Καρκίνος του Πνεύμονα
Δεν κλείνουμε τα μάτια, ορίστε ένα επιστημονικό άρθρο για τον καρκίνο του πνεύμονα και το κάπνισμα:
Καρκίνος του Πνεύμονα & Κάπνισμα
Καρκίνος του Πνεύμονα
Τα περισσότερα κακοήθη νεοπλάσματα των πνευμόνων (>90%) προκαλούνται από τον νεοπλασματικό μετασχηματισμό των φυσιολογικών επιθηλιακών κυττάρων, που καλύπτουν εσωτερικά τους βρόγχους και γι’ αυτό συχνά χρησιμοποιείται ο όρος «βρογχογενές καρκίνωμα» ή «καρκίνος του πνεύμονα».
Περισσότερα από 1.500.000 νέα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα διαγιγνώσκονται παγκοσμίως ανά έτος. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο 7.000 άτομα πεθαίνουν από τη νόσο. Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα εμφανίζει τη μεγαλύτερη συχνότητα καρκίνου του πνεύμονα σε ηλικίες κάτω των 45 ετών.
Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου εξαιτίας του καρκίνου, προκαλώντας μεγαλύτερη θνητότητα από εκείνη, που προκαλούν αθροιστικά ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη. Καρκίνος του Πνεύμονα & Κάπνισμα
Είναι αλήθεια, ότι δεν είναι καπνιστές όλοι οι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα. Ακόμα είναι αλήθεια ότι δεν προσβάλλονται από τη νόσο όλοι ανεξαιρέτως οι καπνιστές.
Ωστόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι ο καρκίνος των πνευμόνων αποτελεί σχεδόν αποκλειστικά νόσο των καπνιστών, καθώς 80-85% των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα είναι συστηματικοί καπνιστές. Αντίθετα η επίπτωση του πνευμονικού καρκίνου είναι πολύ μικρή στους μη καπνιστές.
Επίσης μελέτες έχουν δείξει ότι εκτός από το ενεργητικό κάπνισμα και το παθητικό κάπνισμα αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου. Τα άτομα, που εκτείθενται σε παθητικό κάπνισμα έχουν 15% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν ασθένειες, που σχετίζονται με το κάπνισμα και ο κίνδυνος να εκδηλώσουν καρκίνο των πνευμόνων αυξάνεται κατά 20-30% .
Το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα, διότι κατά την καύση του καπνού παράγονται χιλιάδες χημικές ουσίες, εκ των οποίων αρκετές είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνες ή ενδέχεται να προκαλέσουν καρκίνο.
Πιο συχνά οι καπνιστές καπνίζουν τσιγάρα, αλλά και το κάπνισμα πούρων και πίπας ενοχοποιείται επίσης για την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.
Ο κίνδυνος είναι δοσοεξαρτώμενος και χρονοεξαρτώμενος, δηλ. όσο μεγαλύτερη είναι η «ποσότητα» και όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια του καπνίσματος, καθώς και όσο μικρότερη είναι η ηλικία του καπνιστή κατά την έναρξη του καπνίσματος, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.
Καρκίνος του Πνεύμονα & Άλλοι Αιτιολογικοί Παράγοντες
Εκτός από το κάπνισμα, υπάρχουν και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου του πνεύμονα, αλλά σε πολύ μικρότερο ποσοστό συγκριτικά με το κάπνισμα.
Τέτοιος παράγοντας είναι η έκθεση σε καρκινογόνες «κόνεις» (αμίαντος, αρσενικό, νικέλιο, κάδμιο, πυρίτιο, χρώμιο κ.α.), ωστόσο σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, το κάπνισμα κατέχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ ο ρόλος της έκθεσης σε καρκινογόνα σωματίδια είναι συμπληρωματικός στην ανάπτυξη πνευμονικού καρκίνου.
Επιπρόσθετα επιβαρυντικό ρόλο φαίνεται να διαδραματίζει η παρουσία προϋπάρχουσας νόσου του αναπνευστικού (πνευμονική ίνωση, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια κ.α.), ενώ η ακτινοβολία (ραδόνιο) και ορισμένες ιογενείς λοιμώξεις θεωρείται πιθανό να δρουν συμπληρωματικά στην ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα.
Τέλος πιστεύεται ότι η νόσος έχει γενετική προδιάθεση, ενώ κάποιο ρόλο μπορεί επίσης να κατέχουν διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και διαιτητικοί παράγοντες.
Κάπνισμα: Νοσηρότητα & Θνητότητα
Νοσηρότητα: Το συστηματικό κάπνισμα συσχετίζεται με διάφορα νοσήματα και διαταραχές, όχι μόνο του αναπνευστικού συστήματος, αλλά και των περισσότερων οργάνων του ανθρώπινου οργανισμού.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το κάπνισμα αποτελεί παγκόσμια επιδημία, που ευθύνεται ή ενοχοποιείται για περισσότερα από 25 νοσήματα.
Το κάπνισμα σχετίζεται κυρίως με τρεις κατηγορίες νοσημάτων: καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και κακοήθειες.
Στο κάπνισμα οφείλονται 30% περίπου των καρκίνων (χειλέων, γλώσσας, λάρυγγα, οισοφάγου, ρινοφάρυγγα, στομάχου, ήπατος, ουροδόχου κύστης, τραχήλου μήτρας, νεφρού, παγκρέατος), ενώ ευθύνεται για το 85% των χρόνιων αναπνευστικών νοσημάτων. Επίσης το κάπνισμα ευθύνεται για 90% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα και 75% των θανάτων από ισχαιμική καρδιοπάθεια.
Θνητότητα: Το κάπνισμα είναι μία συνήθεια του ανθρώπου με ολέθριες επιπτώσεις στην υγεία.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το κάπνισμα αποτελεί το πιο σημαντικό πρόβλημα υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο, από το οποίο προέρχονται και οι περισσότεροι θάνατοι.
Προκαλεί περισσότερους θανάτους από ότι προκαλούν αθροιστικά τα τροχαία ατυχήματα, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, οι ανθρωποκτονίες και οι αυτοκτονίες !!
Σήμερα σκοτώνει περίπου 4.000.000 ανθρώπους το χρόνο, δηλ. έναν συνάνθρωπό μας κάθε 10 δευτερόλεπτα.
Συγκεκριμένα 5/100 θανάτους στον κόσμο έχουν σχέση με τον καπνό. Στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ το 29% του συνόλου των θανάτων των ενηλίκων οφείλεται στο κάπνισμα.
Το 2030 οι ετήσιοι θάνατοι από τσιγάρο υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου 10.000.000.
Διάγνωση του Καρκίνου του Πνεύμονα
Ο καρκίνος των πνευμόνων αποτελεί εξαιρετικά σοβαρό νόσημα, που παρουσιάζει υψηλή θνητότητα, κυρίως εξαιτίας της καθυστερημένης διάγνωσης. Συχνά η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στο ότι τα συμπτώματα της νόσου δεν είναι ειδικά ή απουσιάζουν στα αρχικά στάδια.
Όμως σε αρκετές περιπτώσεις η νόσος προκαλεί μεταβολή στα χρόνια συμπτώματα, που οφείλονται στο κάπνισμα (π.χ μεταβολή στο χρόνιο «τσιγαρόβηχα», στην απόχρεμψη, στη βραχνάδα της φωνής κ.α.), οπότε ο καπνιστής δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία, ούτε θορυβείται από αυτά, αφού είναι εξοικειωμένος με την παρουσία τους και αποδίδει την όποια μεταβολή σε άλλους παράγοντες.
Αποτελεί τεράστιο λάθος η υποεκτίμηση της όποιας, έστω και της ελάχιστης, διαφοροποίησης των συμπτωμάτων από το χρόνιο κάπνισμα και η μη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας ή η μη διενέργεια διαγνωστικής διερεύνησης, καθώς πρόκειται για ένα λάθος, που ενδέχεται ο καπνιστής να το «πληρώσει» με τη ζωή του. Η έγκαιρη διάγνωση επιτρέπει τη δυνατότητα εφαρμογής δραστικότερης θεραπευτικής παρέμβασης και ενδεχομένως πλήρους ίασης, πριν επεκταθεί η νόσος.
Κατά συνέπεια τόσο οι καπνιστές, όσο και οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι, προκειμένου να γίνεται εγκαίρως περαιτέρω διερεύνηση τέτοιων μεταβολών με στόχο την πρώιμη και άρα αποτελεσματικότερη θεραπευτική αντιμετώπιση ενδεχόμενου πνευμονικού καρκίνου.
Πρόληψη & Θεραπεία του Καρκίνου του Πνεύμονα
Πρόληψη- Ο Καρκίνος του Πνεύμονα μπορεί να προληφθεί
Η καλύτερη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα είναι η πρόληψη. Η πρόληψη περιλαμβάνει τη λήψη μέτρων, ώστε να μειωθούν ή να εξαλειφθούν οι παράγοντες κινδύνου, με σκοπό τη σημαντική μείωση των πιθανοτήτων για την εμφάνιση της νόσου.
Ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση του καρκίνου του πνεύμονα είναι το ενεργητικό και το παθητικό κάπνισμα. Κατά συνέπεια η πλήρης αποφυγή του καπνού, η διακοπή του καπνίσματος και η αποφυγή της έκθεσης στον καπνό άλλων αποτελούν τα κύρια μέτρα πρόληψης.
Επιπρόσθετα συμπληρωματικά μέτρα είναι η αποφυγή της έκθεσης σε περιβάλλον με σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση ή σε περιβάλλον με αυξημένη εκπομπή ακτινοβολίας και η αποφυγή της έκθεσης σε αμίαντο. Συμπληρωματικά μέτρα προς την ίδια κατεύθυνση, γνωστά σε όλους, είναι η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και η σωματική άσκηση.
Θεραπεία - Ο Καρκίνος του Πνεύμονα είναι ανίατη ασθένεια ?
Οι κύριες θεραπευτικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του καρκίνου των πνευμόνων είναι η χειρουργική εξαίρεση του όγκου, η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία. Η επιλογή της κάθε μεθόδου εξαρτάται από τον τύπο του καρκίνου, το στάδιο της νόσου, την ηλικία και τη γενική κατάσταση του ασθενή, ενώ συχνά απαιτείται συνδυασμός των μεθόδων αυτών, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Την καλύτερη πρόγνωση έχουν οι ασθενείς με εντοπισμένη νόσο, στους οποίους η διάγνωση γίνεται πρώιμα, καθώς στις περιπτώσεις αυτές είναι δυνατόν να επιτευχθεί πλήρης ίαση.
Ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί, ότι ακόμα και στις περιπτώσεις των ασθενών, όπου η διάγνωση της νόσου πραγματοποιείται σε προχωρημένο στάδιο, με την εφαρμογή θεραπείας και με εξειδικευμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι δυνατή η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, η βελτίωση της ποιότητας της ζωής και η παράταση της επιβίωσης.
Διακοπή Καπνίσματος: Ποτέ δεν είναι αργά!
Το κάπνισμα αποτελεί τον πιο σημαντικό, αναστρέψιμο παράγοντα θανάτου, καθώς προκαλεί το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο παγκοσμίως!
Ανεξάρτητα από την ηλικία του καπνιστή, η διακοπή του καπνίσματος είναι ευεργετική, διότι μειώνει τους κινδύνους και συνεπάγεται σημαντικά οφέλη για την υγεία, τόσο άμεσα, όσο και μακροπρόθεσμα. Αναμφισβήτητα τα οφέλη είναι μεγαλύτερα, όσο νωρίτερα γίνει η διακοπή του καπνίσματος. Όμως η άποψη ότι όταν κάποιος άνθρωπος καπνίζει για πολλά χρόνια, η ζημιά έχει συμβεί και επομένως η διακοπή του καπνίσματος δεν έχει πλέον σημασία, είναι απολύτως λανθασμένη. Αφενός ο ανθρώπινος οργανισμός έχει την ικανότητα να διορθώσει αρκετές από τις βλάβες, που έχουν προκληθεί και αφετέρου με τη διακοπή του καπνίσματος σταματούν οι βλαπτικές επιδράσεις του καπνού και μειώνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης ή επιδείνωσης σοβαρών παθήσεων.
Η διακοπή του καπνίσματος επιβραδύνει την εξασθένηση της λειτουργίας των πνευμόνων, μειώνει τη συχνότητα ανάπτυξης λοιμώξεων και γενικά μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης παθήσεων, που οφείλονται στο κάπνισμα.
Τα οφέλη στην υγεία μετά από τη διακοπή του καπνίσματος είναι τα ακόλουθα:
Μετά από:
* 20 λεπτά : η αρτηριακή πίεση και οι σφύξεις της καρδιάς μειώνονται και η θερμοκρασία των άνω και κάτω άκρων αυξάνεται σε φυσιολογικά επίπεδα
* 8 ώρες: αυξάνουν τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα και μειώνονται τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα
* 12 ώρες: σχεδόν όλη η νικοτίνη έχει αποβληθεί από τον οργανισμό
* 24 ώρες: αρχίζει να μειώνεται ο κίνδυνος για οξύ καρδιακό επεισόδιο
* 48 ώρες: βελτιώνεται η αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης
* 72 ώρες: βελτιώνεται η αναπνευστική λειτουργία
* 2 εβδομάδες - 3 μήνες: βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος, η αναπνευστική λειτουργία παρουσιάζει αύξηση έως 30%, μειώνεται το αίσθημα της κόπωσης κατά την άσκηση και βελτιώνεται η ανοχή στο περπάτημα
* 1 μήνα – 9 μήνες: μειώνεται το αίσθημα της κόπωσης και η δύσπνοια-λαχάνιασμα κατά την άσκηση, καθώς και τα επεισόδια των αναπνευστικών λοιμώξεων
* 1 έτος: ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου μειώνεται κατά 50% τουλάχιστον
* 5 έτη: μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του στόματος και του τραχήλου
* 10 - 15 έτη: μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο των πνευμόνων, καθώς και από άλλες μορφές καρκίνου, ενώ ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά επεισόδια είναι ο ίδιος με των ατόμων που δεν κάπνισαν ποτέ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος αφορούν όλους τους καπνιστές, ακόμα και εκείνους που πάσχουν από καρκίνο του πνεύμονα! Συχνά διατυπώνεται η απαισιόδοξη και απαξιωτική άποψη ότι στους καπνιστές, που γίνεται διάγνωση πνευμονικού καρκίνου, δεν υφίσταται κανένας λόγος διακοπής του καπνίσματος, ίσως μίας από τις λίγες «απολαύσεις», που απομένουν σε αυτές τις περιπτώσεις. Όμως η αλήθεια είναι πολύ μακριά από αυτή την προσέγγιση.
Καταρχήν ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μία σοβαρή ασθένεια, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζεται. Η πρόοδος των τελευταίων ετών με την ανάπτυξη εξειδικευμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων έχει προσφέρει σημαντικά στην αντιμετώπιση των ασθενών αυτών. Σε αυτή τη διαδικασία τον κεντρικό ρόλο κατέχει ο ασθενής, ο άνθρωπος που πάσχει. Χρειάζεται κατάλληλη ενημέρωση για τις θεραπευτικές εκδοχές, αλλά και υποστήριξη από τους επαγγελματίες υγείας και τα οικεία του πρόσωπα, ώστε να διατηρήσει ενεργητικό ρόλο στη θεραπευτική διαδικασία και να απαλλαγεί από την όποια ανθυγιεινή συμπεριφορά και συνήθεια.
Κατά δεύτερον, η διακοπή της νοσηρής συνήθειας του καπνίσματος αποκτά ιδιαίτερη σημασία στους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, καθώς έχει δειχθεί ότι επηρεάζει θετικά την αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής αντιμετώπισης, είτε πρόκειται για χειρουργική εκτομή του όγκου, είτε πρόκειται για χημειοθεραπεία ή για ακτινοθεραπεία.
Ο καπνός παρεμβαίνει στο μηχανισμό δράσης των κυτταροστατικών φαρμάκων. Η συνέχιση του καπνίσματος συνοδεύεται από μεγαλύτερη πιθανότητα υποτροπής της νόσου. Επίσης η μη διακοπή της καπνιστικής συνήθειας από αυτούς του ασθενείς, που λόγω της νόσου έχουν σοβαρά μειωμένη άμυνα του οργανισμού, συνοδεύεται από αυξημένη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, δυσκολεύοντας σημαντικά την εφαρμογή της θεραπείας για τον καρκίνο.
Η διακοπή του καπνίσματος στους ασθενείς, που υποβάλλονται σε χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα (λοβεκτομή, πνευμονεκτομή), μειώνει τον κίνδυνο των μετεγχειρητικών καρδιοαναπνευστικών επιπλοκών, που περιπλέκουν τη μετεγχειρητική πορεία, και βελτιώνει την επούλωση του μετεγχειρητικού τραύματος.
Τέλος, η συνέχιση της έκθεσης στον καπνό των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης και άλλου τύπου καρκίνου.
Η μείωση του καπνίσματος ή το κάπνισμα ελαφρών τσιγάρων δεν επαρκεί, ούτε προστατεύει: Τη μεγαλύτερη ασφάλεια παρέχει μόνο η οριστική και πλήρης διακοπή του καπνίσματος. Δεν υπάρχει ασφαλής αριθμός τσιγάρων.
Επιπρόσθετα δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι η χρήση φίλτρου και το κάπνισμα ελαφρών τσιγάρων, με χαμηλή περιεκτικότητα σε νικοτίνη, μειώνουν τους κινδύνους, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις οι καπνιστές οδηγούνται σε πιο βαθιές και πιο συχνές εισπνοές, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες σε νικοτίνη.
Η καλύτερη επιλογή είναι η πλήρης αποφυγή της έναρξης του καπνίσματος. Προσοχή: Το 90% των καπνιστών απόκτησαν την κακή και νοσηρή συνήθεια του καπνίσματος πριν από την ηλικία των 19 ετών. Το παράδειγμα που δίνουν οι γονείς έχει καθοριστική σημασία στη σχέση, που θα αναπτύξει ο έφηβος με το κάπνισμα. Σημειωτέων ότι οι έφηβοι αναπτύσσουν εθισμό στη νικοτίνη πιο γρήγορα από τους ενήλικες και σε χαμηλότερες δόσεις.
Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι όταν και οι δύο γονείς είναι καπνιστές, η πιθανότητα να καπνίσουν τα παιδιά τους είναι 80%, ενώ όταν κανένας από τους γονείς δεν καπνίζει, η πιθανότητα για τα παιδιά μειώνεται στο 10%. Συνεπώς ο ρόλος της οικογένειας είναι καθοριστικός και με ιδιαίτερη σημασία για την αντιμετώπιση της μάστιγας του καπνίσματος, καθώς σήμερα η συχνότητα της καπνιστικής συνήθειας στους νέους είναι πολύ υψηλή.
Διακοπή καπνίσματος: Δεν είναι «ακατόρθωτη»
Αναμφίβολα το κάπνισμα αποτελεί μία καταστροφική συνήθεια με πολυάριθμες βλαπτικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Η σωστή και διαρκής ενημέρωση αποτελεί βασικό άξονα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σήμερα περισσότεροι από 70% των καπνιστών επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα. Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, η συντονισμένη και συστηματικά καθοδηγούμενη διαδικασία διακοπής καπνίσματος από εξειδικευμένα κέντρα έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα συγκριτικά με την ατομική προσπάθεια και μόνο του καπνιστή. Ακόμα και οι σύντομες συμβουλές από ιατρούς αυξάνουν τα ποσοστά διακοπής του καπνίσματος. Ωστόσο η πιο αποτελεσματική προσέγγιση για τους καπνιστές, που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα, περιλαμβάνει ψυχολογική υποστήριξη και καθοδήγηση, σε συνδυασμό με φαρμακοθεραπεία.
Συμπέρασμα
Τα άσχημα νέα για όλους είναι ότι:
* το ενεργητικό και το παθητικό κάπνισμα είναι επικίνδυνο
* το κάπνισμα «σκοτώνει», καθώς ένας στους δύο καπνιστές αναμένεται ότι θα πεθάνει πρόωρα, λόγω των συνεπειών του καπνίσματος και πάνω από 40% των καπνιστών δεν θα προλάβουν να πάρουν σύνταξη…
* το κάπνισμα δεν είναι μία συνήθεια που δίνει γοητεία και δύναμη, αλλά μία θανάσιμη, νοσηρή συνήθεια…
Τα καλά νέα για τους καπνιστές είναι ότι:
* η ζημιά που προκαλεί ο καπνός είναι αναστρέψιμη σε όλες τις ηλικίες!
* η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι «ακατόρθωτη»!
* αποτελεί πράξη απελευθέρωσης!
* σημαίνει περισσότερα χρόνια καλής ζωής!!
Αξίζει να προσπαθήσουμε μαζί,
γιατί η ζωή είναι ωραία, αλλά δεν είναι αιώνια!
Eξωτερικό Πνευμονολογικό Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος
Πανεπιστημιακή Μ.Ε.Θ.
Νοσοκομείο «ΚΑΤ»
Γαβαλά Αλεξάνδρα: Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος Επιμελήτρια Β
Διευθυντής: Γεώργιος Μπαλτόπουλος – Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Επίσης, παραθέτω ένα link για να διαβάσετε μόνοι σας κάποιους Μύθους & Πραγματικότητες γύρω από τον ΚΠ, το κάπνισμα κλπ.
4 ΣΚΕΨΕΙΣ:
Καλημερα.Δεν μπηκα στο μπλοκ,παρα μονο σημερα.Πρεπει να πω οτι εμεινα αφωνη απο την συμπερηφορα του Ανωνημου.Τελικα τι ηθελε να μας πει το ανθρωπακι δεν καταλαβα.Λυπαμαι για λογαριασμο του η της.Θα του πω μονο ενα πραγμα δεν μιλας εκ του ασφαλους,ποτε δεν ξερεις απο που θα σου ερθει(κατι που δεν σου το ευχομαι).Και καλο θα ηταν να σκεφτεσε πριν γραψεις οτιδηποτε σε τετοια μπλοκ ,δειξε και λιγη ανθρωπεια δεν θα σε βλαψει.
Γιωργο συγνωμη.
Απλα δεν μπορεσα να συγκρατηθω.
Gina,
γιατί ζητάς συγγνώμη;;; Για την ακατανόητη συμπεριφορά κάποιου;
Εκφράσου ελεύθερα... ;-)
ΥΓ: Προσωπικά δε ζητώ την ανθρωπιά αλλά την απουσία μ@λακίας.
Την μ@λ@κια πολυ αγαπησαν αλλα τον μ....α κανενας. Μην ασχοληστε με κατι που πραγματικα δεν αξιζει να ασχοληθουμε εχουμε αλλα πιο σοβαρα πραγματα να κανουμε...
Δημοσίευση σχολίου