Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Πόρτο Κουφό, Χαλκιδική

Το Πόρτο Κουφό είναι ένας απο τους πιο αγαπημένους μου προορισμούς. Είχα περάσει πριν πολλά χρόνια και μου φάνηκε μυστήριο το μέρος, μουντό. Μετά που άρχισα να ψαρεύω, το θυμήθηκα μια μέρα και πήγα εκεί. Αυτό ήταν, κόλλησα.
Αν σκεφτεί κανείς ότι είναι γύρω στα 150 χλμ από Θεσσαλονίκη, δεν είναι καθόλου εύκολος προορισμός (με τους δύσκολους δρόμους της Χαλκιδικής) ιδίως αν κάποιος το κάνει αυθημερόν! Πολλές φορές πήγαινα απόγευμα και έφευγα μετά τα μεσάνυχτα για να γυρίσω πίσω...
Λένε πως είναι το μεγαλύτερο φυσικό κλειστό λιμάνι της Μεσογείου ή κάτι τέτοιο. Όντως, είναι μεγάλο και έχει μικρό άνοιγμα από όπου δύσκολα περνάει ο καιρός. Έτυχε μια φορά να είμαι εκεί και να βγάλει καιρό στα ανοιχτά... δεν προλάβαιναν να μπουν μέσα οι τράτες και τα καϊκια για να προφυλαχτούν, είχα σταματήσει τα πάντα και χάζευα την αγωνία των βαρκάρηδων να προλάβουν να κρυφτούν από την καταιγίδα.
Λέγεται ακόμα πως το βάθος του ξεπερνάει τα 200 μέτρα και πως οι Γερμανοί έβαζαν εδώ μέσα τα υποβρύχιά τους. Η αλήθεια είναι πως μόνο τα πρώτα 10-20 μέτρα δίνουν μια αίσθηση για το βάθος, μετά βλέπει κανείς το απόλυτο σκοτάδι. Και αν καταδυθεί κανείς, θα τρομάξει με το μαύρο της θάλασσας.
Έχει ένα μικρό λιμάνι με κάβο όπου δένουν τα καϊκια το χειμώνα και τα ιστιοφόρα το καλοκαίρι (γίνεται χαμός από δαύτα) με όλα τα χαρακτηριστικά του λιμανιού. Με τα λαβράκια να κυκλοφορούν εκεί το χειμώνα ψάχνοντας για φαγητό, με τις τράτες να ξεψαρίζουν εκεί και να γίνεται συνήθεια στα υπόλοιπα ψάρια η ώρα του δείπνου! Μια φορά που ψαρεύαμε από το μεσημέρι, μας είπε κάποιος ντόπιος: κατά τις 6:30 τρώνε τα ψάρια εδώ, είναι μαθημένα! Και όντως με το ρολόι στις 6:30 έγινε χαμός! Το χειμώνα βγαίνουν πολύ έξω γόπες, σαφρίδια, καλαμάρια, μπαρμπούνια, λαβράκια και ψαρεύονται με μεγάλη ευχαρίστηση. Η αλήθεια είναι πως έχω χρόνια να πάω και δεν ξέρω τι κατάσταση επικρατεί τώρα.
Εκεί στο λιμάνι υπάρχουν μερικές ψαροταβέρνες όπου σερβίρεται φρέσκο ψάρι και φάγαμε πολλές φορές χωρίς να μας μείνει κανένα παράπονο. Οι άνθρωποι εκεί είναι όλο το χρόνο επαγγελματίες και είναι και μόνοι τους το χειμώνα και με άλλους χιλιάδες το καλοκαίρι, αυτό νομίζω τους κάνει πιο μυαλωμένους.
Μετά το λιμάνι και προς την παραλία, υπάρχει ένα μικρό μέρος όπου μπορεί κάποιος να κολυμπήσει εύκολα. Και αυτό γιατί στην υπόλοιπη ακτή υπάρχει ένα κομμάτι βράχου πλάτους 3-4 μέτρων που κάνει την παραλία δύσκολη για τον περισσότερο κόσμο, μένουν μόνο οι τολμηροί και αυτοί που ξέρουν. Ένα παρόμοιο κομμάτι καλό για μπάνιο υπάρχει και στο βάθος του κόλπου, όπου βρίσκονται και μερικά ξενοδοχεία. Όλη η άλλη παραλία έχει μείνει ελεύθερη και συνήθως δεν έχει κόσμο, γίνεται αυτόματα η χαρά του ψαρά! Μερικά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια υπάρχουν και στην έξοδο του χωριού προς Καλαμίτσι, όπως επίσης και μερικές καλές ταβέρνες.
Ο καιρός σ' αυτό το λιμάνι μοιάζει πολύ το καλοκαίρι από βράδυ σε βράδυ, ηρεμεί το βράδυ σε σημείο που δεν ακούγεται τίποτα όλο το βράδυ και μετά το χάραμα σηκώνεται ένα αεράκι που ταράζει πάλι τη θάλασσα. Αν θέλει κάποιος να μείνει στην παραλία με παρέα όλο το βράδυ, δε θα βρει πρόβλημα. Υπάρχουν περίπτερα και μινιμάρκετ για την προμήθεια των απαραίτητων και πρωϊ-πρωϊ περνάει ένας φούρνος με τυρόπιτες κλπ, delivery στην παραλία!
Οι μαγικές ώρες για αυτό το μέρος είναι κατά το ηλιοβασίλεμα το απόγευμα, όλο το βράδυ αν έχει φεγγάρι και το χάραμα. Λόγω του λιμανιού τα χρώματα που δημιουργούνται είναι φανταστικά. Έχω δει πολύ όμορφες φωτό αλλά δεν τις χρησιμοποιώ γιατί δεν είναι δικές μου. Το χειμώνα μαζεύονται οι ντόπιοι γύρω από φωτιές στο λιμάνι και πίνουν το κρασί και το τσίπουρό τους, έχοντας ρίξει τις πετονιές τους και περιμένοντας τα μεγάλα λαβράκια! Ήμουν τυχερός να δω να βγαίνουν μερικά τέτοια, ήταν μεγάλα! Επίσης το λιμάνι κρατάει πολλά χταπόδια!
Φαντάζομαι για τους Θεσσαλονικείς και Χαλκιδικιώτες το Πόρτο Κουφό δεν θα θεωρείται in & cool μέρος λόγω της κακής θάλασσας που έχει (βράχια έξω). Προσωπικά θα ήθελα πολύ να είχα έστω και 10 τμέτρα εκεί για να βάζω το κεφάλι μου κάθε χρόνο το καλοκαίρι.

Προσθήκη 4-9-09: Βλέπω ότι έρχονται πολλοί επισκέπτες στην ανάρτηση αυτή που ψάχνουν κατάλυμα για το Πόρτο Κουφό. Ορίστε λοιπόν, για εσάς μια λίστα με όλους του επαγγελματίες του λιμανιού:

4 ΣΚΕΨΕΙΣ:

Basano 7/8/09, 10:10 μ.μ.  

Τελικα ολο ωραιες ιδεες εισαι... μια και δεν παμε διακοπες τουλαχιστον ας τις ονειρευτουμε μεσω του blog σου! Να εισαι καλα και να προχωρας παντα ετσι :) Καλο ξημερωμα!

Basano 8/8/09, 12:47 π.μ.  

Ζω…

– Δε φοβάσαι που θα πεθάνεις;

– Σήμερα πάντως ζω! Σου σφίγγω τα χέρια, σε κοιτάζω στα μάτια. Μην αφήνεις ποτέ σου το σήμερα να μαραίνεται. Μην αφήνεις τη ζωή να χάνεται σαν την άμμο μέσα από τα δάκτυλά σου. Ζήσε. Κατάλαβες; Ζήσε! Μη βάζεις το σήμερα ενέχυρο σ' αυτό που εννοούνε μερικοί μουχλιασμένο Αύριο. Το Σήμερα είναι δικό σου, φίλε. Αγάπησέ το!

nina 8/8/09, 7:37 π.μ.  

s eyharisto Geman gia ta iperoha taksidia pou mas kanis..

Ionathan 8/8/09, 10:31 π.μ.  

Αγαπητή Σούλη,

δεν υπάρχει καλύτερη απάντηση στην ερώτηση: "Δε φοβάσαι που θα πεθάνεις;"

από αυτή που δίνεις εδώ. Θα την εμπεδώσω για να την απαντάω κι εγώ, πολύ μου άρεσε!

Να είσαι καλά.

ΥΓ: Νίνα, είσαι κοντά από Χαλκιδική, πετάξου μια βόλτα ;-)

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008, mail@me

Back to TOP  

SYNC BLOGS
free website stats program