την πληρώσεις εσύ:

1) πες μας σε παρακαλώ ένα όνομα, nickname, παρατσούκλι, ότι θες. ειδάλλως θα αρχίσουμε τα you foul, me foul και πάει λέγοντας

2) ένα ζώδιο πιο γρήγορα από το όνομα σε παρακαλώ, να ξέρουμε με τι μέρος του ζωδιακού κύκλου έχουμε να κάνουμε...

3) τέλος θα ήθελα να σε συγχαρώ όχι για τις γνώσεις σου γύρω από την οδοντιατρική αλλά απλά γιατί... δεν χρησιμοποιείς τόνους... δε θα αρρωστήσεις ποτέ! εγώ τώρα προσπαθώ να κόψω τα διαλυτικά και μου είναι αρκετά δύσκολο ομολογώ

Να είσαι καλά, ωραία η γάτα σου, ευχαριστώ που πέρασες και σταμάτησες.

me 9/2/10, 12:06 π.μ.  

xaxaxaxa λοιπον το nick name μου ειναι me αν θελεις Me δηλαδη εγω γιατι σαν καρκινος που ειμαι ζωδιακα ειμαι απιστευτα εγωκεντρικη κ θελω ολος ο μικροκοσμος μου να με αγαπαει κ να περιστρεφεται γυρω μου.
Δε ξερω αν θα πρεπε να χρησιμοποιω τονους,ειναι πιο γρηγορα να γραφω χωρις κ συγνωμη για τα ορθογραφικα πληκτρολογω πολυ γρηγορα κ δεν ελεγχω οποτε τα αποτελεσματα ειναι ελαφρως 'ντροπιαστικα'.
Σ ευχαριστω κ παλι για το ποστ.Μου εκανε πολυ μεγαλη εντυπωση.
Να εισαι καλα.

Nikolas 11/2/10, 2:34 μ.μ.  

Εξαιρετικό αντισηπτικό για τα δόντια είναι και το πράσινο τσάι. Δε σου λέω να αλλάξεις κάτι στη στοματική σου υγιεινή. Απλά αν μπορείς αντικατέστησε τον καφέ με πράσινο τσάι. 2-3 τσάγια τη μέρα ειδικά μετά τα γεύματα είναι ότι καλύτερο. Κατά τη γνώμη μου καλύτερο και από το βούρτσισμα.

Ionathan 11/2/10, 3:34 μ.μ.  

Γεια σου Νικόλα, καλωσήρθες.

Δεν γνωρίζω για την αντισηπτική δράση του τσαγιού (όσον αφορά ειδικά στο στόμα) αλλά για να λες κάτι θα ξέρεις. Εγώ δεν μπορώ να αλλάξω κάτι γιατί η κατάστασή μου είναι σοβαρή.

Επειδή όμως έχω αντικαταστήσει τον καφέ με τσάι, ίσως κάνω κάτι καλό με αυτή την αλλαγή.

ΥΓ: Το πράσινο τσάι έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες αλλά αν δει κανείς τις ποσότητες που πρέπει να καταναλώσει για να φτάσει εκεί... 30 φλυτζάνια ημερησίως χρειάζονται για να λάβει κανείς τις ουσίες στις αναγκαίες ποσότητες. Ας το πιούμε λοιπόν γιατί είναι εύγευστο και ότι άλλο, καλώς να έρθει.

Ionathan 17/3/10, 7:03 μ.μ.  

Μια καλή κι ενημερωτική σελίδα για την οστεονέκρωση είναι αυτή στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΣΘΕΝΗ (ΕΕΥΑΣΟΑ).

Νομίζω οι πιο ειδικοί στην Ελλάδα.

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008, mail@me

Back to TOP  

SYNC BLOGS
free website stats program