Τέμπη - Ξέρξης
ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΜΕΤΑΞΥ ΚΑΡΥΑΣ- ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ
Πώς ο Ξέρξης παρέκαμψε τα Τέμπη το 480 π.Χ.
(Από την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της Λάρισας)
Την παράκαμψη των Τεμπών είχαν προλάβει άλλοι, πολλούς αιώνες πριν και κατασκεύασαν ή απλά βελτίωσαν προϋπάρχοντες δρόμους. Από τους πιο διάσημους ιστορικά ηγέτες, που παράκαμψαν τα Τέμπη με τον τεράστιο στρατό του ήταν και ο Ξέρξης. Σήμερα το μονοπάτι του Ξέρξη είναι γνωστό κατά ένα μέρος του και έχει αναδειχτεί από σωστική ανασκαφή, με τη μορφή που είχε τη ρωμαϊκή περίοδο, δηλαδή πλακόστρωτο! Η αναζήτηση νέων οδών και ιδεών για την παράκαμψη των Τεμπών, φέρνει στην επικαιρότητα τον περίφημο... δρόμο, που ένα τμήμα του αποκαλύφθηκε και συντηρήθηκε γύρω στο έτος 2000. Παραμένει ακόμα σήμερα άγνωστος στους πολλούς, αν και βρίσκεται πολύ κοντά στην κοινότητα Καρυάς, εντός των ορίων του νομού Πιερίας και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί τουριστικά, προς όφελος και των δύο νομών. Εξάλλου στην προέκτασή του διέρχεται από την περιοχή της Καλλιπεύκης.
Ο πρόεδρος της κοινότητας Καρυάς κ. Αντ. Δάσσιος, ο οποίος και παλιότερα είχε αναφερθεί στο θέμα σε σχετικό ρεπορτάζ της «Ε», ανέφερε ότι γύρω στο 2000 είχαν διατεθεί 60.000.000 δραχμές, που χρησιμοποίησε η αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία της Πιερίας (ΙΣΤ’ Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων). Κι αυτό επειδή ήδη είχε αποκαλυφθεί ένα μέρος του δρόμου στις εργασίες κατασκευής του ασφάλτινου δρόμου Καρυάς- Λεπτοκαρυάς. Σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις των αρχαιολόγων ο αποκαλυφθείς δρόμος ήταν ρωμαϊκός, που πιθανότατα κατασκευάστηκε πάνω στο δρόμο (δηλαδή ένα φαρδύ μονοπάτι) που είχε χαράξει ο Ξέρξης το 480 π.Χ. Από κει πέρασε και κάπου μεταξύ Γόννων- Καλλιπεύκης κατέβηκε στη θεσσαλική πεδιάδα, ανενόχλητος από οιαδήποτε αντίσταση των Ελλήνων. Στη συνέχεια πολέμησε με τους Σπαρτιάτες στις Θερμοπύλες, σε μια από τις πιο ηρωικές μάχες της Ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας, με το Λεωνίδα και τους 300 να περνούν στην αθανασία.
Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, οι Έλληνες είχαν συγκεντρωθεί στον Ισθμό και αποφάσισαν να στείλουν δέκα χιλιάδες στρατό να κρατήσουν τα Τέμπη. Τελικά ο Ξέρξης πέρασε μέσω Ολύμπου και όταν οι συγκεντρωμένοι στα Τέμπη έμαθαν ότι ο Πέρσης βασιλιάς πέρασε πάνω από τους Γόννους κοντά στη λίμνη Ασκουρίδα της Καλλιπεύκης), γύρισαν προς τα πίσω.
Η Καλλιπεύκη, από την αρχαιότητα είχε επικοινωνία με την υπόλοιπη Θεσσαλία αλλά και τη Μακεδονία. Από κει πέρασε το 169 π.Χ. ο ύπατος Μάρκιος Φίλιππος με το στρατό του και ίσως να είναι ένας από κείνους που συνέβαλαν να πάρει το μονοπάτι του Ξέρξη τη σημερινή του μορφή. Με αφορμή το κλείσιμο των Τεμπών, ένας ξεχασμένο ιστορικό σημείο του Ολύμπου, με πρωτοβουλία και των φορέων του ν. Λάρισας, μπορεί να αναδειχτεί με τις κατάλληλες ανασκαφές.
Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ
0 ΣΚΕΨΕΙΣ:
Δημοσίευση σχολίου