Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Παρενέργειες Χημειοθεραπειών (Updated)

Θα κάνω μια απόπειρα να πω δυο λόγια για τις παρενέργειες των χημειοθεραπειών. Άλλωστε, αν δεν υπήρχαν αυτές, τότε όλα θα ήταν πιο εύκολα και είναι τυχεροί αυτοί που έχουν λίγες παρενέργειες (όλο τους ακούω αλλά δεν τους βλέπω...).

Να ζητήσω:

1) Αν κάποιος δεν έχει καμιά σχέση με τον καρκίνο, να κλείσει το παράθυρο και να φύγει από αυτό το site, δεν υπάρχει κανείς λόγος για να προχωρήσει παρακάτω.

2) Αναφέρομαι αποκλειστικά σε Μη Μικροκυτταρικό Καρκίνο του Πνεύμονα, οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα είναι διαφορετική.
Προχωρώντας, παραθέτω μια εικόνα για να γίνει αντιληπτό πως "έφτασαν" σε μένα αυτές οι παρενέργειες των τριών σχημάτων που ακολούθησα (το 3ο είναι στην αρχή ακόμα):

Για να γίνει αντιληπτό:

1) το πρώτο σχήμα με το Taxotere θεωρώ πως ήταν βαρύ μεν (μεγάλη τοξικότητα του Taxotere) αλλά λόγω της καθαρότητας του οργανισμού από φάρμακα, το φάρμακο έγινε πιο εύκολα ανεκτό. Πιστεύω πως για αυτό το λόγο το χορηγούν πρώτο...

2) το δεύτερο σχήμα με Gemzar ήταν αρκετά "μαλακό" και αποτελεσματικό. Ακόμα και αν η λήψη γίνονταν κάθε 21 ημέρες και 7 (το Gemzar μόνο του) το συγκεκριμένο σκεύασμα έγινε πολύ καλά ανεκτό από τον οργανισμό μου και μου έφερνε λίγες παρενέργειες.

3) το τρίτο σχήμα, περιλαμβάνει δύο δύσκολα/βαριά φάρμακα όπως έχω καταλάβει, το Alimta και το Cisplatin. Η Σισπλατίνη θεωρείται το πιο εμετογόνο χημειοθεραπευτικό και το Alimta προκαλεί εξάντληση. Μέχρι στιγμής εμένα με έχει βγάλει εκτός ανταγωνισμού και ας έχουν περάσει επτά ημέρες από τη λήψη!

Παραθέτω συνδέσμους για τα προαναφερθέντα φάρμακα:


Σημειώνω πως θα πρέπει κάποιος να διαβάσει τα Data sheet των φαρμάκων και να δώσει την απαραίτητη βαρύτητα που χρειάζεται. Για παράδειγμα, στις παρενέργειες αναφέρονται ποσοστά στους 100, στους 1000 κλπ κλπ. Παρακαλώ δώστε σημασία σε αυτά για να μη σας πιάσει πανικός.

Θα ήθελα όμως να γίνω πιο συγκεκριμένος και να δώσω μερικές οδηγίες/συμβουλές σε ανθρώπους που θα ξεκινήσουν κάποια στιγμή ΧΜΘ και θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις παρενέργειες:

Α) Ρωτήστε τους γιατρούς σας για το τι μπορείτε και πρέπει να κάνετε (αν πάρετε σαφείς απαντήσεις, μην προχωρήσετε παρακάτω...)

Εξαιρώ τις ακτινοθεραπείες, γιατί δεν έχω κάνει, και λέω πως οι συνηθισμένες παρενέργειες των ΧΜΘ είναι: κούραση/κατατονία, ναυτία, τάση για εμετό, άφθες στο στόμα, σπυράκια στο σώμα, λήψη βάρους, ραγάδες (από τις κορτιζόνες), δυσκοιλιότητα, τυμπανισμός και άλλες, αν θυμηθώ θα τις αναφέρω πάλι.

Για μένα οι χειρότερες ήταν: ναυτία, δυσκοιλιότητα, τυμπανισμός και τέλος η κούραση! Για την καλή αντιμετώπιση θα έδινα τις εξής συμβουλές:


  1. Αν θέλετε να αποφύγετε τη ναυτία και τους εμετούς, μην τρώτε τις πρώτες ώρες/ημέρα της ΧΜΘ. Προσπαθήστε να κρατήσετε το στομάχι σας όσο πιο άδειο γίνεται. Όταν περάσει η μπόρα, θα έρθει μια πείνα που θα σας οδηγήσει από μόνη της στο ψυγείο.  


  2. Κρατήστε ένα καλό, σταθερό, σωστό πρόγραμμα με τα αντιεμετικά. Zofron, Primperan και ότι άλλο σας έχει συνταγογραφηθεί, πάρτε τα όπως πρέπει, έχει σημασία το σωστό timing.

  3. Συνήθως όταν φεύγουν τα δύο πρώτα συμπτώματα, έρχεται η δυσκοιλιότητα και ο τυμπανισμός. Σοβαρή συμβουλή: μην προσπαθείτε με τροφές, καφέ κλπ κλπ να κάνετε το έντερό σας να "δουλέψει", εμπιστευτείτε τον "ειδικό". Υπάρχει το Γάλα Μαγνησίας (είναι λίγο απότομο και βάρβαρο αλλά έχει αποτέλεσμα) και μετά Dufalac σε συνδυασμό με το Dulcolax. Σε μένα το Dulcolax παρουσίασε προβλήματα όταν αναγκάστηκα να το παίρνω για καιρό. Να κάνω μια νέα προσθήκη εδώ που προέρχεται από νέα αντιμετώπιση στο θέμα της δυσκοιλιότητας-τυμπανισμού. Η πρώτη αντιμετώπιση καλό θα ήταν να γίνεται με την εμφάνιση του προβλήματος και με τη χρήση Duphalac. Είναι σιρόπι (γλυκό χωρίς παράξενη γεύση) και η δόση του αναφέρεται σε ml x φορές την ημέρα. Αν γίνει λήψη με αυτό τον τρόπο, πιστεύω ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα σε 1-1.5 ημέρα. Από κει και πέρα, υπάρχει η δόση συντήρησης για να συνεχίσει το έντερο να "αποδίδει" όπως θα έπρεπε. Κάποια στιγμή θα φύγει το πρόβλημα και δε θα το χρειάζεστε άλλο.
Να προσθέσω πως το Duphalac σας δίνει ευκαιρία επιλογής της στιγμής που θα διαβάσετε την εφημερίδα σας στην τουαλέτα (σικ) ενώ το Dulcolax δεν το κάνει... είναι απότομο ;-)
Αν φύγουν και αυτά, είστε ελεύθεροι πάλι για να φάτε περίπου... ότι θέλετε. Είναι καιρός να ξεκινήσετε να προετοιμάζετε τον εαυτό σας για την επόμενη ΧΜΘ...

Στις 5/8/09 προσθέτω:

είναι συνηθισμένη παρενέργεια το "κάψιμο" στις πατούσες των ποδιών, η αίσθηση ότι καίνε. Αυτό αντιμετωπίζεται με κάποιες ενυδατικές κρέμες, εμένα με βοήθησε μια κρέμα της Garnier νομίζω, για τα πόδια. Μιλάμε για αντιμετώπιση όταν τα συμπτώματα έχουν προχωρήσει... Να συμπληρώσω εδώ κάτι πολύ σημαντικό, ο πόνος αυτός είναι νευροπαθητικός και αναλόγως τον άνθρωπο (ηλικία κλπ) μπορεί να εμφανιστεί σε χειρότερες μορφές. Για τέτοιου είδους προβλήματα, μπορείτε να επισκεφθείτε κάποιο Ιατρείο Πόνου. 

Επίσης: είναι συνηθισμένο πρόβλημα τις πρώτες μέρες των ΧΜΘ να μην μπορεί ο ασθενής να πλύνει τα δόντια του γιατί του φέρνει τάση για έμετο. Σε ξένα site αναφέρουν πως κάνουν πλύσεις με σόδα κλπ. Εγώ δεν έκανα τίποτα, άπλυτος 2-3 μέρες μέχρι να περάσει η ναυτία. Να γνωρίζετε πάντως πως εκείνες τις μέρες το βούρτσισμα των δοντιών προκαλεί έντονη τάση για εμετό, αποφύγετέ το!

Κι εδώ ήμαστε πάλι...

Προσθήκη 28/8/09: Βλέπω ότι πολλοί ψάχνουν για τις παρενέργειες του Avastin. Να αναφέρω τη δική μου εμπειρία: το Avastin το πήρα μαζί με όλα τα σχήματα (Taxotere, Gemzar, Alimta) αλλά το πήρα και μόνο του σαν συντήρηση (δίνεται και έτσι). Οι παρενέργειες που δίνει το Avastin είναι αιμοραγία των αγγείων στη μύτη και αργότερα στα ούλα. Όσο περνάει ο καιρός και οι θεραπείες, τα φαινόμενα γίνονται πιο έντονα και παρουσιάζονται στις 10-15 τελευταίες μέρες των θεραπειών. Δεν είναι κάτι τρομερό όμως. Όταν όμως έπαιρνα το Avastin μόνο του, τα φαινόμενα αυτά ήταν ελάχιστα εως αμελητέα. Υποθέτω ότι οι παρενέργειες αυτές "έπαιρναν δύναμη" και από τα υπόλοιπα φάρμακα.

Να γνωρίζετε πως όσοι λαμβάνουν για πολύ καιρό το Avastin πρέπει να ελέγχουν τα ούρα τους (δε μου είπαν τι εξετάσεις θα μου έκαναν, θα το ψάξω) όπως επίσης η σοβαρότερη παρενέργεια που μπορεί να παρουσιάσει το Avastin είναι η ρήξη στομάχου (αιμορραγία), σπάνιο μεν, έχει συμβεί δε. Το αναφέρω και αλλού αλλά για να μη χαθεί: η πνευμονική εμβολή την οποία έπαθα, οι ογκολόγοι την αποδίδουν κατά 90% στο Avastin, αυτό προκαλεί θρομβώσεις. Έχετέ το στο νου σας!

ΥΓ: Μην ξεχνάτε πως όλα τα παραπάνω δύναται να είναι υποκειμενικά και να εμφανιστούν διαφορετικά στον καθένα!

22 ΣΚΕΨΕΙΣ:

Ionathan 5/8/09, 10:39 π.μ.  

sundy 5 Αύγουστος 2009 1:22 πμ

Για τις χημειοθεραπείες να πω την γνώμη μου, πήρα Taxol, ανήκει στις Ταξάνες, όπως και το πρώτο σχήμα σου.
Ρωτάω επειδή μας απέκλεισες εμάς με τους άλλους καρκίνους.

Καληνύχτα
sundy

Sundy,

το ξέρω το Taxol, πρέπει να είναι περίπου το ίδιο με το Taxotere. Δεν σας απέκλεισα σε καμία έννοια απλά δε θέλω κάποιος να συνδέσει ανόμοια πράγματα, ο φόβος βλέπεις. Εσύ καταλαβαίνεις...

Γιώργος

Ανώνυμος 5/8/09, 2:07 μ.μ.  

Είσαι 33 ετών και έχεις NSCLC;!;!
Πότε άρχισες το κάπνισμα;

Ανώνυμος 5/8/09, 2:28 μ.μ.  

Ποιός ηλίθιος ανώνυμος το έγραψε αυτό;
Ο/η άσχετος νομίζει ότι μόνο οι γέροι παθαίνουν καρκίνο;
Να του/της πω ότι και αυτός/αυτή κινδυνεύει όπως όλοι μας, μπας και σκεφτεί την άλλη φορά πριν γράψει ξανά καμμιά μ@λ@κία;
Την ψωνίζω ρε παιδιά με την βλακεία που κυκλοφορεί!
Μαζέψτε τον ή την.
Μια ''ψωνισμένη'' sundy

Ανώνυμος 5/8/09, 2:36 μ.μ.  

Είπα πουθενά ότι μόνο οι γέροι παθαίνουν καρκίνο;
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι κατά βάση καρκίνος που εμφανίζεται στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων σε άτομα ηλικίας άνω των 40, συνήθως από τα 60 και πάνω.
Ο καρκίνος του πνεύμονα ήταν ανύπαρκτη ασθένεια μέχρι το 1800, όταν άρχισε το κάπνισμα σαν μόδα. Αυτό κάτι μπορεί να λέει για το αν έχω τις ίδιες πιθανότητες όπως "όλοι οι άλλοι" για να πάθω καρκίνο του πνεύμονα. Τον καρκίνο δεν στον στέλνει ο Θεός ή η μοίρα σου.
Έλεος πια με αυτό το ψέμα. Κουραστήκαμε.

Ανώνυμος 5/8/09, 3:13 μ.μ.  

Δηλαδή αν σε κατάλαβα φταίω άπό πάνω που αρρώστησα, εγώ τον προκάλεσα. Μην τρελλαθούμε κιόλας. Και άνοιξε κανά ιντερνέτι να δεις πόσο έχουν κατέβει οι ηλικίες. ξέρω 22 χρονών κοπέλα με μαστεκτομή. Και ένα από τα νεότερα κορίτσια με καρκίνο του μαστού είναι 13 χρονών. Και δεν μιλάω για παιδιατρικούς καρκίνους.
Πες μας και από πάνω ότι φταίμε;

Ανώνυμος 5/8/09, 3:16 μ.μ.  

Υ.Γ.
Δεν αμφισβήτησα την σχέση του πνεύμονα με το τσιγάρο, αλλά υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη μερίδα ανθρώπων που αρρώστησαν χωρίς να καπνίσουν ποτέ και με υγιεινούς τρόπους ζωής.
Πες μας τώρα ότι όλοι εμείς προκαλέσαμε τον καρκίνο μας.

Ανώνυμος 5/8/09, 3:40 μ.μ.  

-Δε μίλησα ποτέ για παιδικούς καρκίνους ή για καρκίνο του μαστού. -Φυσικά και υπάρχει μερίδα ανθρώπων που αρρώστησαν από καρκίνο του πνεύμονα χωρίς να έχουν καπνίσει ποτέ. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσουμε να καπνίζουμε κιόλας. Το ποσοστό αυτών των ανθρώπων είναι μικρό (γύρω στο 13%) και αποδίδεται σε άλλους παράγοντες, όπως στο παθητικό κάπνισμα, στην έκθεση σε ραδόνιο ή αμίαντο ή στη μακροχρόνια έκθεση σε μολυσμένο περιβάλλον του αέρα ή σε συνδυασμό των παραπάνω.
Και σόρρυ αν επιμένω, αλλά ναι πιστεύω ότι οι ίδιοι οι καρκινοπαθείς έχουν προκαλέσει τους καρκίνους τους. Λίγοι είναι οι καρκίνοι που οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στα γονίδια. Φυσικά σε κανέναν άνθρωπο στο κόσμο δεν αξίζει να σηκώνει αυτό το ανυπέρβλητο φορτίο με τις απεχθείς χημειοθεραπείες-δηλητήρια ή τις χειρουργικές επεμβάσεις ή ακτινοθεραπείες, που στη πλειοψηφία των ασθενών λίγη βοήθεια προσφέρουν, λίγους μήνες ζωής παραπάνω με υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής.

Ανώνυμος 5/8/09, 3:57 μ.μ.  

Ευχαριστούμε ανώνυμε,
που μας ενημερώνεις για πράγματα που δεν ξέρουμε.
Φρόντισε λοιπόν να μείνεις εσύ υγιής, αφού εμείς είμασταν τόσο ηλίθιοι που προκαλέσαμε τον καρκόνο μας.
Φάνηκε αμέσως από το ύφος και την υπεροψία σου απέναντί μας ότι δεν πάσχεις και μας θεωρείς κατώτερα όντα σε νοημοσύνη, ενώ εσύ ο/η έξυπνος ξέρεις να φυλαχτείς.
Μέχρις εδώ, δεν έχει νόημα.
Ευχαριστώ, γιατί μετά τις μπάτσες της ζωής έρχονται κάποιοι σαν εσένα να μας αποτελειώσουν.

Ionathan 5/8/09, 4:24 μ.μ.  

Άργησα να δω τα post του Ανώνυμου (μπορείς και τώρα να μας πεις ένα nickname έστω) αλλιώς δε θα είχε φτάσει εδώ η κουβέντα.

Να απαντήσω Ανώνυμε πως δεν ήμουν καπνιστής!

Να σε ενημερώσω παράλληλα πως το Αδενοκαρκίνωμα NSCLC έχει τη μικρότερη συσχέτιση με το κάπνισμα αλλά βλέποντας την πίστη με την οποία τεκμηριώνεις τα επιχειρήματά σου, απορώ που δεν το γνωρίζεις. Δεν το έχεις μάλλον, για αυτό, όποιος το έχει τα ψάχνει και τα μαθαίνει.

Μάθε επίσης πως τα παγκόσμια στατιστικά για NSCLC στις ηλικίες 30-40 χρονών είναι 2 τοις χιλίοις. Όσον αφορά στους καρκινοπαθείς του πνεύμονα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ, προφανώς κι αυτό δεν το ξέρεις γιατί δεν το έχεις και δεν χρειάστηκε να το ψάξεις...

Οι απόψεις σου είναι μονόπλευρες και ήταν λάθος σου να γράψεις εδώ γιατί δεν έχεις να προσφέρεις κάτι πάρα μόνο να κινήσεις την περιέργειά σου, πόσα χρόνια έχω που καπνίζω. Δεν μπορώ να πω, έχεις κάποιες γνώσεις, περί ραδονίου, αμιάντου, γονιδίων, όσα έχουν δηλαδή όσοι έχουν ασχοληθεί πέντε μέρες στο internet ψάχνοντας για τον καρκίνο.

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνεις είναι να συνεχίσεις να πιστεύεις πως οι καρκινοπαθείς έχουν προκαλέσει τον καρκίνο τους. Αν θες, να σε πάρω μια βόλτα στην επόμενη ΧΜΘ να δεις μικρά παιδιά ή μη καπνιστές ή γυναίκες που μόλις γέννησαν και χίλιες άλλες δυό περιπτώσεις που έχουν καρκίνο και σε καμία περίπτωση δεν τον έχουν προκαλέσει.

Αν θες να συνεχίσεις να έχεις λόγο εδώ, γράψε το όνομά σου και κάνε εμφανή την ταυτότητά σου.

Γιώργος.

Ανθούλα 5/8/09, 4:46 μ.μ.  

Καλά του τα είπατε του ανώνυμου!
Να αγιάσει το στοματάκι σας!!!!!!

Ανώνυμος 5/8/09, 6:22 μ.μ.  

Δεν γράφεις στο αρχικό ποστ σου ότι έχεις αδενοκαρκίνωμα, απ΄όσο πρόσεξα τουλάχιστον. Έτσι κι αλλιώς και το αδενοκαρκίνωμα οφείλεται κατά συντριπτικό ποσοστό στο κάπνισμα. Έχω μιλήσει με δεκάδες ασθενείς που έχουν καρκίνο του πνεύμονα, μέσω ίντερνετ. Κανείς δεν παραδέχθηκε ότι κάπνιζε, όσοι το παραδέχονταν, ισχυρίζονταν ότι το έχουν κόψει (ΟΚ μετά τη διάγνωση οι περισσότεροι το κόβουν αν έχουν κάποια στοιχειώδη νοημοσύνη). Επίσης κατανοώ ότι οι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα στιγματίζονται κοινωνικά περισσότερο από κάθε άλλον καρκινοπαθή γιατί ο κόσμος νιώθει λιγότερη συμπάθεια για κάποιον που νόσησε από καρκίνο του πνεύμονα, λόγω της μακροχρόνιας έκθεσης στον καπνό του τσιγάρου και της εύκολης πρόληψής του. Τα πράγματα είναι απλά: stop smoking. stop lung cancer, αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να περνάμε και ειδικά οι νοσούντες.

Ionathan 5/8/09, 6:59 μ.μ.  

Ανώνυμε,

αν μπορείς να μου βρεις τις μελέτες που αναφέρουν πως το αδενοκαρκίνωμα οφείλεται κατά συντριπτικό ποσοστό στο κάπνισμα... Δε με απασχολεί αν έχεις σχέση με το χώρο της υγείας, το κακό με σένα είναι πως δεν έχεις κάτι να προσφέρεις! Αυτό δεν καταλαβαίνεις! Κι εγώ προτρέπω τον κόσμο να μην καπνίζει αλλά το βλέπω από άλλη σκοπιά. Εσύ έρχεσαι σαν κριτής και τιμωρός (εμένα δε μου κάνεις τζα να ξέρεις...) για να το παίξεις έξυπνος και μόνο.

Δεν θα ψάξω να καταλάβω ποιες είναι οι ψυχολογικές σου στενώσεις που σε οδηγούν σε αυτή τη συμπεριφορά, υπάρχουν επαγγελματίες για να σε βοηθήσουν!

Επίσης, επειδή εδώ είναι το σπίτι μου και δεν έδειξες ένα όνομα όπως σου ζήτησα, θα ξαναγράψεις όταν θα έχεις τα αρχίδια να βάλεις ταυτότητα στα γραφόμενά σου.

Τέλος, αφήνω όλα τα σχόλιά σου άθικτα, για να βλέπει ο κόσμος τι μαλ@κες μας περιτριγυρίζουν! Φαντάσου τώρα να είσαι γιατρουδάκος και να είσαι εσύ που ασχολείσαι με τους καρκινοπαθείς!!!

ΥΓ: Κάνε την υγιεινή ζωή σου και έλπιζε καημένε πως μόνον μη καπνίζοντας έχεις αποφύγει και τον καρκίνο!

Ανώνυμος 5/8/09, 11:17 μ.μ.  

Geman,
είσαι και ο πρώτος.
Με άφησε αρχικά άφωνη η τόση σου ευγένεια μπροστά σε μια τέτοια αγενή συμπεριφορά.
Εγώ είδες, δεν μπόρεσα να συγκρατηθώ, αλλά εσύ είσαι τζεντλεμαν! Κύριος! Έδωσες πρώτα μια ευκαιρία.
Δεν πιστεύω ότι είναι γιατρός. Υπάρχουν και μακάκες γιατροί, αλλά όχι και τόσο. Έχω μια υποψία... μακάρι να πέφτω έξω...

MAIRH 23/9/09, 10:46 μ.μ.  

γεια σασ ειμαι η μαιρη δεν ειμαι η αμμεση παθουσα αλλα σημερα αρχησε ο 1 ος κυκλοσ χμθ ο μπαμπασ μου θα ηθελα να με βοηθησετε αν κ εσεισ μπορειτε που τα περασατε εχει καρκινο στον πνευμονα .εγινε αφαιρεση πριν 40 μερεσ κ ξεκηνησαμε προληπτηκεσ χμθ 4 κυκλων με πλατινα γνωριζετε παρενεργιεσ???

Ionathan 23/9/09, 11:07 μ.μ.  

Μαίρη,

να σου ευχηθώ καλή επιτυχία καταρχήν!

Δεν μπορώ να σου πω παρενέργειες για την πλατίνα (είναι καρμποπλατίνα ή σισπλατίνα;) γιατί δεν την πήρα ποτέ μόνη της αλλά μαζί με άλλο ένα ΧΜΘπευτικό φάρμακο και άλλα 2 συνοδευτικά. Οπότε οι παρενέργειες είναι περισσότερες όταν είναι πολλά τα φάρμακα.

Από το link που έχω για τις πλατίνες μπορείς να διαβάσεις γενικά για παρενέργειες αλλά τυπικά θα σου πω: λίγη κούραση, λίγη ναυτία και ίσως μερικές άλλες. Αλλά 4 κύκλοι είναι λίγοι, θα περάσουν γρήγορα και νομίζω πως την πλατίνα την δίνουν κάθε Παρασκευή, γιατί δεν έχει πολλές παρενέργειες (αντί 21 ημέρες που δίνονται τα περισσότερα ΧΜΘπευτικά φάρμακα).

Εδώ είμαι αν θες να ρωτήσεις κάτι άλλο, καλή επιτυχία εύχομαι και πάλι, περαστικά!

Γιώργος

Valkyrja 2/2/10, 1:23 μ.μ.  

Καλησπέρα σε όλους,

Θα ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις σχετικά με τις παρενέργειες του Taxotere. Κατ'αρχήν δεν είμαι άμμεση παθούσα αλλά η μητέρα μου. Είχε καρκίνο στον αριστερό πνεύμονα τον οποίο - ευτυχώς - ανακάλυψε γιατί ακουμπούσε σε ενα πλευρό και της προκαλούσε πόνο στο χέρι! Ο όγκος αφαιρέθηκε πέρσυ τον Μάιο και στη συνέχεια έκανε 8 κύκλους ΧΜΘ GemCarbo. Λόγω του ότι βρέθηκε ένας επιπλέον όγκος - μετάσταση αυτού του πνεύμονα - στην δεξιά μπροστινή μεριά ανάμεσα σε 3ο και 4ο πλευρό, χρειάστηκε να κάνει επιπλέον 20 ακτινοβολίες. Και αυτόν τον ανακάλυψε γιατί ακουμπούσε σε ένα νεύρο του χεριού με αποτέλεσμα να πονάει.
όταν ξεκίνησε τις ακτινοβολίες εκανε και την PET scan που έδειξε πιθανό πρόβλημα σε λεμφαδένες της γύρω περιοχής. Πριν από 20 μέρες ο ένας από τους προβληματικούς λεμφαδένες στην περιοχή της βάσης του λαιμού (εκτός πεδίου ακτινοβολίας) αρχισε να την ενοχλεί και ξεκίνησε ΧΜΘ με Taxotere που αρχικά το υπολογίζουν ότι θα είναι για 4 κύκλους.
Αυτη τη στιγμή είμαστε στην 6 μέρα από τον 1ο κύκλο και είναι στο κρεβάτι με αισθημα κούρασης, ατονία και πόνους στα ακρα - ακόμα και τα νυχια - και στη μέση, θολουρα σε σημείο να δυσκολεύεται να οδηγήσει. εχω διαβάσει ό,τι υλικό υπάρχει στο internet για το Taxotere και αναφέρονται τα παραπάνω. Να σημειώσω εδω οτι και στο GemCarbo αυτο που ειχε κυριως ηταν κούραση, ατονία και θολουρα.

Συγνωμη αν σας κουρασα με τα παραπανω, αλλά θα ήθελα αν γίνεται να μου πείτε τι παρενέργειες γνωρίζετε για το Taxotere.

Η ψυχολογία της είναι αυτή τη στιγμή σε τέτοια επίπεδα που οποιοσδήποτε πόνος εμφανίζεται αμέσως τον συνδέει με υπαρξη και άλλου όγκου.

Σας ευχαριστώ πολύ

Ionathan 2/2/10, 2:21 μ.μ.  

Βαλκυρία,

να ευχηθώ καταρχήν υγεία στη μαμά σου και κουράγιο για εσάς.

Κρατάω πως:

1. ο όγκος αφαιρέθηκε και ακολούθησαν ΧΜΘ με Carbo/Gemzar

2. η μετάσταση βρέθηκε δεξιά (δεν κατάλαβα που ακριβώς) και αντιμετωπίστηκε με ακτινοθεραπείες

3. από το PET SCAN βρέθηκαν και πιθανοί λεμφαδένες διηθημένοι, άρχισε να έχει ενόχληση από έναν και ξεκίνησε ΧΜΘ με Taxotere για να αντιμετωπιστεί

Όπως λες έχεις διαβάσει πολλά για το Taxotere (ίδιο με το Taxol, Ταξάνες) το οποίο είναι κυτταροστατικό. Έχω την εντύπωση πως θεωρείται από τα δυνατά, βαριά ΧΜΘ φάρμακα που προκαλεί και δύσκολες παρενέργειες. Αυτές έχουν να κάνουν όμως και με τον άνθρωπο, είναι δεδομένο πως ο κάθε οργανισμός δέχεται με άλλο τρόπο τα φάρμακα αυτά.

Η κούραση, ατονία είναι κλασσικές παρενέργειες. Οι πόνοι στα άκρα προκαλούνται πολλές φορές από τα ΧΜΘ φάρμακα αποκλειστικά και αν είναι έντονοι ίσως θα πρέπει να ρωτήσεις τον γιατρό για να ελέγξεις αν πρόκειται για νευροπαθητικό πόνο. Εγώ παρουσίασα αυτόν τον πόνο, άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας τον περνούν πιο δύσκολα. Αντιμετωπίζεται όμως με φάρμακα, αρκετά αποτελεσματικά θα έλεγα. Πόνοι στα χέρια, τσιμπιές, σουβλιές σε πόδια, χέρια, ώμους και πόνος σαν κάψιμο στις πατούσες, έχει κάτι τέτοιο;

Και ο πόνος στα νύχια είναι συνηθισμένος, πολλές φορές κυρτώνουν, αδυνατίζουν, πέφτουν, αναλόγως.

Όσον αφορά στη θολούρα, δεν είναι παράξενο, αν κάποιος έχει έντονες παρενέργειες θα το νιώσει και αυτό. Προσωπικά πέρασα τις περισσότερες μέρες μετά τις ΧΜΘ στο κρεβάτι κοιμώμενος, δεν μου πέρναγε καν από το μυαλό να οδηγήσω...

Όσο για τους φόβους της μαμάς σου, δίκαια είναι φοβισμένη από τη στιγμή που έχει αντιμετωπίσει μεταστάσεις ως τώρα. Νομίζω όμως πως οι λεμφαδένες αντιμετωπίζονται ευκολότερα, εμένα καθάρισαν όλοι μέσω των φαρμάκων.

Δες λοιπόν αν μπορείς να κάνεις ταυτοποίηση του πόνου αυτού με τον περιφερικό νευροπαθητικό πόνο (πέρα από τους ογκολόγους γνωρίζουν και στα Ιατρεία Πόνου) για να βρεις και την αντιμετώπιση.

ΥΓ: Το Taxotere δίνεται συνήθως σε έξι κύκλους, έχε το εσύ στο νου σου αντί για το τέσσερα, δε χρειάζεται βέβαια να το βάλει στο μυαλό της από τώρα, θα σας πουν οι γιατροί αργότερα.

ΥΓ1: Σου εύχομαι τα καλύτερα, αν δεν σε ικανοποίησε η απάντησή μου, γράψε μου πάλι.

γιώργος

roseberry 2/2/10, 4:55 μ.μ.  

Βαλκυρία,καλή επιτυχία στη μαμά σου και κουράγιο. Από καθαρά προσωπική μου εμπειρία (σε ένα μήνα περίπου ολοκληρώνω 6 κύκλους ΧΜΘ με Taxotere Gemsar Avastin)εκτός από αλωπεκία μπορώ να σου πώ ότι μου παρουσιάστηκε κάποια στιγμή δερματίτιδα στα χέρια, στο πρόσωπο και στο λαιμό, που συνοδεύοταν από αίσθημα καύσου,ξεφλούδισμα και κοκκινίλες και απαιτούσε εκτίμηση από δερματολόγο και τελικώς την χρήση μπόλικης κρέμας για την ανακούφιση των παραπάνω συμπτωμάτων. Επίσης, μου παρουσιάστηκε δακρύροια,και επηρεάστηκαν σε σημαντικό βαθμό τα νύχια των χεριών μου,καθώς κιτρίνισαν και σκλήρυναν. Ιδίως τα δερματικά και τα νύχια αποδόθηκαν από τους γιατρούς στο Taxotere. Σου υπενθυμίζω όπως και ο Γιώργος ότι οι παρενέργειες δεν είναι κοινές για όλους, και οργανισμός από οργανισμό διαφέρει.

Valkyrja 3/2/10, 11:21 π.μ.  

Καταρχήν σας ευχαριστώ πολύ για την υποστήριξη και ανταπόκρισή σας!
Ειναι πολύ σημαντικό να μπορείς να μοιράζεσαι ερωτήματα και σκέψεις με ανθρώπους που κατανοούν τετοιες καταστάσεις..το στενάχωρο είναι οτι συνήθως για να κατανοήσουμε πρέπει και να 'μπούμε' μέσα στο πρόβλημα - είτε εμείς είτε κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο..

θα θελα να κάνω μια επιπλέον ερώτηση..με τη ΧΜΘ ειναι λογικο να επανεμφανίζεται ο πόνος στο σημείο που είχε γίνει η ακτινοβολία?

σας ευχαριστώ

Ionathan 3/2/10, 11:42 π.μ.  

Βαλκυρία,

δεν γνωρίζω για το συγκεκριμένο θέμα, δεν έχω κάνει ακτινοθεραπείες και δεν μπορώ να σου πω. Ίσως βρεθεί κάποιος να έχει άποψη, αλλιώς ρώτα κάποιον γιατρό με την 1η ευκαιρία.

Να είστε καλά.

Ανώνυμος 19/4/10, 1:18 μ.μ.  

καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτησω κάτι. Η μητέρα μου είχε καρκίνο και μετά από αφαίρεσει και χημειοθεραπείες όλα τώρα είναι μια χαρά. Αλλά δυστυχώς μετά τις χημειοθεραπείες άρχισαν να της πονάνε πάρα πολύ τα χέρια και πόδια. Σήμερα της είναι πολύ δύσκολο να περπατήσει αλλά και να πιάσει με τα δάχτυλά της. Δυστυχώς δεν ξέρω πιο φάρμακο έπαιρνε. Μήπως έχετε να προτείνετε κάτι να να αρχίσει να φέυγει ο πόνος και το μούδιασμα. Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

Ionathan 19/4/10, 8:44 μ.μ.  

Αγαπητή Σία,

από την μικρή προσωπική μου εμπειρία από αυτούς τους πόνους, μου ακούγεται σαν περιφερικός νευροπαθητικός πόνος, ίσως είναι τέτοιος. Ο σωστός δρόμος είναι να μιλήσετε με τον ογκολόγο της μαμάς σου και σε συνεργασία με αυτόν, θα είναι καλύτερα να απευθυνθείτε σε κάποιο Ιατρείο Πόνου. Θα βρείτε εύκολα/δύσκολα σε δημόσια νοσοκομεία, ανάλογα με το που μένετε.

Αν θέλεις διάβασα τα άρθρα που έχω παραθέσει για τον τύπο αυτού του πόνου, για να δεις αν ταιριάζει με αυτόν της μαμάς σου.

Να είστε καλά, περαστικά της εύχομαι.

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008, mail@me

Back to TOP  

SYNC BLOGS
free website stats program